USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hukuk İçerisinde Hareket Ediyoruz--Video

Hukuk İçerisinde Hareket Ediyoruz--Video

Hukuk İçerisinde  Hareket Ediyoruz--Video
24-01-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

Önceki gün gerçekleştirilen 2020 yılı 1. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına Sivas´ta yılbaşı gecesi bir kafede yaşanan ve tepkilere neden olan görüntüler damga vurdu.

Toplantıya katılan bir basın mensubunun kafede yılbaşı gecesi gayri ahlaki görüntülere ilişkin kamuoyu tarafından gösterilen tepkiyi hatırlatması üzerine konuşan Vali Salih Ayhan, konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

?KAYITSIZ KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL?

Kafenin hizmet vermeye başladığı günden bu yana sıkıntı teşkil ettiğini dile getiren Vali Ayhan, ?Açıldığı günden beri kurumlarımız hassasiyetle takip ediyor. Kamuoyu şunu net bir şekilde bilsin ki, kesinlikle ve kesinlikle kayıtsız kalmamız mümkün değil. Bunu özellikle ifade ediyorum. Toplumsal yapımızı rencide eden, değerlerimizle bağdaşmayan ne tür bir faaliyet olursa olsun hepimiz ?dur´ diyeceğiz, bunu da diyoruz. Bazen susmamız, konuşmamamız basiretsizlikten veya bilgisizlikten ve gafletimizden değil? dedi.

?HUKUK İÇERİSİNDE HAREKET EDİYORUZ?

Sivas´ta güvenlik kurumlarının saha hakimiyetinin çok iyi olduğunu kaydeden  Ayhan, ?Her olay, her kurum, her kişi hakkında biz malumat sahibiyiz. Bugün Sivas´ta sinek uçsa bizim bundan haberimiz var. Bundan dolayı güvenlik kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bu kafe ile ilgili kapatma kararı daha önceden verdik. Belediyemiz emniyete iletiyor, tespit yapılıyor belediye anlık gereğini yapıyor. Yılbaşı gecesi olan bir hadise. Yılbaşı gecesi ben de sahadaydım. O gece bütün birimleri gezdik. Kamuoyuna yansıyan görüntülerin olduğu anda emniyet teşkilatımız oraya gitti ve olaya müdahale etti. Gerekli işlemler yapıldı, cezai müeyyide uygulandı. Mesainin ilk günü belediyeye bildirildi, belediye kapatma kararı verdi ve tebliğ etti. Evrakı alır almaz, Sivas İdari Mahkemede dava açıldı  ve mahkeme de çok hızlı çalışıyor malumunuz hemen karar verdi. Yürütmeyi durdurdu. Kurumdan bir bilgi, belge istese herhalde CD´den o görüntüyü göndermek lazımdı. Şöyle düşünüyorum: Bir idareci olarak, biz de hukuk adamıyız, hukuk içerisinde hareket ediyoruz. Bu adımların da hepsi hukuki adımlar. Keyfilik yapmamız mümkün değil. Kafe ruhsatı içerisinde onun görev tanımlaması bellidir. Onun dışına çıkıldığı zaman tespit yapıldığında gerekli işlem yapılır ama maalesef Sivas İdare Mahkemesi aynı gün yürütmeyi durdurma kararı aldı. Belediyemiz şu an belgeleri topladı, tekrar mahkemeye sundu, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması çalışılıyor. Bizim yolumuz hukuk yolu. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yani bununla ilgili bir basiretsizlik yok; bu bilinsin. Kurumlarımız çok hassasiyetle takip ediyor. Bazen kamuoyunda, sorumluluk sahibi insanlar olarak, hiç bilmiyormuşuz gibi yorumlar yapılıyor. Toplumumuzun değerlerini dejenere eden, yok sayan anlayışı biz de yok sayıyoruz? dedi.

Vali Ayhan, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: ?Yürütmeyi durdurma kararı veren arkadaşlarımız Sivas´ta yaşıyorsalar, sosyal hayatla içli dışlı iseler bizim ve kurumlarımızın hassasiyetini fark etseler toplumun vicdanını rahatlatacak bir karar alacaklar. Mevcut kararlarını gözden geçireceklerini düşünmekteyim.?

Vali Ayhan´ın ardından söz alan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ahlaki değerlere vurgu yapan Başkan Bilgin, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasını beklediklerinin altını çizdi.

?HEMŞEHRİLERİMİZ MUZDARİPTİR?

Gayri ahlaki görüntüler içeren olayın yılbaşı gecesi meydana geldiğini anımsatan Başkan Bilgin, ?Basında paylaşılması 15-20 gün sonra oldu. Olay tüm ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından zaten takip ediliyor.  Sadece bu kafe ile ilgili değil ilimizde mevzuata aykırı olarak faaliyet gösteren tüm işletmeler hakkında kamuoyundan gelen yoğun talepler neticesinde belediyemiz süreci hassasiyetle takip etmektedir. Bunun içerisine kaldırım işgali de girmektedir. Hemşehrilerimizin büyük çoğunluğu bundan muzdariptir. Bu konuda biz belediye olarak ceza yazan, ceza uygulayan, ceza yazmak için fırsat arayan bir anlayışla değil ceza yazma yerine öncelikle uyarmayı, mecbur kalırsak ceza yazma durumunda olmayı istiyoruz.  Bu konuda geçtiğimiz süreçte kaldırım işgaline yönelik bir çalışma yaptık. Esnafımızı uyardık, bunun bir hak ihlali olduğunu söyleyerek yapılmaması gerektiği konusunda telkinlerde bulunduk ama maalesef mesafe kat edemedik. Aynı şekilde işgaller devam ediyor. Yine imara aykırı bahse konu kafede de böyle bir durum var? dedi.

?GEREKLİ İTİRAZLARDA BULUNDUK?

Başkan Bilgin, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?İmara aykırı yerlerle ilgili ve değer yargılarımıza aykırı faaliyette bulunan yerlerle ilgili çalışmaları da hassasiyetle sürdürüyoruz. Ama bu konuda bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Gerek bahse konu işyerini gerekse buna benzer yerleri kapatma kararı uyguladığımızda birçok kurum, birçok sivil toplum kuruluşu tarafından şahsımız aranıyor. ?İdare edin, kapatmayın´ deniyor.  Böyle bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bu noktada hassasiyetimiz belli. Bu tip işgallerin kul hakkına girdiğini biliyoruz. Bahsi geçen işyerinde de yılbaşı gecesinde bizim değerlerimize, toplumsal hassasiyetimize uygun olmayan bir faaliyetten dolayı emniyetimiz derhal işlem başlattı. Biz de bunu uyguladık. Hepimizin ortak davası bu şehre hizmet etmek. Hizmet etmeyi sadece bina yapmak, yol yapmak  olarak değerlendirmiyoruz. Hepimizin toplumsal değerleri var, korumamız gereken değerler var. Bu noktada da belli kişileri koruma kaygısıyla değil toplumsal ortak menfaat ne gerektiriyorsa o noktada birlikte olmamız lazım. Biz bu noktada hep söyledik. Biz sorumluluk sahibi kişiler olarak az konuşup çok iş yapacağız. İcraatımızla konuşacağız. O gece yılbaşı programları sebebiyle birçok ziyaretimiz vardı. Birlikteyken böyle bir ihbar gündeme gelince emniyetimiz derhal devreye girdi, gerekli işlemleri yaptı biz de ertesi gün mesai başlar başlamaz kapattık ama hukuk devletindeyiz yasal süreçler var. İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karara gerekli itirazlarda bulunduk. İdare Mahkemesinin kararı neticesine göre de kararı uygulayacağız. Biz bu konuda tüm kurum ve kuruluşlarımızdan, sivil toplum örgütlerimizden ve basınımızdan destek istiyoruz. Devletin dini adalettir anlayışını katıksız, şartsız uyguluyoruz; uygulamaya da devam edeceğiz.  Biz gerek bu olayda gerekse buna benzer olaylarda şehrimizi güzelleştirmek için ilgili kurumların desteğini bekliyoruz. Şehrin menfaatine olacak her hususta uyarıcı eleştiriler bizlere yön verecektir. Süreç takip ediliyor. Ben inanıyorum ki Sivas İdare Mahkemesi en kısa zamanda şehrin hassasiyetlerini toplumun hassasiyetlerini de dikkate alarak hukuka uygun bir karar verecek biz de o karar doğrultusunda işlem yapacağız.?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!