USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cemal Karaca Divriği Ulu Camii'nde Yapılan Çalışmaları Tek Tek Anlattı!

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, pazartesi günü açılışı gerçekleştirilecek olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın restorasyon sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Karaca, restorasyonun  büyük titizlikle gerçekleştirildiğine dikkat çekerek bu süreç içerisinde yapılan çalışmaları tek tek anlattı.

Cemal Karaca Divriği Ulu Camii'nde Yapılan Çalışmaları Tek Tek Anlattı!
04-05-2024 09:19
SİVAS
Google News

İlknur ÖZDEMİR 

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Vakıf Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Kurum binasında basın mensuplarına açıklamalarda Karaca, “Vakıf kültürü, kadim medeniyetimizin paha biçilemez miraslarından biri olarak günümüze kadar ulaşmış bir kültürdür. Bu kültürün mihenk taşı, yardımlaşma ve dayanışmadır. Bu mihenk taşının yeri, şefkat ve merhamet ile sağlamlaşmakta, güçlenmektedir. Vakıflarımız, geçmişten bugüne ortaya koydukları gayret ve samimiyet ile nice hayatlara, gönüllere dokunmuştur ve dokunmaya devam etmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak, mazlum ve muhtaçların daima yanında olan vakıflarımızın her zaman yanında olmayı sürdüreceğiz. Hem ülkemiz topraklarında hem de gönül coğrafyamızda nice eşsiz çalışmayı hayata geçiren vakıflarımız, hem milletimizin hem de çeşitli coğrafyalarda yaşayan toplumların gönlünü, muhabbetini kazanmıştır. Bu kazanım, hiçbir maddi kazanç ile elde edilemeyecek kadar kıymetli bir kazanımdır. Dayanışma ve yardımlaşma ruhunu güçlü bir şekilde yaşatan vakıf kurucuları, vakıf çalışanları ve yardımseverlere bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı ifade ediyoruz. Vakıflarımızı ve vakıf kültürümüzü yaşatmak geçmişe borcumuz, geleceğe karşı sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğun bir gereği olarak hayır hizmetlerimizin yanı sıra geçmişten günümüze miras eserlerimizin restorasyonu ve ihyası ile bu senenin Vakıf Haftasında 201 eserimizi açarak Vakıflar Haftası’na girmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Kadim vakıf kültürünü yaşatan vakıflarımızın Vakıflar Haftası kutlu olsun” dedi.

Karaca, restorasyonu tamamlanan ve pazartesi günü açılışı gerçekleştirilecek olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın restorasyon sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

 Karaca, “Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır. Koruma kurulunca onaylı projeler doğrultusunda anıt yapının restorasyonuna yönelik Vakıflar Genel Müdürlüğünce ilki 2015 yılında ikincisi 2021 yılında ikmal işi olmak üzere iki tane ihale yapılmıştır. Restorasyon sürecinde görevli bilim heyeti üyelerinin nezaretinde bugüne kadar takip edilerek aslına uygun şekilde son halini almıştır.  Restorasyon çalışmaları Bilim Heyeti toplantıları neticesinde alınan kararlar doğrultusunda devam etmekte olup, bir süreç alacak olan restorasyon çalışmaları sırasında anıt yapıyı dış etkilerden korumak ve gerekli araştırma ve uygulama çalışmalarını yapabilmek amacıyla geçici koruma çatısı yapılmıştır. Yapısal hareketin sürekli izlenmesi için monitoring sistemi kurulmuştur. Doğu cephesinde bulunan kazı alanında geoned donatılı şev tutucu ile kaplama yapılarak alan korumaya alınmış ve aynı zamanda toprağın kayması da engellenmiştir.  Doğu cephesinde yapıya bitişik durumda yapılmış olan ve yapıya yıllar içerisinde büyük zararlar vermiş olan betonarme galeri denetimli şekilde kaldırılmıştır. Bu şekilde yoğun olarak doğu cephede bulunan nem, yapıdan uzaklaştırılmıştır. Sıcak daldırma galvaniz ve alüminyumdan yapıya özel üretilen modüler sistem, geçici koruma çatısı kurulmuş, yapı korumaya alınarak çatı katmanlarının temizliğinin yapılması aşamasında yapının dış etkilerden zarar görmesi engellenmiştir. Restorasyon sürecinde ziyaretçilerin yapıyı ziyaret edebilmeleri için yapının batı ve kuzey cephesinde çevre duvarının iç kısmına, yükseltilmiş demir ayaklar üzerine geçici olarak gezi platformu yapılmıştır. Cami yakınında yapılmış olan geçici ibadethane restorasyon süresince hizmet vermiştir. Belirli alanlarda tahribatsız yöntem olan georadar ile tarama yapılmıştır. Cami ve Darüşşifa üst örtüsünde bulunan kurşun kaplama sökülmüş, yatay ve düşey yağmur olukları kaldırılmış ve ahşap çatı sökülmüştür. Çatı üzerindeki niteliksiz dolgular kontrollü bir şekilde alınmıştır ve cami çatısı tekrar titanyum çinko malzeme ile kaplanmıştır. Cami ve Darüşşifa duvar yüzeylerindeki çimento esaslı derzler açılmış, taş iç yüzeyleriyle aderans sağlamış olan çimento harçlar mikro motor ve ince dişçi aletleri ile taş yüzeylerine zarar verilmeden itinalı ve denetimli olarak temizlenmiş, tuz temizliği yapılmıştır. Duvar cidar aralarında derin boşlukların bulunduğu georadar taramaları ve derz temizliği sonrasında ortaya çıkmıştır. Gerekli alanlarda enjeksiyon uygulamaları yapılmıştır. Yapıda yoğun halde bulunan tuzların temizlenmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Eserde güçlendirme, konservasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanarak ibadete ve ziyarete hazır hale gelmiştir. Eserin etrafından Sivas İl Özel idaresi tarafından 191 adet binanın (yaklaşık 100 dönüm) kamulaştırılması yapılmış ve cami etrafı açılmıştır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!