“Çiftçinin emeği karşılıksız bırakılmamalı”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas İl Başkanı Yılmaz Coşkun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2026 yılı hububat alım fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada, belirlenen rakamların üreticiyi zarar etmeye mahkûm ettiğini ifade etti.
Coşkun, TMO’nun ekmeklik ve makarnalık buğday için kilogram başına 16,50 lira (ton başına 16 bin 500 lira), arpa için ise 12,75 lira açıkladığını hatırlatarak, geçen yıla göre artışların yükselen maliyetleri karşılamadığını söyledi.
Gübre, mazot, tohum ve zirai ilaç gibi girdilerdeki artışa dikkat çeken Coşkun, çiftçinin ağır ekonomik koşullar altında üretim yapmaya çalıştığını belirtti.
“Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çiftçi ürününü maliyetinin üzerinde satabilmelidir. Açıklanan rakamlar üreticiyi zarar etmeye mahkûm etmektedir” diyen Coşkun, ürün bedellerinin 45 gün sonra ödenmesinin de çiftçiye ek yük oluşturduğunu ifade etti.
Coşkun, “Kredi faizleri, girdi maliyetleri ve ağır borçlar altında ezilen üreticilerin ürününü teslim ettikten sonra haftalarca ödeme beklemesi kabul edilemez” dedi.
Desteklemeler ile ürün alım fiyatlarının karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Coşkun, çiftçinin emeğinin karşılığının doğrudan ürün fiyatında verilmesi gerektiğini söyledi.
CHP olarak çiftçinin yanında olduklarını belirten Coşkun, alım fiyatlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli, çiftçimizin haklı feryadına kulak verilmeli ve üreticimizin yüzünü güldürecek adımlar atılmalıdır” dedi.
Kaynak:Regaip Tütüncü

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.