USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DOĞRU ÖZELLEŞTİRMENİN ÜLKEYE FAYDASI VAR

DOĞRU ÖZELLEŞTİRMENİN ÜLKEYE FAYDASI VAR

DOĞRU ÖZELLEŞTİRMENİN ÜLKEYE FAYDASI VAR
06-07-2017 06:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ
Dünyanın en büyük 7. çimento üreticisi olan Brezilya merkezli Votorantim Cimentos´un Sivas´taki yeni çimento fabrikasının açılışı gerçekleşti. 140 milyon Avro tutarında yatırım yapılan ve inşaatı 2 yılda tamamlanan fabrikanın açılış törenine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Votorantim Cimentos Yönetim Kurulu Üyesi Fabio de Moraes, Votorantim Cimentos Global CEO´su Walter Dissinger, Votorantim Cimentos EAA Bölge CEO´su Erik Madsen ve Votorantim Cimentos Türkiye CEO´su Şefik Tüzün ile diğer protokol üyeleri katıldı.
Açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Votorantim Çimento tesislerinin hem Votorantim ailesine hem de Sivas´ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu eserin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sivas´a gösterilen güven, boşuna değilmiş. Dolayısıyla zamanında önce bitirilmesinden dolayı da teşekkür ediyorum" dedi.
Votorantim Çimento´da gerçekten de kaliteli, eğitimli, liyakatlı bir yönetim olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "4. Nesil ile devam ediyor. Votorantim, Dünya´nın en büyük 10 çimento fabrikası arasında yer alıyor. En büyük yatırımını Amerika Birleşik devletlerinde yapmıştı. Dünya genelindeki en büyük ikinci yatırımları da Türkiye´de yapıldı. Votorantim çok doğru bir tercih yapmış. Bu açılış da göstermektedir ki doğru yapılan özelleştirmenin ülkeye faydası var. Daha çok üretip daha çok verimlilik elde ediliyorsa, yapılan iş doğrudur. Gidilen yol doğrudur. Bu Votorantim Çimento´yu da ülkemizi de daha iyi yerlere götürecektir" ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZ BÜYÜMEYE
DEVAM EDİYOR
Ülkemizin yabancı yatırımlarla birlikte büyümeye devam ettiğini belirten Yılmaz, "İnşaat alanındaki yatırımları artıyor. Ulaşım yatırımları artıyor. Bu yatırımların temel maddesini sağlayan çimento sanayi de büyüyor. Çimentoya talepte artıyor. Bu yatırım da bu talebi karşılamaya yöneliktir. Bir anda kapasitesi 4 kat artırıldı. 2012 yılında girdiği ülkemiz pazarında yatırımlarını artırarak, devam ettiren ve çimento üretimi alanında dünyanın sayılı firmalarından birisi olan Votorantim Çimento´ya ülkemizde gerçekleştirdiği yatırım ve sağladığı istihdamlardan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu yatırım 140 Milyon Avro değerinde. Yani Sivas´a tek kalemde yapılan en büyük özel sektör yatırımıdır. Yatırımlarla çimento sektöründe çok daha iyi bir noktaya geleceğiz. Bugün için çimento üretiminde Avrupa birincisi, dünya ikincisiyiz. Çimento ihracatında Avrupa üçüncüsüyüz. Şundan eminim ki yarınımız bugünden çok daha iyi olacaktır" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE´NİN EN BÜYÜK
DOSTU BREZİLYA´DIR
Türkiye olarak dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girmek için çaba gösterdiklerini kaydeden Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bunun için daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve daha çok yatırım gerekir. Biliyorsunuz, Brezilya´nın da hedefi bu. Hiç şüphe yok ki Güney Amerika´da Türkiye´nin en büyük dostu ve bütün olaylara aynı pencereden baktığımız ülke Brezilya´dır. Bundan dolayı da Brezilya ile Türkiye arasında çok sağlam bir dostluk ilişkisi var ve bu ilişki bu yatırımla birlikte daha da devam edecektir. Gelişmekte olan ülkeler yabancı yatırımcıları ülkelerine çekebilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Hükümetlerimiz döneminde ekonomideki istikrar ve güven sayesinde yabancı yatırımların Türkiye´ye olan ilgisi arttı. Memleketimizi daha çok büyütecek olan da daha fala yatırım ve daha fazla üretimdir. Bu alanda epey bir mesafe aldık. Son 15 yılda Türkiye´ye gelen doğrudan yatırım 170 Milyar Dolardır. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvenin en açık göstergesidir. Gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye olarak hafif ticari araç üretiminde Avrupa birincisi, otobüs üretiminde Avrupa ikincisi ve Avrupa´da da en fazla marka başvurusu olan ülkeyiz. Müteahhitlik hizmetlerinde dünya ikincisiyiz. Çelik üretiminde de dünyada ilk 10´dayız. Söylediğim gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyoruz ve hedefimiz ilk 10´a girmek. Türkiye yabancı yatırımcıları çekmeye devam etti sürece hiç şüpheniz olmasın ki koyduğu hedeflere mutlaka ulaşacaktır."
Votorantim Çimento´nun Sivas´ta yapacağı eğitim yatırımları için de teşekkür eden Bakan Yılmaz, "Votorantim Çimento´ya eğitime yapmış olduğu sosyal sorumluluk projesi kapsamında da teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız ile Votorantim Çimento 16 derslikli bir okul yapılacak. Yarısını Votorantim Çimento, yarısını da Milli Eğitim Bakanlığı karşılayacak. Biz hep şunu söylüyoruz. Eğitime yapılan yatırım, kendi şirketinize yapılan yatırımdır. Nitelikli insanlarla hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız. Ben bir kez daha Votorantim Çimento´yu Sivas´a ve Türkiye´ye yaptıkları yatırımlardan ötürü teşekkür ediyorum. Sivas Çimento Fabrikası´nın da hem Sivas´ımıza, hem de ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
FABRİKANIN KAPASİTESİ
4 KAT ARTIRILDI
Programda konuşan Sivas Valisi Davut Gül ise "Bugün önemli bir gün ve bir şeye şahitlik ediyoruz. Şahitlik ettiğimiz yatırım Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Sivas´a ve Türkiye´ye hizmet etmiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış bir fabrikaya 140 milyon Euro yatırım yapılarak kapasitesinin 4 kat artırılması" dedi.
Vali Gül, "Yani tabiri caizse fabrikanın 4 kat büyütülmesi ve bunun neticesinde de ekonomik olarak Türkiye´ye ve Sivas´a katkı sunmaya devam etmesi. Bu ne anlama geliyor? Yatırımcılarımızın dediği gibi birinci olarak ifade edeceğimiz şey Türkiye´ye güven, Sivas´a güven. Çünkü yabancı yatırımcılar yaklaşık 550 milyon lira yani eski para ile 550 trilyon lira ile bir fabrika belirleyerek yatırım yapıyorsa istikrarlı bir yönetim var, ekonomik olarak Türkiye´nin büyüyeceğine dair kanaatleri var ve bizlerin söylediğini teyit eden bir yatırım var. Çimento fabrikamıza ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Ayrıca Sivas´a İl Özel İdaremizle beraber 16 derslikli bir okul kazandıracakları için de Votorantim´e ayrıca teşekkür ediyorum. Sivas´ta eğitim yatırımlarımızın toplamı 205 milyon liranın üzerinde ama hayırseverlerin sosyal sorumluluk projesi kapsamında yaptığı yatırımı da sevinerek ve isteyerek kamuoyuna duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.
SİVAS TARİHİNE İZ
BIRAKAN BİR YATIRIM
Bu yatırımın ülkemizde ve şehrimizde açılışını yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumu ifade eden Belediye Başkanı Sami Aydın da "Çok değil, 3 yıl öncesinde Votorantim Çimentonun çok değerli temsilcileri bizi ziyaret ettiler. Türkiye´ye 140 milyon Euro´luk bir yatırım söz konusu olduğunu ama hangi şehirde bu yatırımın yapılacağı noktasında karar kılınmadığını ifade etmişlerdi ve bizlerden de yerel anlamda birtakım destekler ve talepleri olmuştu. Çok şükür o yatırımın Sivas´ımıza yapıldı ve bugün o yatırımın açılışını gerçekleştiriyoruz" dedi.
Başkan Aydın konuşmasında şunları kaydetti:
"Çimento Fabrikası Sivas tarihinde iz bırakan yatırımlardan bir tanesi. Birçok ailenin geçmişinde Sivas Çimento Fabrikası vardır. Ya kızı, ya oğlu ya da bir yakını çalışmıştır. O önemli yatırım maalesef çevresel bakımdan Sivas´ta Karşıyaka Mahallesi başta olmak üzere sorunlar üreten bir konumda idi. Bugün kapasitesi en az 4 kat artmış olmasına rağmen adeta bir üretim alanı değil çevreci bir proje niteliğine kavuşmuş olması Sivas´ımız adına şehrimiz adına takdire şayan bir durumdur. Bundan dolayı çok değerli yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Ülkemiz için bu yatırımın böyle bir dönemde gerçekleşmiş olması ve bunun da yabancı bir yatırımcı olması ayrıca bizi mutlu eden bir husustur. Sivas´a özel sektör anlamında bugüne kadar ki yapılan en büyük yatırımdır. Şunu bilmenizi istiyorum: Bu fabrika sadece sizin değil. Benim şahsımın, bütün Sivas´ın fabrikasıdır. Biz, bu yatırımı o şekilde algılıyoruz. O şekilde sürdürülebilir olabilmesi için de her zaman destekçiniz olacağımızı da bilmenizi istiyoruz. Bu kaynaklar, bu yatırımlar ülkenin yatırımı ve bu ülkede yaşayan 81 milyonun yatırımı. Evet, ticareti sizin olacaktır, elbette mülkiyeti sizin olacaktır ama bu şehre yapılan her bir yatırım bu şehirde yaşayan her bir insanındır. Bazen bu yanlış anlaşılıyor. Ben şunu söylüyorum: Sivas ister özel sektör kanalıyla ister kamu kanalıyla yatırım alsın ben her zaman benim yatırımım diyorum. Diyorlar ki Sivas´ın hepsi senin mi evet Sivas´ın hepsi benim, Sivas´ın hepsi Sivaslının diyor fabrikanın hayırlı olmasını temenni ediyorum."
TÜRKİYE´NİN İSTİKRARINA
VE GELECEĞİNE
İNANIYORUZ
Votorantim Cimentos´un Türkiye´nin istikrarına ve geleceğine inandığını belirten Votorantim Cimentos EAA Bölge CEO´su Erik Madsen, "Avrupa, Asya ve Afrika bölgesi, çok farklı dinamikleri içinde barındırıyor ancak ekonomik büyümedeki potansiyel xgöz önünde bulundurulduğunda Türkiye tüm bu ülkeler içinde özellikle öne çıkıyor. Bu nedenle son yıllarda bölgede gerçekleştirdiğimiz en önemli yatırım Sivas fabrikası oldu. Bu yatırım aynı zamanda bölgedeki büyüme planlarımızın ve kalıcılığımızın simgesi olması açısından da önem taşıyor" dedi.
KLİNKER ÜRETİMİNDE
4 KAT ARTIŞLA 1,6 MİLYON
TONA ULAŞTI
Votorantim Cimentos´un küresel büyüme stratejisinde Asya, Avrupa ve Afrika bölgesinin ve bu bölge içinde de Türkiye´nin ayrı bir önemi olduğunu belirten Votorantim Cimentos Global CEO´su Walter Dissinger şunları ifade etti:
"Türkiye, gerek altyapı yatırımlarındaki artış gerek inşaat sektöründeki büyüme ile ve ihracat konusunda büyük potansiyele sahip. Bunun yanında Türkiye´nin eğitimli, yetişmiş insan kaynakları da bizi Türkiye´de yatırıma yönlendiren önemii bir diğer etken. Biz de hem bu potansiyeli doğru değerlendirmek hem de Türkiye´nin büyümesinde iz bırakmak için Amerika kıtası dışındaki en büyük yatırımımızı burada hayata geçirdik. 140 milyon Avro´luk bir yatırımı bu kadar önem verdiğimiz bir bölgede hayata geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz."
TÜRKİYE´DE 2012´DEN
BU YANA FAALİYET
GÖSTERİYORUZ
Sivas Çimento Fabrikası´nın açılışını büyük bir heyecan ve mutlulukla gerçekleştirdiklerini belirten Votorantim Cimentos Türkiye CEO´su Şefik Tüzün şunları söyledi:
"Votorantim Cimentos Türkiye´de 2012 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Ankara, Sivas, Yozgat ve Çorum´daki entegre fabrikalarımız ve Samsun, Nevşehir öğütme tesislerimiz, 16 hazır beton ve 2 agrega tesisimiz ile Türk çimento sektörünün önemli oyuncularından biri olduk. Ülkemizin gelişimine ve büyümesine duyduğumuz inançla yeni yatırım fırsatlarını hep gündemimizde tuttuk. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesis grubumuzun en önemli yatırımlarından biri. Bu fabrika, Votorantim Cimentos´un Amerika kıtası dışındaki en büyük yatırımı olma özelliğini taşıyor. 140 milyon Avro tutarındaki bu yatırım, aynı zamanda bugüne kadar Sivas iline yapılan en büyük sınai yatırımdır. Votorantim Cimentos olarak, Sivas´taki yeni fabrikamızın hem sektörün gelişimine katkı sağlayacağına hem de Türkiye´deki varlığımızı güçlendireceğine inancımız tam. "
Temelleri 1938 yılında atılan Sivas Çimento Fabrikası, hem Sivas ilinde kurulan ilk fabrika hem de Cumhuriyet tarihinde devlet eliyle kurulan ilk fabrika olma özelliği taşıyor. Fabrikanın Türkiye´nin sanayileşme ve kalkınma hamlesinde bir dönüm noktasına işaret ettiğini belirten Tüzün, "Votorantim Cimentos olarak, bu değerli tesisi ülkemiz için daha fazla değer yaratan modern bir fabrikaya dönüştürmenin gururunu yaşıyoruz" dedi.
2017´DE 35 MİLYON TL
YATIRIM PLANI
Votorantim Cimentos, bugüne kadar Sivas - Ankara Hızlı Tren Hattı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Çorum Obruk Barajı, Kayseri Adalet Sarayı gibi Türkiye´nin farklı bölgelerindeki projelerde çimento tedarikçisi olarak yer aldı. Sivas Çimento Fabrikası´nın açılışının ardından bu projelere yenilerini ekleyeceklerini belirten Tüzün, "Bu kapsamda yeni yatırımlar yapmaya da devam edeceğiz. 2017 yılı içinde hem çevrenin korunması hem de proses iyileştirilmesi kapsamında 35 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz. Votorantim Cimentos olarak ülkemizin büyümesinde ve gelişmesinde hız kesmeden sürdürülebilir üretim bilinci ile sorumluluk üstlenmeye devam edeceğiz" dedi.
Konuşmaların ardından Votorantim Cimentos Türkiye CEO´su Şefik Tüzün tarafından Bakan İsmet Yılmaz, Vali Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın´a plaket takdim edildi. Sonrasında ise kurdele kesimi gerçekleştirilerek, fabrikanın açılışı yapıldı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, buradaki programın ardından Hilton Garden Inn´in açılış törenine katıldıktan sonra akşam saatlerinde ilimizden ayrılarak Ankara´ya hareket etti.

/resimler/2017-7/5/1745593130867.jpg/resimler/2017-7/5/1746129868010.jpg/resimler/2017-7/5/1746245162562.jpg/resimler/2017-7/5/1746357506480.jpg/resimler/2017-7/5/1746480944435.jpg

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!