Mustafa Kaya: "Sivas Demir Çelik yeniden ayağa kalkmalıdır"
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, TMSF kontrolündeki Sivas Demir Çelik Fabrikası'nın (SİDEMİR), dört yıldır üretim yapmadığını belirterek; tesisin istihdama katkı sağlaması ve kentin göç sorununu önlemesi için ivedilikle üretime başlaması gerektiğini söyledi.
Milletvekili Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Sivas Demir Çelik Fabrikası’nın geçmişteki stratejik önemine ve günümüzde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Fabrikanın 1987 yılında büyük umutlarla kurulduğunu hatırlatan Kaya, işletmenin Türkiye’nin en büyük 50 sanayi kuruluşundan biri olma özelliğini taşıdığını vurguladı.

"Dört Yıldır Üretim Yapılamıyor"
Fabrikanın 1998 yılındaki özelleştirme sürecinden itibaren sancılı dönemler geçirdiğini ve son olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğini belirten Kaya, şu bilgileri paylaştı:
"Yıllık 720 bin ton çelik üretim kapasitesiyle Avrupa’dan Amerika’ya, Uzak Doğu’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyaya ihracat yapan bu dev tesisin dört yıldır üretimi yok. Çalışanlar ise binbir türlü sorunla boğuşuyor. Bu fabrika, insanları doğdukları yerde doyurmak adına önemli bir işlev görüyor, istihdam konusundaki büyük bir açığı kapatıyordu."
Sivas’ın Nüfus Kaybına Dikkat Çekti
Sivas’ın göç veren yapısına ve azalan nüfusuna değinen Kaya, sanayi tesislerinin kapalı kalmasının bu süreci hızlandırdığını ifade etti. Kaya, "2023 yılında 650 bin olan Sivas'ın nüfusu, 2025 yılı verilerine göre 631 bine düştü. İnsanımızın ekmeğiyle buluşması için bu tür işletmelerin hayati önemi var." dedi.

"TMSF Basiretli Bir Tüccar Gibi Yönetmeli"
Fabrikanın sadece ekonomik değil, sosyal bir boyutu da olduğunu kaydeden Kaya, yönetimi devralan TMSF’ye şu sözlerle seslendi:
"TMSF bu fabrikayı sorunun sosyal boyutunu da hesaba katarak basiretli bir tüccar gibi yönetmeli ve insanımıza yeniden ekmek kapısı olmalıdır. Şehrimizin ve ülkemizin ekonomisi için Sivas Demir Çelik’in bir an evvel ayağa kalkması gerekmektedir."
Kaynak:Batuhan Örenli

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.