İstanbul, dünya siyasetinin kalbi olacak
Türkiye, küresel diplomaside kritik bir zirveye daha kapılarını açıyor. Meclis Başkanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre; temmuz ayında Ankara'da gerçekleştirilecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde, ittifaka üye ülkelerin parlamento liderleri İstanbul'da buluşuyor.
Küresel liderler ve asamble yönetimi İstanbul'da
Stratejik öneme sahip zirveye, NATO üyesi 32 müttefik ülkenin meclis başkanları ve delegasyon liderlerinin yanı sıra NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Başkanı Marcos Perestrello ile NATO PA Başkanlık Divanı üyeleri katılım sağlayacak.
NATO PA tarafından 2024 yılından itibaren ev sahibi ülkelerle koordineli olarak düzenlenen bu üst düzey organizasyon; ABD ve Belçika'da gerçekleştirilen toplantıların ardından dünya genelindeki üçüncü zirve olma özelliğini taşıyor. Zirve, liderler buluşması öncesinde parlamenter düzeyde istişarelerin yapıldığı ve müttefikler arası diyaloğun güçlendirildiği en önemli platform olarak kabul ediliyor.
Dolmabahçe Sarayı’nda tarihi oturum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hitabı
Zirvenin en kritik oturumu olan NATO Meclis Başkanları Toplantısı, 29 Haziran Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Meclis başkanları ve delegasyon liderlerinin küresel meseleler üzerine konuşmalar yapacağı toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımcılarla bir araya gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında heyetler onuruna verilecek resmi öğle yemeğine katılarak konuklara hitap edecek.
Dünya parlamenterlerinden Baykar Milli Teknoloji Merkezi'ne ziyaret
Zirvenin resmi ve diplomatik oturumlarının tamamlanmasının ardından, programın öğleden sonraki bölümünde savunma sanayisine yönelik önemli bir saha ziyareti planlandı. Konuk meclis başkanları ve delegasyon üyeleri, Türkiye'nin savunma sanayisi ve insansız hava aracı teknolojilerindeki öncü kuruluşu olan Baykar Milli Teknoloji Merkezi'ni ziyaret edecek. Bu teknik gezide misafir heyetlere; şirketin üretim faaliyetleri, yenilikçi projeleri ve küresel ölçekteki savunma teknolojisi çalışmaları hakkında yerinde detaylı bilgi sunulacak.
Kaynak:Anadolu Ajansı

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.