Ekim ayının ortasında kadim takvim ne diyor? Anadolu'nun asırlık rehberi 'Orta Güz' dönemini işaret ediyor
Anadolu’da asırlardır çiftçilerin ve yetiştiricilerin doğa olaylarını, ekim-biçim tarihlerini ve hava değişimlerini takip etmek için kullandığı kadim halk takvimi, içinde bulunduğumuz sonbahar ve yaklaşan kış mevsimine dair önemli ipuçları veriyor.
Miladi takvime göre 14 Ekim itibarıyla, geleneksel Rumi takvimin "Orta Güz" dönemi başladı. Peki, yüzyıllık bu kadim takvime göre önümüzdeki günlerde ve aylarda doğada ve havada bizi neler bekliyor?
Önümüzdeki ilk durak: "Kasım Günleri" ve kışın başlangıcı
Geleneksel takvime göre yıl iki ana mevsimden oluşuyor: Kış günlerini temsil eden "Kasım Günleri" ve yaz günlerini temsil eden "Hızır Günleri".
Halk takvimine göre önümüzdeki en önemli dönemeç 8 Kasım olacak. 8 Kasım itibarıyla "Kasım Günleri" yani sert kış dönemi resmen başlayacak ve 5 Mayıs'a kadar devam edecek. 14 Kasım'da ise sonbaharın son evresi olan "Son Güz" dönemine girilecek.
Karakış ve 40 günlük "Erbain" soğukları geliyor
Atalarımızın hesaplamalarına göre dondurucu soğukların ilk dalgası 14 Aralık'ta başlayacak olan "Karakış" ayı ile kapıyı çalacak.
Kışın en çetin ve dondurucu geçen 40 günlük dönemi olan "Erbain" ise 22 Aralık - 31 Ocak tarihleri arasında yaşanacak. Erbain'in ardından kışın ikinci aşaması olan 50 günlük "Hamsin" soğukları (1 Şubat - 21 Mart) etkisini gösterecek.

Baharın müjdecileri ne zaman doğaya düşecek?
Dondurucu kış günlerinin ardından doğanın uyanışı ise Rumi Gücük (Şubat) ayında gerçekleşecek cemrelerle başlayacak:
- 20 Şubat: İlk cemre havaya düşecek ve sıcaklıklar hissedilmeye başlanacak.
- 27 Şubat: İkinci cemre suya düşerek suların ısınmasını sağlayacak.
- 6 Mart: Üçüncü ve son cemre toprağa düşerek tarımsal faaliyetler için toprağı uyandıracak.
Cemrelerin ardından bahar kapıyı çalsa da halk arasında "Kocakarı Soğukları" olarak bilinen Berdül'acüz (17-18 Mart), Gün Dönümü Fırtınası (21-22 Mart) ve Nisan ayındaki Abrul Soğukları ile son fırtınalar atlatıldıktan sonra yaz mevsimine geçilecek.
Kaynak:Elif Elmalı

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.