USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MECLİS´TEN ?U? DÖNÜŞÜ

MECLİS´TEN ?U? DÖNÜŞÜ

MECLİS´TEN ?U? DÖNÜŞÜ
06-04-2017 06:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Daha önce 3 kez İl Genel Meclisi´nin gündemine gelen ve 3´ünde de oy birliğiyle reddedilen Tohma Gözesinden çıkan suyun Malatya İli Kuluncak ilçesine verilmesi konusu dün 4. kez Meclis´te görüşüldü. CHP´li İl Genel Meclisi üyelerinin yoğun itirazlarına rağmen AK Partili Meclis üyelerinin oyuyla Tohma Gözesinden çıkan su, Malatya´ya verildi.

Konuyla ilgili özellikle CHP İl Genel Meclisi üyeleri itirazda bulunsalar da AK Parti İl Genel Meclis üyelerinin oylarıyla Kangal ilçesindeki suyun Malatya iline verilmesi kararlaştırıldı. Meclis Başkanı Sedat Özata, raporun okunmasının ardından apar topar oturumu kapatsa da tartışmalar meclis dışında da devam etti.

Tohma Çayından çıkan suyun Malatya iline verilmesiyle ilgili komisyon raporunu Mustafa Yüzüak, okuyarak İl Genel Meclisi üyeleriyle paylaştı.

Yüzüak, meclise sunduğu raporda şu ifadeleri kullandı:

?Tohma gözevi mevki Kangal İlçesi Etyemez Köyü sınırları içerisinde terelik mevkii olarak da adlandırılan tapuda Etyemez Köyü 126 Ada 123 nolu parselde mera vasıflı olarak kayıtlıdır. Tohma Çayı yatağında kanyonun çıkışının sol tarafında çaydan bağımsız birçok gözeden oluştuğu tespit edilmiştir. DSİ tarafından bu bölgedeki gözelere 1 nolu kaynak adı verilmiştir. Bu kaynaktan çıkan sular çıkış yerinden 3 metre sonra çaya karıştığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla sular şuanda bölge tarafından kullanılmamaktadır. 1 nolu kaynaktan yaklaşık 150 metre sonra çayırlık bir alanın olduğu, etrafındaki kayaların dibinde yine birçok göze bulunduğu ve bol miktarda su çıktığı görülmüştür. Bu bölgedeki suların piknik alanı olarak da kullanıldığı tespit edilmiştir. Yine söz konusu bu kaynaktan balıkçılık işletmelerine İl Tarım Müdürlüğü tarafından 15 yıllığına 500lt/sn. su verilmiştir. 2 nolu kaynak olarak adlandırılan su balıkçılık tesislerinin aldığı sudan yaklaşık 200 metre aşağıda terelik mevki girişinde bulunmakta olup, halk arasında ılıca diye adlandırılmaktadır. Bu kaynakta da her hangi bir kullanım izi bulunmamakta olup tohma çayına karışmaktadır. Komisyonlarımız konuyla ilgili bilgi almak için Kuluncak ilçesini ve Belediyesini ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında alınan bilgilere göre ilçenin içme suyunun bulunmadığı mevcut suyun arsenikli olduğu çevrede de ilçeye getirilebilecek başka bir suyun olmadığı öğrenilmiştir. Bu tespitler doğrultusunda Kuluncak İlçesi her ne kadar 100 lt su talebinde bulunmuş olsa da 2016 TÜİK verilerine göre ilçe nüfusunun 2 bin 462 olduğu ileriki yıllardaki nüfus artışı da göz önüne alınarak yalnızca 1 nolu kaynaktan alınacak suyun yeterli olacağı öğrenilmiştir. Bu nedenlerle Tohma gözesi 1 nolu kaynaktan alınması şartı ile suyun Malatya ili Kuluncak İlçesine tahsisi komisyonumuzca uygun görülmüştür.?

Raporun okunmasının ardından İl Genel Meclis Başkanı Sedat Özata, apar topar konuyu oylamaya sunmak istedi. Ancak CHP´li İl Genel Meclis üyeleri konu hakkında söz talep ettiler.

ÇEVİR KAZI YANMASIN!

İlk olarak söz alan Kangal İl Genel Meclis üyesi Sırrı Cihangiroğlu, daha önce aynı konunun 3 kez İl Genel Meclisi´ne geldiğini ve AK Parti üyeleri dahil tüm meclis üyelerinin oy birliğiyle suyun verilmesini reddettiklerini belirtti.

AK Parti İl Genel Meclis üyelerinin ?çevir kazı yanmasın´ kabilinden kararını değiştirdiğini ifade eden Cihangiroğlu, ?Bu su konusu 4´üncü kez oylanacak. Aslında anlaşılan o ki konu  sadece Kuluncak Belediyesi´nin değil Malatya Büyükşehir Belediyesi´de bu işin içinde. Ayrıca istedikleri su en az 100 bin kişiye yetecek sudur. Normalde Kuluncak´a saniyede 7 lt su yetmektedir. Ayrıca Kuluncak´ta 6-7 su değirmeni çalıştıracak büyük bir içme suyu da vardır. Daha önce Gürün Gökpınar suyunu Darende´ye verdik bugün Gürün faydalanamıyor? ifadelerini kullandı.

MECLİSİN İDARESİNE

İPOTEK Mİ KONULUYOR?

Bu suyun Malatya´ya verilmesinin büyük bir vebal olduğunu belirten Cihangiroğlu, ?Kuluncak Belediyesini ziyarete gittik ve döndük. .. Yani su yeterli mi veya başka su var mı diye bile sormadık.  Dolayısıyla ziyaretimiz turistik seyahatten öteye geçmedi. Komisyon düzgün bir çalışma yapmamıştır.  Onun haricinde köy muhtarları ve halkına hiçbir şey sorulmamıştır. Bu su konusunun büyük vebali var. Ben yöre il genel meclisi olarak bu vebale girmek istemiyorum. Ve İl Genel Meclisi 3 defa ret verdiği halde bugün onay verirse il genel meclisi üyeleri de bütün zan altında kalacaktır. 3 sefer reddettik bugün neden suyu veriyoruz? ifadelerini kullandı.

BU SU YARIN KANGAL´A

LAZIM OLACAK

Suyun Malatya iline verilmesini eleştiren CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller ise, ?Daha önce meclis olarak komisyonlara havale edildi. Komisyonlar tarafından yerinde inceleme yapıldı. Oy çokluğu ile değil, oy birliği ile 3 sefer reddedildi. Daha önceden geldiğinde 38 litre sonra 55 litre sonra da 100 litre olarak talepleri vardı. Ama komisyon bu litreleri göz önünde bulundurmamıştı. Şimdi ne kadar verilecek, nasıl verilecek? Biz geçen dönemlerde de söyledik. Madem bunu vereceklerse, muhtarlarla konuşmuşlarsa veya büyükşehir belediye Başkanı ile Kuluncak Belediye Başkanı ile bunları görüşmüşlerse de bir gün gelip şu yüce meclise yani Sivas´ın il genel meclisi üyeliğine seçilmiş arkadaşlarımıza dosdoğru bir şekilde bilgilendirme yapılsaydı. Biz araştırdık bölgelerinde 7-8 tane değirmen döndürecek sularının olduğu halde neden Tohma çayı suyuna talip oldular. Yarın bu su Kangal´a lazım olacak. Ben bu kararın altına imzamı atmıyor ve reddediyorum? şeklinde konuştu.

AK PARTİLİ MECLİS

ÜYELERİNİN SESSİZLİĞİ

CHP İl Genel Meclis üyeleri söz konusu suyun verilmesine tepki gösterirken, AK Parti İl Genel Meclis üyelerinin sessiz kalmaları dikkat çekti. Konuyla ilgili tek açıklama yapan Kangal İl Genel Meclis üyesi Emin Ünlüer, konuyla ilgili İdare Mahkemesinin kararı olduğunu ve mahkemenin suyun verilmesi yönünde karar aldığını savundu.

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ?

Konuyla ilgili İl Genel Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından İl Genel Meclis Başkanı Sedat Özata, apar topar gündem maddesinin oylamasını yaparak, meclisi kapattı. Meclisin oturumu kapatıldı ancak İl Genel Meclis üyelerinin tartışmaları devam etti. Meclis salonu dışında devam eden tartışmalar yaklaşık yarım saat devam etti.

MECLİS´İN KULUNCU MU TUTULDU!

Geçtiğimiz yıllardan beridir Sivas İl Genel Meclisi´ne gelen talep ile ilgili özellikle AK Partili Meclis üyelerinin Kuluncak Belediyesinde verilen su konusunda bu sefer sessiz kalmayı tercih etmeleri ?meclis üyelerinin kuluncu mu tutuldu?´ yorumlarına sebep oldu. Daha öncede 3 kez İl Genel Meclisi´ne gelen konu her defasında tüm İl Genel Meclisi üyelerinin ortak kararı ve oy birliğiyle reddedilmişti.

Sonuç itibariyle harala-gürele arasında bir nevi oldu-bittiye  getirilerek Kangal İlçesindeki Tohma çayından çıkan suyun Malatya İli Kuluncak İlçesine verilmiş oldu?.

/resimler/2017-4/5/1709049422594.jpg

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!