Numune'de robotik yürüme tedavisi başladı
Sivas Numune Hastanesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik yatırımlarına bir yenisini ekledi. Modern tıbbın en ileri teknolojilerinden biri olan robotik yürüme cihazı, artık hastaların kullanımına sunuldu. Özellikle nörolojik ve ortopedik rehabilitasyon süreçlerinde kullanılan cihaz, inme, omurilik yaralanması, beyin hasarı ve çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları sonrası yürüme yetisinin yeniden kazandırılmasını hedefliyor.
Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Gülsüm Zeynep Fatma Yavuz, robotik yürüme cihazlarının sadece kaslara değil, kas–beyin arasındaki iletişimin yeniden sağlanmasında da büyük önem taşıdığını belirtti. “Hastanın vücut ağırlığının bir kısmı cihaz üzerindeki askı sistemi ile destekleniyor, robotik eklemler sayesinde fizyolojik yürüme paternine uygun hareketler kazandırılıyor. Bu sayede beyin, yeniden ‘yürüyebiliyorum’ geri bildirimi alıyor ve nöroplastisite süreci hızlanıyor” dedi.

Uzm. Dr. Yavuz, cihazın özellikle omurilik hasarı, serebral palsi, multipl skleroz (MS) ve ortopedik ameliyat sonrası yürüme kaybı yaşayan hastalar için kullanıldığını belirterek, uygun hasta seçiminin rehabilitasyon uzmanı tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.
Başhekim Uzm. Dr. Mehmet Fidan ise, “Hastanemizde hastalarımıza dünyadaki en güncel tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Robotik yürüme cihazı, ilimizde ilk kez hastanemize kurulmuş olup, birçok sağlık kuruluşunda bulunmayan ileri bir teknolojidir. Amacımız, hastalarımıza en iyi hizmeti sunmaya devam etmektir” dedi.

Robotik yürüme cihazı ile hastalar, klasik fizyoterapiden farklı olarak daha uzun süre ve daha fazla tekrar ile rehabilite edilebiliyor; denge, simetri ve güvenlik avantajı sayesinde özgüvenleri de artıyor. Cihaz, uygun hasta seçimi ve doğru programlama ile hastaların hayata daha fonksiyonel katılımını mümkün kılıyor.
Kaynak:Çiğdem İlgün

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.