Maden Değil, Hayat İstiyoruz! Sivas'ta Mücadele Büyüyor
Sivas’ın Koyulhisar ilçesine bağlı Çınar köyünde, Kardinal AŞ. tarafından işletilen kurşun-çinko-bakır madeninin yeni atık havuzları inşa etme girişimine köylüler sert tepki gösterdi. Köy halkı, mera alanlarının madencilik faaliyetleri nedeniyle tahrip edilmesini protesto etmek için bir araya gelirken, eyleme Ordu, Mesudiye ve Fatsa’dan çevre dernekleri de destek verdi.
Mera Alanlarına Atık Havuzu Projesine Tepki
Kardinal AŞ.’nin Çınar köyünde iki yeni atık havuzu yapmak istemesi üzerine harekete geçen köylüler, mera alanında toplanarak dövizler ve pankartlarla seslerini duyurdu. Eyleme kadınların ve çocukların yoğun katılımı dikkat çekerken, köy yollarına asılan “Meralarımıza Dokunma”, “Doğayı Katletme” yazılı pankartlar şirketin projesine olan öfkeyi yansıttı.
Melet Irmağı’na Tehdit ve Geçmiş Çevre İhlalleri
Daha önce de kurşun, çinko ve bakır atıklarını özellikle yağışlı havalarda Melet Irmağı’na karıştırdığı gerekçesiyle Sivas Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından para cezası alan şirket, şimdi de yeni atık havuzlarıyla çevre riskini artırmakla suçlanıyor. Köylüler, bu durumun hem tarım arazilerini hem de yerel ekosistemi yok edeceğini savunuyor.
Çevre Dernekleri ve Muhtarlar Destek Verdi
Eylemde Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, ORÇEV Avukatı Haluk Türkmen, Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Aslan Sarıgül ve Sivas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bulut birer konuşma yaparak madenciliğin yarattığı tahribata dikkat çekti. Yapılan açıklamalarda, “Maden şirketi bölgemizi terk etmeli. Meralarımız, sularımız ve geleceğimiz için mücadele edeceğiz” denildi.
Hukuki Süreç ve Mücadele Kararlılığı
ORÇEV Başkanı Gönül ve Avukat Türkmen, projenin hukuka aykırı yönlerini vurgulayarak idari ve yargısal süreçleri başlatacaklarını açıkladı. Köylüler ise şirketin bölgeden çekilene kadar eylem ve hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Sivas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bulut da “Tüm kurumlara başvurularımızı yaptık. Yaşam alanlarımızda maden atığı istemiyoruz. Yasal halklarımız çerçevesinde mücadele edeceğiz. Hukuki halklarımızı kullanacağız" diyerek, projenin durdurulmasını istedi.
Suşehri Gökçekent Muhtarı Başar Yıldırım ise “Bizler dedelerimizin mirası bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Doğamızın talan edilmesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Protestoya katılan bir vatandaş, “Tarım yapamaz hale geldik, şimdi de toprağımıza göz dikiyorlar. Ekmeğimizi elimizden alıyorlar. Ama biz bu tesisi kurdurmayacağız. Birlik olacağız, mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.