Şap tehlikesiyle kapatılmıştı! Şarkışla Hayvan Pazarı ne zaman açılacak?

Şap tehlikesiyle kapatılmıştı! Şarkışla Hayvan Pazarı ne zaman açılacak?
Şap nedeniyle kapatılan Şarkışla Hayvan Pazarı ne zaman açılacak? Bakanlık, aşılama tamamlandıkça bölgesel açılış yapılacağını açıkladı. 20 Temmuz'a 2,6 milyon aşı daha gelecek. Üreticiler tedirgin bekleyişini sürdürürken net tarih belirsizliğini koruyor.

Şap hastalığı nedeniyle Türkiye genelinde geçici olarak kapatılan hayvan pazarlarından biri olan Şarkışla Hayvan Pazarı da faaliyetlerine ara verdi. Pazarda yaşanan bu zorunlu duraklama, bölgedeki hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticileri ve alıcıları endişelendirirken, "Hayvan pazarları ne zaman açılacak?" sorusu da gündemi meşgul ediyor.

516780859-1298672015594935-71832.jpg

Bakanlık Kararı: Aşılamalar Tamamlanana Kadar Kapatma Devam Edecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığının yayılımını önlemek amacıyla 1 Temmuz 2025 itibarıyla 81 ildeki tüm hayvan pazarlarının geçici olarak kapatıldığını duyurdu. Bu karar, Kurban Bayramı öncesi hayvan hareketliliğinin arttığı bir döneme denk gelmesiyle daha da önem kazandı.

Şarkışla’da da pazarların kapanmasıyla birlikte hayvan satışları durma noktasına geldi. Üreticiler, hayvanlarını satamamanın sıkıntısını yaşarken, alıcılar da ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

516703254-1298672012261602-28078.jpg

"Yapay Et Politikası" İddialarına Bakanlıktan Yalanlama

Bakanlık, pazarların kapatılmasıyla ilgili ortaya atılan "yapay et politikası" gibi spekülasyonları kesin bir dille reddetti. Yapılan açıklamada, bu kararın uluslararası salgın yönetim protokollerine uygun olduğu vurgulandı.

Şap hastalığıyla mücadele kapsamında 6 milyon doz aşının sahaya ulaştırıldığı, 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon dozun daha üretileceği açıklandı. Yetkililer, "Aşılama ve karantina süreçleri tamamlandıkça, riskin azaldığı bölgelerde pazarlar kademeli olarak açılacak" ifadelerini kullandı.

blog-72.jpg

Şarkışla’da Bekleyiş Sürüyor

Şarkışla’daki hayvan üreticileri ve tüccarlar, bu sürecin hem sağlık hem de ekonomik açıdan bir an önce sona ermesini bekliyor. Bölgede yaklaşık 10 bin veteriner hekimin sahada aktif çalıştığı belirtilirken, karantina ve tarama işlemleri de titizlikle yürütülüyor.

Üreticiler, pazarların yeniden açılmasıyla birlikte hem ekonomik kayıplarının telafi edilmesini hem de hayvan ticaretinin canlanmasını umuyor. Ancak Bakanlığın aşılama sürecini tamamlamadan adım atmayacağı biliniyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.