USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Kongresi'nin 104. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi'nin 104. yıl dönümü, Millî Mücadele karargâhı Sivas'ta yine coşkuyla kutlandı.

Sivas Kongresi'nin 104. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
04-09-2023 14:10
SİVAS
Google News

Erdem TAHILLIOĞLU 

Sivas Kongresi'nin 104. yıl dönümü etkinliklerinin konuğu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Cüneyt Mutlu Atatürk anıtına çelenk sundu.

Sivas milletvekilleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı çelenk sunum töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu.

Çelenk sunumunun ardından Atatürk ve Kongre Müzesine geçildi. Atatürk ve Kongre Müzesi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılmasının ardından tören programına geçildi.

4 Eylül Sivas Kongresi sinevizyon gösterimi ile başlayan program Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Eylül mesajının okunması  ile devam etti. Ardından protokol konuşmalarına gerçekleştirildi.

HÜSRANA UĞRAYACAKLAR

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; yaptığı açıklamada; “Türk milletinin bağımsızlığından, bayrağından ve vatanından asla vazgeçmeyeceğini dünyaya ilan eden kararların alındığı 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi, milletimiz için tarihi bir dönüm noktasıdır. Kongrede alınan ‘Manda ve himaye kabul edilemez. Millî sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, millet kendisini topyekûn savunacak ve direnecektir’ kararları Misak-ı Milli’nin belirlenmesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışında, Kurtuluş Savaşı’nın tüm safhalarında ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında son derece etkili olmuştur. Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümünde bir kez daha ifade ediyoruz ki manda ve himayeyi kabul etmeyen milletimiz, bu cennet vatanı bir bütün olarak koruyacak ve asla böldürtmeyecektir. Sivas Kongresi’nde tecessüm eden milli duruşa sahip çıkmaya ve bunu sürdürmeye kararlıyız. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize el uzatanlar, karşılarında yine aynı iradeyi bulacak ve hüsrana uğrayacaklardır. Bu duygularla Sivas Kongresi’nin 104. sene-i devriyesini kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve vatan uğruna şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimiz ile kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

SİVAS HALKI KENETLENEREK MİLLİ DURUŞ SERGİLEMİŞTİR

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sivas Milletvekili Ahmet Özyürek ise “2023 yılı Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılı olması sebebiyle hepimiz için büyük önem arz etmektedir. Anadolu’muzun bölünmez bütünlüğü ve bekasını korumak için 104 yıl öncesi bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir öngörüyle Anadolu’nun en güvenli yeri olarak nitelendirdiği Sivas’ımız Milli Mücadele ateşinin yakıldığı, Kurtuluş Savaşının ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti devletinin temellerinin atıldığı, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığının korunmasının merkezi ve anayurdu olmuştur. Sivas halkı işgalci güçlere asla boyun eğmeyerek, kenetlenerek milli duruş sergilemiştir. 4 Eylül 1919  ve 11 Eylül 1919 tarihleri arasında Sivas Kongresi gerçekleştirilmiştir. 7 gün süren bu kongrede ülkenin geleceği ve bekası için alınan kararlar bir bağımsızlık seslenişidir. Sivas Kongresinin Türkiye için önemi büyüktür. Milletlerin kendi geleceğini bizzat kendilerinin belirlediği bu tarihi dönemde bu topraklar kolay kazanılmamış uğruna şehit kanlarıyla sulanmış ve vatan yapılmıştır. Milli iradeye darbe vurmak ve ülkemizi işgal etmeyenlere karşı genci yaşlısı 104 yıl önce nasıl mücadele verdiyse yakın tarihte de hain darbe girişimlerine karşı yine aynı azim ve kararlılığı göstermiştir. Sivas Kongresinin 104. yılında vatanın bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü için mücadele veren başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

GÜZEL ŞEHRİMİZ KURTULUŞ VE KURULUŞTA DA ÇOK ÖNEMLİ ROLLER ÜSTLENMİŞTİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da “Gazi Mustafa Kemal  Atatürk’ün büyük öngörüsüyle Anadolu’nun ‘en güvenli yeri’ nitelemesine mazhar olan  güzel şehrimiz kurtuluş ve kuruluşta da çok önemli roller üstlenmiştir. 4 Eylül 1919 tarihi bu şanlı tarihimizin hafızasında çok özel bir yere sahiptir. Milli Mücadelemizin kurtuluş hikayesi burada çizilmiştir. Kurtuluş savaşımızın tüm hazırlıkları burada yapılmıştır. Yani Sivas ulusal kurtuluş mücadelemizin ve cumhuriyetimizin ilk merkezidir. Onun için 4 Eylül biz Sivaslılar için onur günüdür, gurur günüdür” dedi.

“Türk tarihinin dönüm  noktalarından olan Sivas Kongresi bağımsızlık azminin dosta ve düşmana ilan edildiği bir milli irade şahlanışıdır” diyen Vali Yılmaz Şimşek ise “İşte bu meydan bu binalar milli şahlanışın mekanı ve şahidi olmuşlardır. 104 sene sonra aynı yerde aynı azim ve kararlılıkla bağımsızlık ruhunu canlı tutuyor tam bağımsızlık fikrinden zerre taviz vermeyeceğimizi hep birlikte haykırıyoruz. Anayurdumuzun dört bir yandan düşman çizmeleriyle çiğnendiği tarihimizin en karanlık döneminde kurtuluş için yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşlarının Anadolu’daki en önemli durağı Sivas olmuştur. Sivas’ta bir milli kongre toplanması kararı ile bir kurtuluş mücadelesinin istikameti tayin edilmiştir. Şehir eşrafından sıradan vatandaşlara kadar tüm Sivaslılar, milli kongreye verdiği destekle bu güvene layık olduklarını tarih önünde de ispat etmişlerdir. Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve kongre delegelerini minnetle, şükranla yad ediyorum. Anadolu’yu bizlere vatan yapan şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

TBMM AK Parti Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler de “Sivas Kongresi öncesine kadar Anadolu coğrafyası çok büyük tehdit ve işgal altına girmişti. Kadim şehrimiz Sivas ve onun  güzel evlatları o günkü şartlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını burada 108 gün boyunca ağırlamış ve kongrenin sonucunda ‘Ya istiklal ya ölüm’ demiş. O günkü kararlar bizlere Türkiye Yüzyılını gösteriyor. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önümüzdeki Türkiye Yüzyılı projesi içerisinde dünyanın mazlum ve mağdur bütün coğrafyalarında olacak. İnşallah Sivas Kongresinin 104. yıl dönümünden sonra da Türkiye’den güzel düşüncelerimizi dünyaya duyuracağız” dedi.

Son olarak kürsüye çıkan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuşise “Sivas Kongresi bağımsızlık yürüyüşünün nihai karar adımıdır. Sivas Kongresi’nde yer alan tüm büyüklerimizi minnet ve şükranla yad ediyoruz. Tarihi bir dönüm noktasındayız. Tarih masal okunur gibi okunmaz; tarih ders almak için, ibret almak için okunan bir milli mirastır. Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bıraktığımız bu günlerde ikinci asrına son derece kuvvetli girmek için hazırlıklarımızı yapıyor ve Türkiye’nin ikinci asrına ilişkin hedeflerimizi ortak milli hedeflerden birisi haline getiriyoruz. İşte böylesine önemli bir dönüm noktasında Sivas Kongresi’nden de alacağımız önemli dersler var. Bunlardan birisi milli iradenin hakimiyeti fikrinin güncelleştirilmesidir. Sivas Kongresinde en önemli hususiyet milletimizde var olan bu milli hakimiyet fikrinin yaşatılması kararı ve iradesidir. Bunun ciddi  bir şekilde gündeme getirilmesidir.  Mandacılığı tarihte kalmış bir mesele olarak değil bugün karşımızda yeni sözlerle yeni üsluplarla yeni unsurlarla ortaya çıkan  gayri milli bir durum olarak algılamak durumundayız. ‘Türkiye eksenini kaybetmesin’ demek çağdaş bir mandacılık örneğidir. Sivas Kongresi bize bir şey öğretti ki Türkiye başkasının eksenine bakarak hizaya girmez, Türkiye’nin bir tane ekseni vardır o da kendi milli eksenidir, Türkiye eksenidir” diye konuştu.

“Her alanda güçlü olmak için mücadele edeceğiz ancak bunun ilk şartı milli birlik ve beraberliğimizi en güzel şekilde tesis etmek ve korumaktır” ifadesini kullanan Kurtulmuş, “Farklılıklarımız zenginlik ve güçlülük vesile olarak görüp yolumuza devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kurtulmuş; konuşmasının ardından şeref defteri imzaladı. Sivas Halayının oynandığı kutlama programı Genel Kurmay Başkanlığına bağlı Mehteran Birliği’nin gösterisi ile devam etti. 4 Eylül Sivas Kongresi kutlama programı muharip uçak geçişi ile sona erdi.

Sivas İrade- Sivas Gündem -Sivas Haberleri- Sivas son dakika

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!