USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İŞLETEMİYORSANIZ DEVREDİN!

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi'nin ilimize kazandırılmasından sonra  kayak kültürünün  aşılanması ve kayak sporunun öğrenilmesini sağlamak amacıyla yapılan Kış Sporları Eğitim Merkezi’nin Meva Kafe’nin genişletilmesi amacıyla başka yere taşınacağı iddiası tepkiyle karşılandı.

İŞLETEMİYORSANIZ  DEVREDİN!
05-05-2023 15:30
SİVAS
Google News

Hayrullah AĞKAŞ 

Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi'nin şehrimize kazandırılmasının ardından, gerek Sivas'ta gerek çevre illerde yaşayan vatandaşlara kayak kültürünü aşılamak, kayak sporunun sevilmesini ve öğrenilmesini sağlamak amacıyla Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunan alana kazandırılan Kış Sporları Eğitim Merkezi’nin açılışı 2019 yılında gerçekleştirilmişti.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sivas milletvekilleri il protokolünün katılımıyla şehrimize kazandırılan ve Türkiye’nin ilk kayak simülasyon merkezlerinden biri olan Kış Sporları Eğitim Merkezi’nin Meva Kafe’nin genişletilmesi amacıyla Okullar Bölgesi’ne taşınacağı iddiası büyük tepkitopladı.

Kayak merkezinin taşınmasının yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını belirten alanında uzman isimler, bu konuda yanlış karar verilmemesi hususunda yetkilileri uyardı. 

Bu konuda ses yükselten isimlerin başında Sivas Kayak İhtisas Spor Kulübü Başkanı İlhan Erzurum geldi. Yıllarca kayak sporuna önemli hizmetlerde bulunmuş olan Erzurum; simülasyon merkezinin şu anki yerinde hizmet vermesi gerektiğini dile getirerek gerekçelerine ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.

"KIŞ SPORLARI EĞİTİM MERKEZİ KAMUNUN MALIDIR"

Erzurum, yaptığı açıklamada; “Son yıllarda yapılan yatırımlar içerisinde en büyüklerinden birisi olan Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi ilimize sportif, kış turizmi ve sosyal anlamda çok ciddi bir değer katmıştır. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezini stratejik anlamda desteklemek, şehirde sosyal, turizm ve sportif anlamda katkı sağlamak, kayak sporunu ilimiz ve çevre illerde yaygınlaştırmak amacı ile şehir merkezinde Kış Sporları Eğitim Merkezi adı ile bir kayak simülatörü yapılmıştır. Kış Sporları Eğitim Merkezi; kamu yararına bir proje olması hasebiyle merkezin yapılacağı arazinin büyük bir bölümü kamulaştırma yolu ile tahsis edilmiştir. Kış Sporları Eğitim Merkezinin yapım bedeli de ORAN Kalkınma Ajansından teşvik alınarak yapılmıştır. Bu merkez kamunun parasıyla kamu yararına bir eğitim merkezi olarak faaliyete geçmiş, kamunun malıdır. Proje aşaması tamamlanıp ORAN Kalkınma Ajansından teşvik de alındıktan sonra ihalesi olmuş, ihale sonucunda yapım işini Buruciye A.Ş. almıştır. Bu süreçte bu tesisin masraflarına katkı sağlamak, eğitim merkezine spor yapmaya gelen insanların dinlenme ve oturmaları için bir kafe projeye dahil edilmiştir. Kış Sporları Eğitim Merkezi tamamlandıktan sonra resmi açılışı 2019 yılında Bakanımız İsmet Yılmaz, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve milletvekillerimizin yanı sıra çok sayıda bürokratın katılımı ile gerçekleşmiştir” dedi.

"BİZDEN TALEP EDİN, SİZE VERELİM"

Kış Sporları Eğitim Merkezinde bulunan kafe bölümünün bir müddet sonra kafe restorana dönüştürüldüğüne dikkat çeken  Erzurum; “Merkez; Buruciye  A.Ş. tarafından işletilmektedir. Henüz 4 yıl önce açılan Kış Sporları Eğitim Merkezi içerisinde bulunan simülatör cihazı sökülerek başka bir kuruma verilmesi Buruciye  A.Ş. tarafından gündeme getirilmiş, verilebilecek kurumlara Buruciye  A.Ş.  tarafından ‘Bizden talep edin, size verelim’ şeklinde servis edilmiştir. Burada tek bir amaç vardır: Bu cihazı kaldırarak boşalan alan ile restoranı genişletmektir” dedi.

"DEVLETİ BÜYÜK ZARARA UĞRATTILAR"

Kış Sporları Eğitim Merkezinin açıldığı tarihe dönüp 4 yıllık sürece bakıldığında bugünün planlarının adım adım hazırlandığını öne süren Erzurum, “Geriye dönüp; ‘4 yıldır olan bu olaylar nedir?’ diye tarihsel kronolojisi ile baktığımız zaman; başlangıçta burası Kış Sporları Eğitim Merkezi olarak projelendirildi.  Bu projeye istinaden yapıldığı arazi kamulaştırıldı, bu projeye ORAN Kalkınma Ajansı teşvik verdi; bu süreç devam ederken Buruciye A.Ş. devreye girdi ve kafe projeye dahil edildi. Henüz inşaat aşamasında özel spor tesis işletmeciliği yönetmenliğine uygun bir spor merkezinde olması gereken bütün üniteleri ile yapılmış olan tesiste soyunma odaları mescide çevrildi. Antrenör odası VIP kahvaltı salonuna çevrildi. Toplantı salonu VIP restorana dönüştürüldü. ORAN Kalkınma Ajansından yapılan protokol maddeleri gereği giriş kapısına asılması gereken ‘Bu tesis ORAN Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresi desteğiyle yapılmıştır’ ibaresini içeren levha hiç kimsenin görmeyeceği bir yere asılmıştır. Hemen akabinde bahçeden binaya giriş kapısının üzerinde bulunan Kış Sporları Eğitim Merkezi yazısı sökülmüştür. Şikâyetimiz üzerine, kazan dairesine gidilen arka tarafta 10’ar metrekarelik iki tane soyunma odası yapılmış ve bunlar da amacının dışında depo olarak kullanılmıştır. Yapılan bu soyunma odalarından bir tanesi de 2022 yazında VIP tuvalete çevrilmiştir. Son 2 yıldır da Kış Sporları Eğitim Merkezi’nin içerisi restorana ait masa ve sandalyeler ile dolu depo olarak kullanılmaktadır. Sporcular bu mezbelelik ortamda antrenman yapmaktadır. Son 2 yıldır kendi kullanım hatalarından kaynaklı halıda oluşan hasara zamanında müdahale etmeyerek tamamen yırtılmasına sebep olmuşlardır. Açıldığı günden bugüne kadar yarışmacı sporcuların antrenmanları ve spontane gelişen bir iki kullanım dışında merkezin yapılış amacına uygun hiçbir organizasyon, hiçbir eğitim programı, hiçbir proje işletme tarafından yapılmamıştır. Bu ve buna benzer sebepler ile tek amaçları simülatörü Kış Sporları Eğitim Merkezinden çıkarıp restoranı büyütmektir. Amaçlarına ulaşmak için ince ince her şeyi yaptılar. Devleti büyük zarara uğrattılar ve uğratmaya da devam ediyorlar” açıklamasında bulundu.

"ASLA RESTORANA DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ"  

Sivas Kayak İhtisas Spor Kulübü Başkanı Erzurum; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Kış Sporları Eğitim Merkezi gün ve gün unutturulmaya çalışılmış, itibarsızlaştırılmış, gereksiz olduğu veya burada olmaması gerekliliği olgusu olgunlaştırılmıştır. Halbuki bu merkezde esas olan restoran değil Kış Sporları Eğitim Merkezidir. Sistematik bir şekilde yok etmek için uğraştıkları Kış Sporları Eğitim Merkezi hakkında şartlar oluşunca üst düzey il yöneticilere buranın rantabl olmadığı düşüncesi empoze edilmiştir. Buruciye A.Ş. yönetiminin gayretleri ile oluşan şartlar ile üst düzey il yöneticilerini ikna etmek hiç de zor olmamıştır. Kış Sporları Eğitim Merkezinden çıkması gereken bir birim var ise o da Meva Kafe-Restoran’dır.  Bu cihaz 7 ton ağırlığında, özel projelendirilmiş ve imal edilmiş bir binada düzgün çalışabilir. Sökülmesi ve başka bir alana taşınması, yırtılan halısının değiştirilmesi yaklaşık 1 milyon 500 bin TL’dir.  Yerinden sökülüp taşınırken merkezin camdan dış cephesi komple söküleceği için ve binada oluşturacağı tahribat da 500 bin TL gibi maliyet getireceğinden şirket personeli tarafından sökülme yöntemi tercih edilecek; yarım yamalak sökülecektir. Söküldüğü gün çok pahalı bir hurdadan başka bir şey olmayacaktır. Bu simülatörün devredilebilmesi için İl Genel Meclisi kararı gerekli. Sivas'a hizmet aşkıyla İl Genel Meclisinde görev almış tüm değerli meclis üyelerinin kendi kararları ile yaptırdıkları bu eserin bir restorana çevrilmesi yönünde bir karar almaları gerekli. Sivas’a hizmet sevdalısı meclis üyelerimiz, bu yanlış kararın altına imza koymazlar diye düşünüyorum. Umarım adaletli ve doğru davranırlar; ön cephesinde 14 metrelik ışıklı Kış Sporları Eğitim Merkezi levhasını söktürüp yerine restoran levhası astırtmazlar. Kış Sporları Eğitim Merkezi tamamlandığı günden sonra kamunun malıdır ve bir eğitim merkezidir; asla ve asla restorana dönüştürülemez. Eğitim merkezimiz yapılış amacı, projesi, teşvik veren kurumu, amaçları ve hedefleri sebebiyle yerinde kalmalıdır. İşleten şirket, kurum işletmek istemiyorsa, devretmeniz gerekiyorsa yerinde hiçbir şeyi bozulmadan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne devredilmelidir. Alınacak en doğru karar budur.”

AKIL TUTULMASIDIR

Demokrat Parti Sivas eski İl Başkanı Numan Akay da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Sivas Kış Sporları Eğitim Merkezi  restoran olmamalı.  Yüzbinlerce dolar karşılığı alınan makina teçhizat ve oluşturulan eğitim platformu heba edilmemeli.  Gençlerimiz burada aldığı eğitimle  Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezinde  kayak sporu yapabilmekte.  Yanı başında, öğrenci ve velilerin dinlenme amaçlı yapılan kafe öyle bir büyütüldü ki kafe değil restoran oldu.  Şimdi de restoran büyütme, belki de düğün salonu oluşturmak adına bu merkezin yapılan büyük maliyetler görmezden gelinerek restoranın genişletilmesi için kaldırılması gündemde.  Bu olsa olsa akıl tutulmasıdır.  Gençlere faydası olmayanların zarar vermesini anlamak ve kabul etmek mümkün değil” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!