Geleceğin ustaları Ahilik geleneğiyle yetişiyor: Sivas'ta şed kuşatma töreni

Geleceğin ustaları Ahilik geleneğiyle yetişiyor: Sivas'ta şed kuşatma töreni
Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlediği yıl sonu programında canlandırılan tarihi 'Şed Kuşatma' töreni büyük beğeni topladı.

Sivas Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, asırlık Ahilik kültürünü sahneye taşıyarak muhteşem bir yıl sonu programına imza attı. Kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen geleneksel "Şed Kuşatma" ritüelini başarıyla canlandıran meslek liseliler, izleyenlere duygu ve gurur dolu anlar yaşattı.

whatsapp-image-2026-05-22-at-10-55-58-2.jpeg

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde görsel şölen

Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen görkemli programa Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, TÜRASAŞ Bölge Müdür Yardımcısı Enver Yolcu, Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Yüksel Yiğit, Okul Müdürü Recep Basmacı, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı.

Okul Müdürü Recep Basmacı’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, meslek lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro sahneleri, farklı meslek gruplarının tanıtıldığı yaratıcı gösteriler ve halk oyunları performansları büyük alkış aldı.

whatsapp-image-2026-05-22-at-10-55-58.jpeg

Şed kuşatma gösterisi büyük beğeni topladı

Ahilik kültürünün yaşatılması ve genç nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen gecede, öğrencilerin sergilediği şed kuşatma töreni ilgiyle takip edildi. Geleneksel değerlerin ve mesleki dayanışmanın önemine dikkat çekilen gösteride; kalfalık döneminde üç yıl boyunca emek veren bir adayın, ustalık mertebesine yükselişi aslına uygun bir koreografiyle canlandırıldı. Ahilik anlayışının esnaf teşkilatı için taşıdığı ahlaki ve mesleki anlam salondakilerden tam not aldı.

whatsapp-image-2026-05-22-at-10-55-57.jpeg

SESOB Başkanı Demirgil’den meslektaşlarına hediye yağmuru

Program sonunda sahneye çıkarak öğrencileri, idarecileri ve öğretmenleri tebrik eden SESOB Başkanı Hakan Demirgil, mesleki eğitimin ve Ahilik kültürünün geleceğin esnaf ve sanatkarlarının yetişmesindeki kritik rolüne değindi. Kendisinin de bir meslek lisesi mezunu olduğunu gururla dile getiren Başkan Demirgil, meslek liselilerin aldıkları nitelikli eğitim sayesinde iş dünyasının aradığı en kıymetli "kalifiye elemanlar" olduğunu vurguladı.

Mezun olan gençlere diplomalarını takdim eden Demirgil, genç meslektaşlarına büyük bir jest yaparak tüm öğrencilere yemek ikramında bulunacağını, birer kol saati hediye edeceğini ve okulda ilk üçe giren başarılı öğrencileri ayrıca ödüllendireceğini müjdeledi.

Kaynak:Bilal Hasdemir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.