CHP’li Karasu: Sivas’ta 220 maden işçisi bir günde işsiz kaldı
CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Sivas’ın Divriği ilçesinde madencilik faaliyeti yürüten Ermaden A.Ş.’nin yeraltı işletmesini kapatmasının ardından, alt taşeron firma Çiftay A.Ş.’de çalışan 220 işçinin bir günde işsiz kaldığını belirtti.
Karasu, yaptığı açıklamada, yaşanan durumun yalnızca bir şirket kararı olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, bunun Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan denetimsiz madencilik anlayışının ve kamusal sorumluluktan uzaklaşmanın sonucu olduğunu savundu.
![]()
İşten çıkarılan işçilerin kış şartlarında mağdur edildiğini dile getiren Karasu, “220 emekçi bu karda kışta ne yapacak? Bu insanların aileleri, çocukları, borçları kimin gündemindedir?” ifadelerini kullandı.
Divriği’de yaşanan gelişmenin bölgesel istihdamı ve yerel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Karasu, madencilik faaliyetlerinin uluslararası çalışma normları, ILO sözleşmeleri ve iş güvenliği kriterleri dikkate alınmadan yürütüldüğünü öne sürdü.

Denetim mekanizmalarının yetersiz olduğunu savunan Karasu, taşeronlaşmanın emekçileri güvencesizliğe ittiğini belirterek, “Kısa vadeli kar hırsı, uzun vadeli toplumsal yıkım üretmektedir. Bugün yaşanan da tam olarak budur.” değerlendirmesinde bulundu.
Karasu, yaşanan sürecin AK Parti iktidarının ekonomi politikalarının sonucu olduğunu ileri sürerek, tekstil, metal ve madencilik sektörlerinde benzer sorunların yaşandığını kaydetti.
Açıklamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Karasu, işten çıkarılan işçiler için hangi koruyucu mekanizmaların devreye alındığını ve maden sahasında hangi denetimlerin yapıldığını sordu.
Karasu, “Bu ülkenin doğal kaynakları sahipsiz değildir, emekçileri rakam değildir.” ifadelerini kullanarak, yaşanan sürecin takipçisi olacaklarını ve emekçinin, doğanın ve kamunun hakkı için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Kaynak:Elif Elmalı


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.