USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sivas’ta Çiftçilere Tohum Dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKEP) ve Arpa-Buğday Üretim Kapasitesinin Artırılması Projesi kapsamında çiftçilere tohum dağıtıldı.

Sivas’ta Çiftçilere Tohum Dağıtıldı
14-10-2023 11:30
SİVAS
Google News

Mehmet Fatih AKGÜL 

 “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında arpa ve buğday tohumluklarının dağıtıldığı “Tohum Temin Töreni” düzenlendi.

Tören; Sivas Milletvekili Hakan Aksu, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, protokol üyeleri ve çiftçilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yaptığı konuşmada; “Sivas tarım ve hayvancılık şehridir. İlimiz tüm tarım ürünlerinde ilk on sırada yer alıyor. 2023 yılındaki aşırı yağmurlardan dolayı buğday kalitesinde düşüklük meydana geldi, bu durum üreticimize sıkıntı oldu. Dağıtacağımız buğday ve arpalarımız kalitesi yüksek çeşitler. Umarım 2024 yılında ürettiğimiz ürünler daha kaliteli olur ve çiftçilerimizin ürünleri ve kazançları bol olur. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız yaptığı konuşmada; “İl Müdürlüğü olarak hazırladığımız ve Bakanlığımız tarafından %50 hibeli olarak desteklenen tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında düzenlediğimiz tohum temin programımıza hoş geldiniz.  Son yıllarda dünya üzerinde yaşanan olumsuzluklar savaş, pandemi, ekonomik nedenler, iklim koşulları gıdanın önemini bir kez daha ortaya koymuş ve tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğu görülmüştür. Kendi kendine yetebilen ülkelerin bu olumsuzluklarda daha avantajlı olduğu görülmektedir. Ülkemiz çok şükür kendi kendine yeten ülkelerin başında gelmektedir. Tabi aynı zamanda bir taraftan nüfus artarken buna bağlı olarak kişi başına düşen tarım alanları da azalmaktadır. Örneğin, ülkemizde 2000 yılında kişi başına düşen arazi miktarı 4 dekar iken 2022 yılında 2,8 dekara düşmüştür. Bu yüzden üretimi ve kaliteyi artırarak vatandaşlarımıza güvenli gıdayı sağlamamız gerekir.  Projemiz ile kullanılmayan arazileri üretime kazandırmayı, Etkin münavebe uygulayarak nadas alanlarının üretime dahil edilmesini, Sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanmasını sağlayarak, birim alanda verim ve kalitenin artırılmasını hedefliyoruz. Projemizden, öncelikli olarak işlenmeyen atıl kullanılmayan arazileri üretime kazandıracak çiftçilerimiz, genç çiftçilerimiz, bayan çiftçilerimiz, şehit ve gazi yakınlarımız, ekonomik sebeplerle ekim yapamayacak çiftçilerimiz başta olmak üzere imkânlar ölçüsünde müracaat eden çiftçilerimiz faydalandırılmıştır. Projemiz %50 hibe destekli, 16 milyon lira bütçeli arpa ve buğday üretim kapasitesinin artırılması. Dağıtımı yapılacak sertifikalı tohum miktarları; 333 ton arpa ve 737 ton buğday tohumu olmak üzere toplamda 1.070 ton dur. 47.000 dekar alanda ekilecek olan tohumlardan 16 ilçemiz ve il merkezimizden toplam 2.000 çiftçi ailesi faydalanmış olacaktır. Projemizin başta çiftçilerimize, ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyor, başta cumhurbaşkanımıza, bakanlığımıza, Bitkisel üretim genel Müdürlüğümüze, Sayınn Valimize, millet vekillerimize, belediye başkanımıza, özel idaremize, il genel meclisimize, tarım kredi bölge müdürlüğümüze, mesai arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Aksu ise “Üretim kapasitenin artırılması için gerçekleştirilen bu projeden dolayı emeği geçen herkese öncelikle teşekkür ediyorum. İçinde üretim olan programlara katılmak beni ayrıca mutlu ediyor. Gerek tarım alanında gerek diğer alanlarda üretime yönelik her türlü faaliyet bizleri sevindiriyor. Tohum dağıtımı aynı zamanda rekolteyi düşüren etkenleri ortadan kaldırarak hastalıkların önüne geçmekte de büyük katkı sağlayacak.” dedi.

Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk de  “Son yıllarda iklim değişikliğiyle birlikte Dünyada gıda arzıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm kurumlarımız gıda alanında çeşitli projeler gerçekleştiriyorlar. Sivas olarak hem hayvansal hem bitkisel üretimde önemli adımlar atıyoruz. Sivas’ımızın potansiyeli yüksek tarım arazileri de var. Atıl kalan tarım arazilerinin üretime ve istihdama yansımayan tarafını gidermek için daha fazla üretim yapabilmek adına arazilerimizi çiftçilikle buluşturmak için çaba harcıyoruz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin “Üreteni destekleyen, üretene destek olan anlayışla çalışan kurumlarımızın çiftçilerimize yapmış olduğu tohum desteğiyle ilgili bir programda hep birlikteyiz. Sivas arpa ve buğday üretiminde ilk beşte olan ilimiz. Üretime dâhil olmayan tarlaların üretime dâhil olması en büyük temennimiz. Bu konu ile ilgili yasal tedbirlerde alınıyor. Ülkemiz, milletimiz ve geleceğimiz için üreteceği ve üretmeye devam edeceğiz. Bugün ki yaptığımız programın da gıda güvenliğini sağlama noktasında önemli bir katkı sunacağını düşünüyorum. Tarım İl Müdürü ve ekibini tebrik ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Sivas Milletvekili Hakan Aksu da “Sivas’ımızın kalkınmasına, büyümesine alın teriyle destek veren çiftçilerimiz, bu program hepimiz adına hayırlı olsun. Yaklaşık 2.000 Sivaslı çiftçimize temin edilecek arpa ve buğday tohumuyla inanıyorum ki Sivas’ın tarımsal potansiyeli artacak ve Türkiye’nin büyümesinde Sivaslı çiftçilerimizin katkısı olacak. Başlatılan bu proje ile şehrimiz inşallah ilk üç içerisinde yerini alacak. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tohumlarını alacak çiftçilerimize hayırlı ve kolay geçecek bir ekim dönemi harman zamanı da bol ve bereketli hasat diliyorum.” dedi.

Tohum dağıtım töreni, tohumları taşıyan tırların tohumların dağıtılacağı bölgelere hareket etmesiyle son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!