Karasu’dan Sivas’a 'istiklal madalyası' çağrısı
YENİ Parti Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ulaş Karasu, Sivas’ın Milli Mücadele ve Cumhuriyet’in kuruluşundaki tarihsel rolünün resmi olarak tescillenmesi amacıyla TBMM’ye İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin kanun teklifi sundu.
Karasu, teklifine ilişkin yaptığı açıklamada, Sivas Kongresi’nin bağımsızlık mücadelesinin ulusal bir nitelik kazanmasında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’nin Sivas’ta 108 gün boyunca çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Karasu, kentin yalnızca kongreye ev sahipliği yapan bir şehir olmadığını ifade etti.
Sivas Kongresi’nde manda ve himaye anlayışının reddedildiğini, milli bağımsızlık ve milli irade temelinde önemli kararlar alındığını vurgulayan Karasu, Anadolu ve Rumeli’de faaliyet gösteren milli cemiyetlerin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti çatısı altında birleştirildiğini kaydetti.
“Sivas, Milli Mücadele’nin yalnızca tanığı değildir. Sivas, Milli Mücadele’nin aklının, iradesinin ve teşkilatının şekillendiği merkezdir” diyen Karasu, kentin üstlendiği tarihi sorumluluğun gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.
“SİVASLILAR TARİHİ SORUMLULUK ÜSTLENDİ”
Sivas Kongresi’nde ortaya konulan milli iradenin, TBMM’nin açılması ve Cumhuriyet’in kuruluşuna uzanan sürecin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çeken Karasu, Sivas halkının o dönemde Mustafa Kemal Paşa ve mücadele arkadaşlarına önemli destek verdiğini ifade etti.
Sivaslıların Milli Mücadele döneminde sahip oldukları imkanları ülkenin geleceği için ortaya koyduğunu belirten Karasu, bugün yapılması gerekenin bu fedakarlığın karşılığını vermek olduğunu söyledi.
“TEKLİF SİYASİ HESAPLARIN ÜZERİNDE TUTULMALI”
Karasu, 4 Eylül’ün ulusal bayram olarak kutlanmasına ilişkin daha önce TBMM’ye sunulan kanun teklifinin de gündemde olduğunu hatırlattı. Sivas’a İstiklal Madalyası verilmesinin bir ayrıcalık talebi olmadığını vurgulayan Karasu, bunun kentin Cumhuriyet’in kuruluşundaki rolünün devlet tarafından tescillenmesi anlamına geleceğini ifade etti.
Teklifin Meclis’teki tüm siyasi partiler tarafından desteklenmesi gerektiğini belirten Karasu, “Sivas’ın tarihi, siyasi hesapların üzerinde tutulmalıdır” çağrısında bulundu.
Kanun teklifinin gerekçesinde ise İstiklal Madalyası’nın yalnızca cephede savaşanlara verilen bir taltif olmadığına dikkat çekildi. İnebolu, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in Milli Mücadele’deki hizmet ve fedakarlıkları nedeniyle İstiklal Madalyası ile ödüllendirildiği hatırlatılarak, Sivas’ın tarihi rolünün de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Daha önce Sivas Kent Konseyi tarafından da TBMM’ye benzer yönde başvuru yapıldığına işaret edilen teklifte, düzenlemenin kabul edilmesi halinde Sivas’ın Milli Mücadele’deki rolünün devlet tarafından resmi bir taltifle kayıt altına alınacağı ifade edildi.
Karasu, Sivas’a İstiklal Madalyası verilmesinin yalnızca kent açısından değil, Cumhuriyet’in kuruluş iradesine gösterilecek ortak bir vefa anlamı taşıdığını belirterek Meclis’te tüm siyasi partilere destek çağrısını yineledi.
Kaynak:Hayrullah Ağkaş

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.