Pezeşkiyan: "Hedef alınan komşu ülkelerden özür diliyorum"

Pezeşkiyan: "Hedef alınan komşu ülkelerden özür diliyorum"
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "İran'dan kaynaklanan saldırılar nedeniyle hedef alınan komşu ülkelerden kendi adıma özür diliyorum" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında halka hitap ederek ülkede yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Pezeşkiyan konuşmasına saldırılarda hayatını kaybeden dini lider Ali Hamaney, üst düzey yetkililer, komutanlar ve siviller için taziye mesajı ile başladı. Pezeşkiyan saldırılarda sivillerin de hedef alındığını belirterek, "İnsan hakları ve özgürlük iddiasında bulunanlar, masum öğrencileri bombardımanla şehit etti. Uluslararası tüm kurallar hiçe sayılarak istedikleri her yeri bombalıyorlar. Okulları, hastaneleri ve çeşitli merkezleri hedef almaktan çekinmiyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen her gece meydanlarda olan halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

"Teslim olacağımızı düşünenler bu hayali mezarlarına götürmeli"

İran halkına birlik çağrısında bulunan Pezeşkiyan, "İran'da yaşayan herkes, hangi mezhebe veya görüşe sahip olursa olsun ülkemizin toprak bütünlüğünü savunmak için birlik içinde olmalıdır. Bugün tüm anlaşmazlıkları, kaygıları ve kırgınlıkları bir kenara bırakmalıyız. Hepimiz el ele vererek vatanımızı ve toprağımızı güçlü bir şekilde savunmalıyız. İran'ı bu krizden başı dik çıkarmak için gerekirse canımız pahasına ayakta duracağız. Şartsız şekilde teslim olacağımızı düşünenler bu hayali mezarlarına götürmelidir" ifadelerini kullandı. Pezeşkiyan, "Bizim bağlı olduğumuz şey uluslararası hukuk ve insani çerçevelerdir. Sürekli sözünü ettikleri ilkeler varsa önce onların buna bağlı kalmaları gerekir. Hiçbir ülkenin haklarını, özellikle de İran'ın haklarını görmezden gelme hakları yoktur" dedi.

"Komşu ülkelerden özür diliyorum"

Konuşmasında komşu ülkelere de mesaj veren Pezeşkiyan, "İran'dan kaynaklanan saldırılar nedeniyle hedef alınan komşu ülkelerden kendi adıma özür diliyorum. Yaşanan süreçte komutanlarımızı, liderimizi ve birçok değerli insanımızı vahşi saldırılar sonucu kaybettik. Silahlı kuvvetlerimiz ise komutanlarının yokluğunda inisiyatif alarak gerekli gördükleri adımları attı ve ülkemizin toprak bütünlüğünü savunmak için onur ve kararlılıkla mücadele etti" şeklinde konuştu.

"Silahlı kuvvetlere, komşu ülkelere saldırı yapılmaması gerektiği bildirildi"

İran'ın bölge ülkeleriyle çatışma istemediğini belirten Pezeşkiyan, "Bizim komşu ülkelere saldırma niyetimiz yoktur. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Bu bölgede onlarla el ele vererek barış ve huzuru tesis etmeliyiz. Dün Geçici Liderlik Konseyi'nde alınan karar doğrultusunda silahlı kuvvetlere, komşu ülkelere saldırı ya da füze atışı yapılmaması gerektiği bildirildi. Ancak İran'a yönelik bir saldırı olması durumunda gerekli karşılık verilecektir. Ben bu meseleleri komşu ülkelerle çatışarak değil, diplomasi yoluyla çözmemiz gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

"ABD ve İsrail'in oyuncağı olmayın"

Komşu ülkelere de çağrıda bulunan Pezeşkiyan, "Bazı gruplar ya da çevreler bu fırsatı kullanarak İran topraklarına saldırmayı düşünüyorsa şunu bilmesinler, emperyalist güçlerin oyuncağı olmamak en doğru yoldur. Aramızda anlaşmazlıklar ve kırgınlıklar olabilir, ancak İsrail'in yürüttüğü soykırımı ve ABD'nin zorbalığını desteklemek ya da onların yanında yer almak kimseye onur kazandırmaz. Onur ve izzet, yalancıların ve kan dökücülerin yanında yer alarak kazanılamaz. Eğer aramızda bir sorun varsa bunu kendi aramızda çözmeliyiz, ancak İsrail ve ABD'nin oyuncağı olmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.