USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Tarım Fuarında Fiziki Şartlar Beğenilmedi

Sivas Kongresinin yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarının 9.’su Hamidiye Millet Bahçesi’nde açıldı. Açılış töreninde konuşan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Tarım Fuarının fiziki şartlarının daha iyi olmasını isterdik, bununla ilgili çalışmaların yapılması içinde elimizden gelen gayreti göstermeliyiz” dedi.

05-09-2024 09:52
SİVAS
Google News

Ömer ÜN

9. Sivas Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı Hamidiye Millet Bahçesi’nde açıldı.

Fuarın açılışına Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ “Sivas tarımda üreten bir memleket. Sivas 81 il içerisinde üretim açısından ilk 10’un içinde. Sivas zor şartlar altında çalışan bir memleket. 9. Tarım Fuarının fiziki şartlarının daha iyi olmasını isterdik, bununla ilgili çalışmaların yapılması içinde elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Kuraklık çoğaldıkça tarımın kıymetini, çiftçilerimizin kıymetini daha iyi anlıyoruz. Fuarımızın Sivas çiftçisine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir ise “Sivas tarım ve hayvancılık şehri, zor şartlarda da olsa geleneksel hale gelen tarım ve hayvancılık fuarımızı sekteye uğratmadan yapmaya gayret ediyoruz. Bir sonraki sene fuarlarımızın ve değişik etkinliklerin yapıldığı güzel bir alana sahip olmayı bekliyoruz. Bu fuarımızın şehrimize ve üreticimize hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız da “Tarım; üretim, istihdam ve işgücü açısından önemli ve sürekli geliştirilmesi gereken bir sektördür.  Aynı zamanda ülkeler açısından stratejik öneme sahiptir. İlimiz ekonomisinin temeli de tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Geniş tarım alanları, mikro klima özelliği gösteren bölgeleri, geniş mera alanları, zengin bitki florası endemik bitkileri, baraj ve göletleriyle ilimiz, ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda özellikle küresel iklim değişikliği ve su kısıtı tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer taraftan artan nüfus ve gelir seviyesi ile gıdaya olan talep artışı, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirmektedir.  Bakanlığımızın yoğun çalışmaları sonucunda ülkemizde uzun zamandır gündemde olan Tarımsal Üretimin Planlanması hayata geçirilmiş ve 1 Eylül tarihi itibariyle uygulama başlamıştır. Üretim planlaması,  bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin üretiminin planlanmasıdır. Amacımız, bir taraftan 86 milyon olan nüfusumuzu, diğer taraftan yılda yaklaşık ülkemize gelen 50 milyon turistin ihtiyacı olan gıdayı sağlamak ve üretim fazlası olan ürünleri de ihtiyacı olan komşu ülkelere ihracatını yapmak.  Üretim planlaması ile destekleme kalemleri sadeleştirilerek, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde destekleme ödemeleri artırılarak devam edecektir. Bitkisel üretim planlaması, suyu merkeze alarak kayıtlılığı artırmak amacıyla hazırlanmış ve planlamaya uygun ekim yapanlara destekleme miktarında herhangi bir azalma olmadan aksine ilave destek ödemesi yapılacaktır.  Planlama dahilin de üretici üretime karar vermeden önce hangi ürüne ne kadar destek alacağını bilmiş olacaktır. Ayrıca destek miktarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. İlimizin geçim kaynaklarından birini oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonunun yapılması son derece anlamlı ve önemlidir. Bu fuarımızda da çiftçilerimiz ve tarımsal alanda faaliyet gösteren sanayicilerimiz yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri yakından görme imkânı bulacaklardır. İlimizin kalkınması tarım ve sanayinin ortaklaşa geliştirilmesi ile sağlanacaktır. İl müdürlüğü olarak bu konuda bizlere düşen her göreve hazırız. Fuara katılan tüm firmalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, başta çiftçilerimize, sanayicilerimize olmak üzere Sivas'ımıza hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk ise “9.su düzenlenen fuarımızın tarımımıza, şehrimize, çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Son yıllarda pandemi sonrasında dünya genelinde gıda krizi yaşandı. Gıda krizinin getirdiği yansımalar, küresel ısınmanın etkileriyle beraber hem ülkemizde hem dünyanın birçok yerinde gıdaya ve ürüne ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşadık. Gördük ki tarım ve hayvancılık esasen sanayi kuruluşları gibi hepimiz için çok kıymetli ve değerli alanların başında gelmektedir.  Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız diğer meslek odalarımızla beraber önemli atılımlar yapılmaktadır. Birçok farklı sektörde ve alanda önemli hasılatlar elde ediliyor. Bundan sonra da bu gelirlerin artarak devamını temenni ediyorum. Fuarımızın şehrimize, üreticilerimize hayır ve bereket getirmesini diliyorum.” dedi.

“Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Hamidiye Millet Bahçesi'nde düzenlenen 9. Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nda bir aradayız” diyen BBP Lideri Mustafa Destici de “Bir çoban, beden işçisi, tarım işçisi ihtiyacı varsa 1950-1960'larda Almanya bizden hangi şartlarla almışsa diğer Avrupa ülkeleri hangi şartlarla almışsa biz de o şartlarla nerede işçi ihtiyacımız varsa bunları alabilmeliyiz. Bu konuda hükümetin çalışmaları var.  Eğer kendiniz üretemiyorsanız paranızla dahi dışarıdan alamazsınız. Ne gibi savunma sanayi gibi. Fırat Kalkanı Harekatı'nda yaşadık, bomba vermediler uçaklarımızın bombası bitti. Kendimiz üretmek zorundayız ve üretiyoruz şu anda. Pandemide gördük, bir anda buğday fiyatları fırladı, paran olsa bile temin edemiyorsun. Çünkü her ülke önce kendisini ve vatandaşını düşünüyor. Bunun için biz tarımı, hayvancılığı, gıda üreticilerini sonuna kadar desteklemeliyiz. Talep karşılamak için talep alınacak daha sonra o talebe göre oradan işçiler ya da çobanlar getirilecek. Nerede çalışacağı belli olacak, sadece orada çalışabilecek. Oranın dışına çıkmayacak, hepsi süreli olacak bunlarla ilgili çalışmalar var.” dedi.

Açılışın ardından protokol üyeleri fuarda yer alan İlçeler Sergisi'ni de gezerek yöresel lezzetlerden tattı.

9'uncu Sivas Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı 8 Eylül’de sona erecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.09.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!