USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Barosu’ndan STSO'ya Cevap: Hukuki Bilgiden Uzak!

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir’in üyelerine  sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için Sivas Barosu tarafından yüklü miktarda para cezaları kesildiği iddialarına yanıt gecikmedi. Baro’dan yapılan açıklamada, “Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın açıklamasını, hukuki bilgi ve sorumluluktan uzak ve son derece yanıltıcı bulduğumuzu belirtmek isteriz” denildi.

Sivas Barosu’ndan  STSO'ya Cevap: Hukuki Bilgiden Uzak!
21-03-2024 11:33
SİVAS
Google News

Sevda ÇİFTÇİ 

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir,  ekonomik zorluklar içerisinde üretim yapan ve istihdam sağlayan üyelerine  sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için Sivas Barosu tarafından yüklü miktarda para cezaları kesildiğini iddia ederek para cezalarının iptalini ve iadesini talep etmişti.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın açıklamasına Sivas Barosundan cevap geldi. Baro’dan yapılan yazılı açıklamada,  “Sivas Barosu, Anonim Şirketlere Ceza Yağdırıyor başlığı ile verilen açıklama, seçilen bu başlık dahil olmak üzere birçok bilgi kirliliğini ve tenakuzu içerisinde barındırmaktadır. Bu vesile ile öncelikle belirtmek gerekir ki Sivas Baro Başkanlığının, anonim şirketlere bir ceza tayin etmesi, bu konuda bir hüküm vermesi hukuken mümkün olmadığı gibi yaratılmaya çalışan algı da doğru değildir.  Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesi gereğince anonim şirketlerin avukat bulundurma yükümlülüğü, şirketlerin hukuki süreçlerde karşılaşabilecekleri riskleri minimize etmek ve haklarını etkin bir şekilde korumak amacıyla getirilmiştir. Bu yükümlülük, şirketlerin işleyişinin hukuka uygunluğunu sağlamak ve olası hukuki ihtilaflarda profesyonel destek alabilmelerini temin etmek için zorunlu kılınmıştır. Sivas Baro Başkanlığı olarak, idari para cezalarının uygulanması konusunda herhangi bir yetkimiz bulunmamaktadır. Baro başkanlığımızın bu konuda bir farkındalık yarattığı, yasal bir yükümlülük olan avukat bulundurma zorunluğuna ilişkin hükme uyulmasına yönelik çalışmalar yaptığı doğru olmakla birlikte, habere konu cezalar, ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tespit edilip uygulanmaktadır. Dolayısıyla, cezaların Baro tarafından verildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Başkanlığımız, sorumlu bir sivil toplum kuruluşu olmanın gereğini yerine getirmiştir. Şirketlerin ek finansman yüküne maruz kaldığı iddiası ise, avukat bulundurmanın aslında şirketler için bir yatırım olduğu ve uzun vadede daha büyük mali kayıpların önüne geçebileceği gerçeği göz ardı edilerek yapılan ve kısa vadeli hamasi bir söylemdir. İş yerinde sigortasız işçi çalıştırılmaması veya iş güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alınması, iş yerinde hekim bulundurulması veya mali danışmanlık hizmetlerinden yararlanılması gibi, avukat bulundurma zorunluluğu da şirketlerin sorunsuz bir şekilde faaliyet göstermeleri için elzem bir yükümlülük olup şirketlerin sağlıklı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için gerekli olan diğer yükümlülüklerle paralellik arz etmektedir. Bu bağlamda, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın açıklamasını, hukuki bilgi ve sorumluluktan uzak ve son derece yanıltıcı bulduğumuzu belirtmek isteriz” denildi.

Açıklamanın devamında, “Söz konusu ceza uygulamaları başlamadan önce Sivas Ticaret ve Sanayi Odasına yazı ile bilgi verilmiş, bu konuda iş birliği teklif edilmiş ve kanuna aykırı hareket edilmesinin sonuçları hakkında Oda Başkanlığı önceden uyarılmıştır. Ancak bu çağrımıza gerekli önem maalesef verilmemiştir. Söz konusu bilgilendirmemize önem verilmemesi de muhtemelen Ticaret ve Sanayi Odasının etkin bir hukuki hizmet almamasından veya hukukçularının uyarılarını önemsememesinden kaynaklanmakta olup hukuki hizmet alımının ne kadar önemli olduğu bizzat oda başkanlığı tarafından da tecrübe edilmiştir. Bu nedenle Sivas Ticaret ve Sanayi Odasına, toplumun ve hukukun menfaatleri doğrultusunda hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz.  Hukukun üstünlüğünü ve adaleti sağlamak adına, tüm tarafların yasalara saygılı olması gerektiğini hatırlatmak isteriz” ifadelerine yer verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!