USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Tarımsal Üretim İçin Önemli Bir Şehirdir

İlimizdeki kayısı üretiminin ve kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak "Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi. Programda konuşan İl Tarım Müdürü Seyit Yıldız, " Geniş bir coğrafyada yer alan ilimizde mikro klima özelliğine sahip bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgeler tarımsal üretim için önemlidir" dedi.

24-03-2024 13:48
SİVAS
Google News

Erkan YILDIZ

İlimizdeki kayısı üretiminin ve kalitesinin arttırılmasına katkı sağlayacak "Mikro Havza Bazlı Meyve İliği Geliştirme Projesi" kapsamında Gürün’de "Kayısı Fidanı Dağıtım Töreni" gerçekleştirildi.

Vali Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Şakir Öner Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ve il protokolünün katıldığı Kayısı Dağıtım Töreninde 50 bin kayısı fidanı üreticilerle buluştu.         

İl Müdürü Seyit Yıldız, törende yaptığı konuşmada; “İlimiz, bir tarım ve hayvancılık şehri ve ülkemizin önemli tarım merkezlerinden biridir. Geniş bir coğrafyada yer alan ilimizde mikro klima özelliğine sahip bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgeler tarımsal üretim için önemlidir. Bunlardan biriside Gürün’dür. Gürün tarımsal potansiyeli yüksek olan bir ilçemizdir. Özellikle küçükbaş hayvancılık ve meyvecilikte ilimizde 1. sırada yer almaktadır. Meyvecilik yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle kayısı, elma, ceviz ve dut yetiştiriciliği ön plandadır. Son yıllarda badem yetiştiriciliği de artmış ve İl Müdürlüğümüz, Özel İdaremiz, Orman İşletme Müdürlüğümüzün de destekleriyle 420 dekarlık badem bahçesi kurulmuştur. Kayısı üretiminde dünyada 1. olan ülkemizde Malatya, Elazığ, Adıyaman, Maraş gibi illerden sonra ilimiz, üretimde 9. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Maraş merkezli meydana gelen depremlerde Gürün ilçemizde etkilenmiştir. Gürün İlçemizdeki tarımsal üretimin devamlılığı için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve il özel idaremizce finanse edilen mikro havza bazlı meyveciliği geliştirme projesi ile Gürün ilçemizde 50 bin adet kayısı fidanı dağıtımı gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında fidan bedelinin yüzde 75’i İl Özel İdaremizce sağlanmış, yüzde 25’i çiftçi katkısı olarak karşılanmıştır. Projenin toplam bütçesi 2.250.000,00 TL olup 1.687.500,00 TL Özel İdare tarafından edilecektir, 562.500,00 TL ise üreticilerimiz tarafından karşılanmıştır. Proje 2023 yılında da uygulanmış olup yoğun talep görmesi nedeniyle, Müdürlüğümüzce 2024 yılı proje uygulama programına alınmıştır. Proje ile yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda 2023 yılında kayısı bahçesi oluşturulmuş olup, 2024 yılında da yine yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda bahçe kurulması planlanmaktadır. Toplamda 2 yılda 5 bin dekar kapama kayısı bahçesi oluşturulmuş olacaktır. Tabii ki bahçe tesisinde en önemli konu fidandır. Dikimi yapılacak fidanlar sağlıklı, hastalıktan ari, çeşit özelliğini yansıtan ve sertifikalı olması gerekir. Fidanlarımızın üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” dedi.

Gürün Kaymakamı Abdullah Sarı ise “Mikro Havza Bazlı Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında ilçemizde 50 bin kayısı fidanı dağıtılacak. Proje 2023 yılında da uygulandı yoğun talep nedeniyle 2024 yılında da yapılması uygun görüldü. Gerçekleştirilen projelerle iki yılda toplam 5 bin dekar kayısı bahçesi oluşturacak. Dağıtılan fidanların çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

SİVAS’IMIZI ÜRETEREK BÜYÜTECEĞİZ

Sarı’nın ardından İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş konuştu. Akkaş, “Kayısı fidanlarının dağıtımında emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak üzere İl Özel İdaremize ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Sivas’ımızı üreterek büyüteceğiz. Dağıtılan fidanların üreticilerimize bolluk ve bereket getirmesini temenni ediyorum.” dedi.

Vali Yılmaz Şimşek de “Bilindiği üzere tarım artık tıpkı savunma sanayi gibi ülkelerin vazgeçilmez bir sektörü haline gelmiş, birçok ülke tarıma verimli arazisi olmadığı halde topraksız alanda üretim yapmaya, birçok alternatif tarım politikaları geliştirmeye başlamıştır.  Bizler için stratejik önem taşıyan tarım, insanımızın yaşam kaynağını teşkil etmesi sebebiyle özellikle doğal afetlerde ve savaşlarda en çok karşımıza çıkan konu olmuştur. Şüphesiz tarım ve hayvancılık ülkemizin daha çok üretmesi, halkımızın gıda ihtiyacının karşılanması, kendi kendine yetebilen bir ülke olmak için çok önemli ve stratejik bir sektördür.  Bilindiği üzere ilimiz ekonomisi de tarım ve hayvancılığa dayanmakta, birçok ilçemizdeki geniş tarım arazilerinde farklı yelpazede ürün hasadı yapılmaktadır. Özellikle ifade etmek isterim ki ilçelerimiz içerisinde Gürün’ün tarımda ayrı bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Çünkü kayısı başta olmak üzere elma, ceviz, dut ve badem gibi ürün çeşitliliği ile yüzümüzü güldüren Gürün, gün geçtikçe üretimini de artırmaktadır. İnşallah dut pekmezinde coğrafi işaret alan Gürün ilçemiz; kayısı, elma, ceviz ve bulgurda da coğrafi işaret alarak marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir. Turizm ve tarım sektöründe öne çıkan Gürün ilçemizde bugün de çiftçilerimize kayısı fidanı dağıtarak, geniş bir ağda üretimimizi zenginleştireceğiz. Valilik olarak geçen yıl üreticilerimize dağıttığımız kayısı fidanlarıyla 2 bin 500 dekarlık bir alanda üretim sahası oluşturmuştuk. Malumunuz sizlerden gelen talepler doğrultusunda da bu yıl aynı oranda ilave yapıp, son iki yılda toplamda 5 bin dekarlık alanda kayısı üretimini sağlamış olacağız. İnşallah bu proje ile ülkemizin kayısı üretim üslerinden olan Gürün ilçemiz, sektöre yönelik sanayi kolları ile gelişip, ülkemize katma değer kazandırmaya devam edecektir. Öyle ümit ediyorum ki kayısı üretiminde 9., kuru kayısıda ise 3. sırada olan Gürün, önümüzdeki yıllarda sıralamayı değiştirecektir.  Valilik olarak bizler de Millî Tarım Politikalarımız ışığında hayata geçirdiğimiz bu ve buna benzer projelerimizle ilimizi tarımda bir marka şehir konumuna taşıma gayreti içerisinde olmaya devam edeceğiz. Ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırarak, tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, çalışmaları, üretimi yerinde görmeyi sürdüreceğiz. Sivas’ın her karış toprağını, her bölgemizin ihtiyacını, üreticilerin önceliklerini analiz ederek, çiftçimizin üreticimizin yanında yer almaya,  onların ihtiyaçlarına cevap vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından kayısı fidanlarımızın üreticilerimize teslim edilmesi ile program sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
01.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!