İlk 6 yaş çok önemli!
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cansu Mercan Işık, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, otizm spektrum bozukluğunda erken tanının hayati önem taşıdığını belirtti.
Otizmin sosyal alanda zorluk, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayıcı davranışlarla karakterize nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu ifade eden Doç. Dr. Işık, belirtilerin yaşamın ilk üç yılında ortaya çıktığını kaydetti. Işık, "Genellikle bir yaş civarında sosyal gülümsemede eksiklik, göz teması kurmama ve isme bakmama şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Sonrasında konuşma gecikmesi, akran ilişkilerinin gelişmemesi ve tekrarlayan davranışların artması şeklinde ilerleyebilir." dedi.
"Tanıyı Ertelemek En Büyük Hata" Hastalığın tek tip bir tablo ile değerlendirilmemesi gerektiğini ve her çocuğun farklı semptomlar gösterebileceğini vurgulayan Işık, ailelere şu uyarılarda bulundu: "Beynin ilk altı yaşındaki gelişimi oldukça hızlıdır. Ne kadar erken müdahale edersek o kadar hızlı yanıt alırız. Tanıyı erteleme, korku nedeniyle başvuru yapmama gibi hatalar süreci olumsuz etkiliyor. Şüphe duyulduğu anda vakit kaybetmeden bir çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurulmalıdır."
Tedavide Temel Yol: Özel Eğitim Otizmde mucizevi bir ilaç tedavisi bulunmadığını belirten Doç. Dr. Işık, en etkili yaklaşımın bireyselleştirilmiş, yoğun ve sürekli özel eğitim programları olduğunu ifade etti. Toplumsal farkındalığın önemine de değinen Işık, "Bizlere düşen görev, otizmli bireyleri toplumsal yaşamın içine dahil etmek ve birlikte yaşam kültürünü güçlendirmektir. Asıl değişim toplumda başlar." ifadelerini kullandı.
Kaynak:Adem Sabit Nalbant

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.