USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ET VE SÜT KURUMU ZARAR EDİYOR

ET VE SÜT KURUMU ZARAR EDİYOR

ET VE SÜT KURUMU ZARAR EDİYOR
24-05-2017 06:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, ilimizde yapılan Et ve Süt Kurumu Projesinin verimli olmadığını ve şuanda zarar ettiğini söyledi. Et ve Süt Kurumu´nun piyasaya göre daha düşük fiyatla hayvan kesimi yaptığını kaydeden Hastaoğlu, bu nedenle hiçbir yetiştiricinin Et ve Süt Kurumu´nu tercih etmediğini belirtti.

?BU HALİYLE ÇALIŞMASI ZOR?

Burada işe alınan birçok personelin iş olmaması nedeniyle geçici görevle başka illere gönderildiğini belirten Hastaoğlu, ?Et ve Süt Kurumu´nun kesim fiyatları çok düşük. 23,80 TL´den kesim yapıyor. Sivas piyasasındaki fiyat ise 28 TL civarında. Aralarında 4 TL fark var. 300 kiloluk bir hayvanda bin 200 TL fark var. Adamın 10 tane hayvanı olsa 12 bin TL. İşin doğrusu vatandaş neden buraya hayvan kestirsin. Yani hiç kimse bu fiyatlarla gidip de göz göre göre zarar etmez. Şuanda Et ve Süt Kurumu ilimizde zarar ediyor. Burasının günlük maliyeti ne kadar? İşçinin maaşı, sigortası, aydınlatması, soğutması derken sonuçta bunların hepsi masraf. Şuan ki haliyle buranın çalışması çok zor.? ifadelerini kullandı.

ET VE SÜT KURUMUYLA

ALAKALI İLK KEZ KONUŞTU

Sivas´ta kendisinin de et kombinası olduğunu ve bu nedenle kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden olmamak için şuana kadar hiç konuşmadığını belirten Ticaret Borsası BaşkanıAbdulkadir Hastaoğlu, ?Ben Türkiye´nin hiçbir ilinde kesimhane anlamında Et ve Süt Kurumu´nun olması taraftarı değilim. Çünkü zaten bütün illerde özel kombinalar var. Bu kesimhaneler zaten Et ve Süt Kurumu ile Bakanlığa bağlı olarak çalışıyor. Bizi arayıp da şu hayvanları keseceksin deseler zaten hayır deme şansımız yok? dedi.

Hastaoğlu şöyle devam etti:

?Ben şimdiye kadar Et Balık Kurumuyla ilgili hiçbir yerde beyanat vermedim. Bugün ilk kez bu konuyla ilgili açıklama yapacağım. Şuanda bütün işler tamamlandığı için konuşuyorum. Et Balık´ı alan Sivas Ticaret Borsasıdır. Ortaklarının yüzde 51´inin tamamı Ticaret Borsasının, Kalan yüzde 49´u da Borsa üyelerinindi. O dönemde bende Meclis üyesiydim ama ben hisse almamıştım. Gel zaman git zaman Et Balık satıldı. O dönemden sonra Et Balık Kurulu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, sık sık Sivas´a geliyordu. Halkımızda sürekli Bekir Ulubaş´a Et Balık neden gitti falan diye serzenişte bulunuyordu. Bekir Bey de o günkü şartlar öyleydi ama şimdi öyle değil. Et Balık´ı bana verin, ben burayı tadilata alıyım, yeniden faaliyete geçireyim dedi. Aslında bu olmayacak bir şeydi. Bu konu kamuoyunda daha fazla gündeme gelmeye başladı. Odalar, vakıflar, diğer Sivil Toplum Kuruluşları, hatta ilçe Belediye Başkanları bile konuyu gündeme getirmeye başladılar. Bu konuda ilk konuşması gereken kişi Ticaret Borsasıdır. Bu dönemde ben Oda Başkanıydım. Aynı zamanda sektörün içindeyim. Yıldız Et Kombinası benim. Ben o dönemde kamuoyuna çıkıp da ?Bu yatırım Sivas´a yanlış, verimli olmaz´ desem kamuoyu yanlış anlayacak ve beni Sivas düşmanı ilan edecekti. Kendi kombinası olduğu için Et Balık Kurumunun açılmasına razı değil diyeceklerdi.

Dolayısıyla ben bu projenin ne içinde oldum, ne projelendirmelerde bulundum. Diğer illere ziyaretlere gittiler, ben hiç birine katılmadım. Sırf engel çıkartıyor demesinler diye. Hiçbir toplantıya katılmadım, gerçi hiç birine davet de edilmedim ama bende talepte bulunmadım. O dönemde birçok basın kuruluşu benden konuyla ilgili açıklama almak istedi ama ben ne gazetelere ne de televizyonlara bu konuda hiçbir açıklamada bulunmadım. Ben bildiğim doğruları söylemekten kaçınmam. O yüzden açıklama yapmak istemedim. Sivas´a bir yatırım yapılacak, belki 80-100 kişi burada istihdam edilecek. Belki bir açıklama yaparım da yatırım sekteye uğrar diye konuşmak istemedim.?

İLK KEZ TANITIM

TOPLANTISINA DAVET EDİLDİM

Et ve Süt Kurumu´nun yatırımı aşamalarında hiçbir toplantı ve incelemeye davet edilmediğini kaydeden Hastaoğlu, kendisinin de böyle bir talebinin olmadığını belirtti. İlk kez tanıtım toplantısına davet edildiğini belirten Hastaoğlu, burada yaptığı konuşmada da yatırımı sekteye uğratmamak adına eleştirmediğini belirtti.

Hastaoğlu, ?Sivas İl Özel İdaresi´nin girişimlerinden sonra yatırım gerçekleşmeye başladı. Projeyle ilgili ilk tanıtım toplantısı yapıldı. İlk kez bana orada söz verildi ve ben orada da yatırımı methederek bir konuşma yaptım. Hiçbir eleştiride bulunmadım. Sonrasında Ticaret Borsası olarak bizim de çalışmalarımız oldu. Buradaki konuşmalarımızda da yatırımı destekledik.

Aradan geçen zaman sonrasında Et ve Süt Kurumu yatırımı tamamladı. O dönemde AK Parti Milletvekilimiz Habib Soluk´un önemli girişimleri oldu. Özellikle işçi alımlarında ilk yazılı sınavı geçip de mülakata kalanlarla ilgili biz Habib Bey´den ricada bulunduk. Sivaslı olup da sınava giren herkes mülakatta da başarılı oldu. Şuanda bütün çalışanları diğer illere gönderdiler. Burada kalan fazla kişi kalmadı. Çünkü buradaki tesislerde bir aktivite yok. Aslına bakarsanız hala tam anlamıyla devri bile alınmadı. Teslimat falan yapıldı ama resmiyette hala İl Özel İdaresi´nde gözüküyor? diye konuştu.

FİYATLAR ÇOK DÜŞÜK

Et ve Süt Kurumu´nun kesim fiyatlarının çok düşük olduğunu belirten Hastaoğlu, ?Et ve Süt Kurumu 23,80 TL´den kesim yapıyor. Sivas piyasasındaki fiyat 28 TL civarında. Aralarında 4 TL fark var. 300 kiloluk bir hayvan olsa bin 200 TL. Adamın 10 tane hayvanı olsa 12 bin TL. İşin doğrusu vatandaş neden buraya hayvan kestirsin. Yani hiç kimse bu fiyatlarla gidip de göz göre göre bu kadar zarar etmez. Şuan ki haliyle çalışması çok zor? dedi.

Biz Tarım Platformu olarak özel bir çalışma yapacaklarını belirten Hastaoğlu, ?Bu projeyle ilgili Et Balık Genel Müdürlüğüne gittik, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğüne gittik. AK Parti Milletvekili Habib Soluk projeyle yakından ilgileniyor. Daha önceden TARET projesini uygulamıştık. Bu aslında çok güzel bir projeydi. Tarım Kredi Kooperatifi finansını sağlayacak, hayvanlar yetiştiği zaman da vatandaş götürün Et ve Süt Kurumunda kestirecek. Biz bunlara önderlik yapıyoruz. Sivas´ta et ve Süt Kurumu´nun çalıştırılabilmesi için girişimlerde bulunuyoruz? ifadelerini kullandı.

DEVLETİN KURUMU

BENİM NASIL RAKİBİM OLUR

Kamuoyunda kendisi hakkında yanlış iddiaların ortaya atıldığını belirten Ticaret Borsası Başkanı Hastaoğlu, ?Benim et kombinam var. Et ve Süt Kurumu benim nasıl rakibim olabilir. Karşımda devlet var. Bizim altımız üstümüz belli. Biz onunla yarışabilir miyiz? Et ve Süt Kurumunu rakip olarak görme şansımız bile olamaz. Biz projeyle alakalı olarak her zaman Allah hayırlı uğurlu etsin dedik. Ama sorarsanız yüzde 100 iyi bir proje mi diye? Kesinlikle iyi bir proje değil ve bana göre o kadar harcanan para da boşa gitti? dedi.

Hastaoğlu şöyle devam etti:

?Ben Türkiye´de hiçbir şehirde kesimhane anlamında Et Balık Kurumunun olması taraftarı değilim. Neden? Bugün Türkiye´deki bütün özel kesimhaneleri tamamı ruhsatlıdır. Bir ilde et ve süt kurumu olmasa bile o ilden birisi Et ve Süt Kurumu´na kesim yaptırmak için başvuru yapar. Fiyatında anlaşır. Et ve Süt Kurumu da hayvanını falan ile götür orada kestir demez. O ildeki bir kombina ile anlaşır. O vatandaş da oraya götürüp hayvanını kestirir. Hizmet böyle olur. Zaten illerdeki kombinalar onların elinde, onların denetiminde. Bütün kesimhaneler Et ve Süt Kurumu´nun emrinde zaten. Bizi arayıp da bu malı kes dedikleri zaman zaten kesmek mecburiyetimiz var. Hiçbir firmada böyle bir teklife yok diyemez. Bütün kombinalar sabah 1-2 saat çalışıp sonra akşama kadar yatıyor. Şuanda Et ve Süt Kurumu ilimizde zarar ediyor. Burasının günlük maliyeti ne kadar? İşçinin maaşı, sigortası, aydınlatması, soğutması bunların hepsi masraf. Biz geçmişte TARET projesini uyguladık. Buradaki vatanda hayvanını kestirmek için Adana´ya gidiyorlardı. Bu hem zahmetli oluyordu, hem de hayvan ölümleri de yaşanıyordu. Sonra biz devreye girdik.  Bu projeyi hayata soktuk. Adamlar Sivas´taki kombinaları gezip, birisiyle anlaştı. O sene bütün hayvanlar ilimizde kesildi ve ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlanmış oldu. Sonuçta bir yatırım yapılmadan önce çok iyi analiz yapmak gerekiyor.?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
02.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!