USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ekonomi En Büyük Göç

Uluslararası İzmir İktisat Kongresi gerçekleştirildi. Dijitalleşme ve teknolojinin öne çıktığı kongrede Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Osman Kubilay Gül de  “Milli Mücadele Sonrası Ekonomi Millileştirme Çabaları ve İzmir İktisat Kongresi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Gül; “Mustafa Kemal Atatürk de İzmir İktisat Kongresi’ni açarken ekonominin bir ülkenin tam bağımsızlık için önemini belirtmişti” dedi.

Ekonomi En Büyük Göç
20-05-2023 12:30
SİVAS
Google News

Uluslararası İzmir İktisat Kongresi, Yaşar Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar (İKSAD) Enstitüsünün iş birliği ile gerçekleştirildi. Kongrede, dijitalleşme ve teknolojinin ekonomiaçısından önemi vurgulandı.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve İKSAD Enstitüsü tarafından düzenlenen 7. Uluslararası İzmir İktisat Kongresi, Selçuk Yaşar Kampüsünde gerçekleştirildi. İzmir iş dünyasının, akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği 2 gün süren kongrede, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konuşuldu. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Cemali Dinçer, “Bundan tam 100 yıl önce ulusal egemenliğe önem veren bağımsız bir ülke olmak üzere yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, cumhuriyetin ilan edilmesinden birkaç ay önce ülkenin ekonomisinin ve kalkınmasının konuşulacağı 1’nci İktisat Kongresi için İzmir’i seçmişti. Cumhuriyetin 100’üncü yılındaysa, demokratik, çağdaş, yeniliklere imza atan, gelişmiş Türkiye’nin ihtiyaçları ve beklentileri 2023 yılı iktisat kongrelerinin konusunu oluşturuyor” dedi. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu da “21. yüzyılın ilk çeyreğini tamamlarken cumhuriyetin 100. yılı dijital çağ sorunlarını çözme sürecine denk geldi. Demokratik, çağdaş, yeniliklere imza atan, refah düzeyi yüksek, adaletli bir Türkiye’nin ihtiyaçları ve beklentileri bu yılın iktisat kongrelerinin konusu oldu ve olacaktır” diye konuştu.

 “UMUDUMUZ GENÇLER”

Kongreye katılan öğrencilere seslenen İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek, “Bizler yüzüncü yılda maalesef henüz küresel bir markaya sahip değiliz. Öğrencilerimizin oturdukları sıraların, omuzlarına yüklediği büyük bir sorumluluk var. Bir dönem bu ülkenin bu sıralarında Gazi Mustafa Kemal Atatürk oturdu, bu nedenle Atatürk’ün izinde öğrencilerimizin de ileride oturacakları önemli koltuklarda önemli kararlar alacağına inanıyorum, en büyük umudumuz gençler” ifadelerini kullandı.

"EKONOMİ EN BÜYÜK GÜÇ"

 “Milli Mücadele Sonrası Ekonomi Millileştirme Çabaları ve İzmir İktisat Kongresi” başlıklı bir konuşma yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden Doç. Dr. Osman Kubilay Gül, şöyle konuştu:

“Ekonomik açıdan yıpranan Osmanlı Devleti, 1838’de imzalanan Balta Limanı Antlaşması ile neredeyse açık pazar haline gelmişti. İzmir İktisat Kongresi, 17 Şubat 1923 tarihinde bin 135 delegenin katılımı ile toplanmıştı. Çiftçi, tüccar, sanayici, işçi ve bürokratların katılımı ile düzenlenen kongre, sayıca olduğu kadar katılan kesimler açısından da geniş bir kitleyi kapsamıştı. Mustafa Kemal Atatürk de İzmir İktisat Kongresi’ni açarken ekonominin bir ülkenin tam bağımsızlık için önemini belirtmişti.”

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİ

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Durmuş Özdemir’in oturum başkanlığını yaptığı “Dijital Dönüşüm Çağında Ekolojik Yeni Dünya Ekonomisi ve Stratejileri” başlıklı açılış paneline Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Akdaş, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Avni Yelkenbiçer, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve bir firmanın başkan yardımcısı Tunç Tuncer konuşmacı olarak katıldı. Açılış panelinde yeşil ekonomi, dijital dönüşüm, yapay zeka ve sürdürülebilirlik öne çıktı. Yeşil ekonomi üzerine vurgu yapan Metin Akdaş, tarım alanında dijital dönüşüme vurgu yaptı. EGİAD olarak girişimcilere yatırımcı olması için EGİAD Melekleri’ni kurduklarını belirten Avni Yelkenbiçer, “İzmir’in ilk, Türkiye’nin ise 5 melek yatırımcısından biriyiz. Önümüzde iklim krizi var. Geleceğimizi bugünden tüketerek üretmeye son vermeliyiz. Ekolojik ve sosyal girişimciliği destekliyoruz” dedi. Eğitimin önemine değinen Sibel Zorlu, yapay zeka, otonom üretim, dijital ekonomi, enerjinin etkisi, çevre ve ekonomi bağlantısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Gıda üretimindeki israfa değinen Tunç Tuncer ise tarımda dijital uygulamaların verimliliği artıracağını belirterek sürdürülebilir ekosistemin önemine dikkat çekti.

 “YEŞİL DÖNÜŞÜM ŞART”

İkinci bölümde ise EMEA İş Geliştirme Direktörü Aykut Yeni, “Dijital Olgunluk ve Sürdürülebilirlik Modeli” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Yeni, “Dijital dönüşümde ilk olarak dijital ikizinizin olması gerekiyor. Önümüzde dijitali entegre olmuş Singapur örneği var. Singapur, 4 milyon nüfuslu bir kent ama dünyanın 9. ekonomisi ve dünyanın en güçlü pasaportu olarak konumlandırılıyor. Artık müşterilerin beklentileri yeşile dönüyor. Bir şirket bir şey satmak istiyorsa artık yeşil dönüşüme geçmesi gerekiyor” diye konuştu. /İHA/

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!