Selçuklu’dan günümüze: Gök Medrese yoğun ilgi görüyor

Selçuklu’dan günümüze: Gök Medrese yoğun ilgi görüyor
Sivas'ta Selçuklu mimarisinin en eşsiz eserlerinden biri olan 752 yıllık Gök Medrese, hafta sonu yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. 2021'deki restorasyonun ardından kapılarını açan tarihi yapı, çini süslemeleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Sivas’ın simge tarihi yapılarından biri olan ve Selçuklu döneminin ihtişamını günümüze taşıyan Gök Medrese, hafta sonunda ziyaretçi akınına uğradı. Yerli ve şehir dışından gelen turistlerin Sivas'taki ilk duraklarından biri haline gelen 752 yıllık Selçuklu mirası, tarihi dokusuyla ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

aw735458-07.jpg

752 Yıllık 'Mavi' İhtişam

Anadolu Selçuklu Veziri Fahreddin Ata Bin Ali Bin Hüseyin tarafından 1271 yılında inşa ettirilen yapı, Sivas halkı arasında çinilerinden ötürü "Mavi Medrese" olarak da biliniyor. Selçuklu mimarisi ve taş işçiliğinin en nadide örneklerinden biri olarak gösterilen medrese, aradan geçen 752 yıla rağmen görkemini korumaya devam ediyor.

Uzun yıllar süren titiz restorasyon çalışmalarının ardından 2021 yılında yeniden kapılarını açan Gök Medrese, özellikle hafta sonlarında yoğun bir ziyaretçi trafiğine sahne oluyor. Medresenin dikkat çeken mavi çini süslemeleri ve ince taş işlemeleri, hem tarih meraklılarından hem de fotoğraf tutkunlarından büyük beğeni topluyor.

aw735458-06.jpg

"İnsan Buraya Geldiğinde Geçmişe Gidiyor"

Hafta sonu tatilini fırsat bilerek Gök Medrese'nin eşsiz atmosferini solumak isteyen ziyaretçiler, hayranlıklarını gizleyemedi. İzmir'den Sivas'a gelen Derya Tunç, tarihi atmosferin insanı derinden etkilediğini belirterek şunları söyledi:

"Gök Medrese'yi çok övüyorlardı, biz de gezip görelim dedik. Birkaç yeri daha gezeceğiz ama şu an daha yeni geldik. Sivas’ın hem tarihi yerlerini geziyoruz hem de meşhur lezzetlerini tadacağız. Şu anda burada çok yoğun bir kalabalık var. İzmir’den geldim ve böyle tarihi yerleri gezmeyi çok seviyorum. Herkesin gelmesini, bu atmosferi solumasını isterim. Buraya geldiğiniz zaman ister istemez duygulanıyorsunuz. Tarihi eserleri gördüğünüzde adeta geçmişe gidiyor, o dönemde neler yaşadıklarını hissediyorsunuz."

aw735458-03.jpg

"Vatanımızın Güzelliğini Herkes Görmeli"

Ankara'nın Polatlı ilçesinden kente ziyarete gelen Sultan Bilici ise medresedeki kalabalıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarihi mirasa sahip çıkılmasının önemine vurgu yaptı:

"Vatanımızın güzelliğini herkes gelip görsün. Az önce içerde çok fazla bir yoğunluk vardı, bu çok güzel bir şey. Ben Polatlı’dan geliyorum. Eski tarihimizi biz nasıl görüyorsak turistler de gelip görmeli. Bu vatanı nasıl zorluklarla aldığımızı, geçmişte neler yaşadığımızı gelip bu eserlere bakarak anlasınlar."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.