USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gazze'de Can Kaybı 6 Bin 546'ya Yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında ölen sivillerin sayısının son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546'ya yükseldiğini açıkladı.

Gazze'de Can Kaybı 6 Bin 546'ya Yükseldi
25-10-2023 16:20
SİVAS
Google News

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'nin batısındaki Şatı Mülteci Kampı'ndaki bir eve düzenlenen hava saldırısı sonucu ölenler ve yaralananlar oldu.

İsrail savaş uçakları, Nusayrat Mülteci Kampı'ndaki el-Ferec Mescidi çevresine, Han Yunus'un doğusundaki Beni Sehile, Zeytun mahallelerine, İtalyan gökdeleni yakınındaki bir eve, Kudüs Hastanesi yakınındaki el-Helis Apartmanı'na yönelik saldırılar düzenledi.

Öte yandan bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, Gazze'deki Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde "Büyük Ailesi"ne ait ev hava saldırısında bombalandı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti.

Yine Aksa Televizyon kanalı, Gazze'deki el-Cela caddesi üzerindeki Hıttin Camii'nin İsrail savaş uçakları tarafından bombalandığını duyurdu.

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırı yakınındaki Rafah kentinde, Ebu Suud Ailesi'nin evi İsrail uçakları tarafından bombalandı. Ölü ve yaralıların olduğu belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölen sivillerin sayısı 6 bin 546'ya yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 704'ü çocuk, 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546'ya, yaralıların sayısının da 17 bin 439'a yükseldiğini belirtti.

"İşgal güçleri, son saatlerde Gazze'de 44 katliam gerçekleştirdi." diyen Kudra, İsrail saldırılarının Gazze Şeridi'nin güney bölgelerinde yoğunlaşmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

Kudra, ayrıca enkaz altında yaklaşık 900'ü çocuk 1600 kişinin olduğu yönünde ihbar aldıklarını aktardı.

"Gazze'deki sağlık sistemi hizmet dışı ve tamamen çökmüş durumda"

Bölgede sağlık sistemindeki durumunun vahametine işaret eden Kudra, şunları söyledi:

"Saldırılarda, sağlık sisteminin hedef alınması, 57 kurumun zarar görmesine, 73 sağlık personelinin hayatını kaybetmesine ve 25 ambulansın hasar almasına neden oldu. Bu durum sağlık sisteminin hizmet dışı kalmasına yol açtı. Gazze'deki sağlık sistemi hizmet dışı ve tamamen çökmüş durumda."

Kudra, İsrail'in sağlık kurumlarını doğrudan hedef aldığını, tahliye edilmemesi durumunda tüm hastaneleri bombalamakla tehdit ettiğini, düzenlediği saldırılar ya da yakıt olmayışı nedeniyle 12 hastane ile 32 birinci basamak sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığını aktardı.

Hamas'ın bir askeri yetkilisinin öldürüldüğü duyuruldu

İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet'ın (Şabak) ortak açıklamasında, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus bölgesinde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanlarından olduğu belirtilen Mubaşir'e yönelik suikast düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail askeri istihbaratından alınan bilgiye göre Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf'a yakın olduğu kaydedilen Mubaşir'in öldüğü aktarıldı.

İsrail güçlerinin ortak açıklamasında, Mubaşir'in "önceden Hamas'ın deniz kuvvetlerinde çalıştığı, silah üretiminde görev aldığı ve İsrail askerlerine düzenlenen birçok saldırıdan sorumlu olduğu" ifade edildi.

Hamas, konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir fırını vurduğu saldırıda 10 kişi öldü

Gazze'deki hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından birkaç saat önce un tedariki yapılan tek fırın Megazi'yi hedef aldığını ifade etti.

Saldırıda 10 kişinin öldüğünü ve yaralılar olduğunu aktaran Maruf, hava saldırısında tamamen yok olan fırının yerinde büyük bir çukur açıldığını, ayrıca kampın merkezini çevreleyen çok sayıda evin de yıkıldığını belirtti.

Filistinli yetkili, Megazi fırınının, mülteci kampındakilerin yanı sıra yerlerinden zorla edilen on binlerce kişiye ekmek sağladığını vurguladı.

Batı Şeria'ya düzenlenen hava saldırılarında 6 Filistinli öldü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelere sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda Cenin'de 4, Kalkaliya'da 1 ve Kalandiya'da 1 olmak üzere toplam 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Açıklamada, Cenin kentine düzenlediği saldırıda ölenler arasında 15 yaşında bir çocuğun da bulunduğu belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'nın farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 104 olduğu aktarıldı.

Batı Şeria'da gözaltına alınanların sayısı 1350'ye çıktı

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da aralarında Hamas yöneticilerinin de bulunduğu en az 80 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyetinin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, Batı Şeria'da aralarında (Hamas'tan) yöneticilerin de olduğu en az 80 Filistinliyi gözaltına aldığı ve 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da gözaltına alınanların sayısının 1350'ye çıktığı ifade edildi.

Kassam Tugayları İsrail'in kuzeyine "R160" tipi füze fırlattı

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik katliamlarına karşılık Hayfa kentini R160 tipi füzeyle hedef aldık." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi'nden kuzeye doğru fırlatılan bir füzenin tespit edildiği ve Hayfa kenti yakınlarında sirenlerin çaldığı kaydedildi.

Açıklamada, Gazze'den atılan bir füzenin havada infilak ettiği aktarıldı

Ordu açıklamasında, Lübnan topraklarından silahlı kişilerin orduya ait bir tankı tanksavarla hedef aldığı, olayda herhangi bir zayiatın olmadığı belirtilirken, Lübnan'dan açılan ateşe karşılık verildiği bilgisi paylaşıldı.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen, sivilleri hedef almadıklarını savundu

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, AA muhabirinin "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de sivilleri korumak için çatışmaya 'insani ara' verilmesi gerektiğini söyledi. Siz bu teklif hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu yanıtladı.

İsrail'in bölgeye insani yardım, su, gıda ve ilaç sağladığını iddia eden Cohen, "Biz hiçbir zaman insanları hedef almadık." dedi.

Erkek, kadın ve çocukların hedef alınmadığını savunan Cohen, "Sadece Hamas teröristlerini hedef alıyoruz." diye konuştu.

Cohen, İsrail'in uluslararası hukuka göre hareket ettiğini ileri sürdü.

İsrailli Bakan, Hamaslılar için idam cezası istedi

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına karışanlara "idam cezası verilmesi" için özel bir askeri mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına atıfta bulunarak "Hamaslılara, Nazilerin ve onların ortaklarının suçlarına ilişkin yasaları uygulayacak özel bir askeri mahkeme kurulması ve öldüren, boğazlayan, tecavüz edenlere ölüm cezası uygulanması amacıyla Adalet Bakanı Yariv Levin'e çağrı yaptım." ifadesini kullandı.

"BM ile ilişkilerimizi gözden geçireceğiz"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamalardan dolayı kendisiyle görüşmesini iptal ettiğini aktaran Cohen, "Guterres, BM'nin en önemli ülkeleri olan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa'yı temsil etmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise "BM ve bölgemizde konumlu BM yetkilileriyle ilişkilerimizi gözden geçireceğiz." diye konuştu.

Guterres'in ifadelerini "teröre destek vermek" olarak değerlendiren Erdan, İsrail'deki BM yetkililerinin de tarafsız davranmadığını iddia etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

Hizbullah, 2 mensubunun daha öldüğünü duyurdu

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "görev sırasında" 2 Hizbullah mensubunun hayatını kaybettiği belirtilirken, söz konusu ölüme neden olan çatışmalara ilişkin ise bilgi verilmedi.

Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 41'e yükseldi.

Gazze'ye yönelik savaşın İsrail'e günlük maliyeti 246 milyon dolar

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, 7 Ekim'den bu yana devam eden savaş sebebiyle yıllık bütçede değişikliğe gidileceğini söyledi.

Smotrich, "Ülkenin bu seneki bütçesi, artık geçerli değil. İsrail'deki gelişmeler doğrultusunda değiştirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Savaşın İsrail'e doğrudan maliyetinin günlük 1 milyar şekel olduğunu kaydeden Smotrich, dolaylı maliyeti konusunda "net bir değerlendirme olmadığını" ifade etti.

İsrail Maliye Bakanı, "Yedek askeri güçlerin kitlesel hareketliliği ve Filistin'den büyük ölçüde roket saldırısı yapılmasıyla ekonominin kısmen felç olan etkisi üzerindeki maliyetine ilişkin henüz değerlendirmemiz yok." dedi.

İsrail'de 2023 için 484 milyar şekel (132 milyar dolar) kabul edilen yıllık bütçenin, 2024'te ise 514 milyar şekel (140 milyar dolar) olması öngörülmüştü./AA/

Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!