Sivaslı "Şirin Baba" Mekula dejenerasyonu hastalığına yakalandı

Sivaslı "Şirin Baba" Mekula dejenerasyonu hastalığına yakalandı
Sivas'ta ürettiği 1,5-2 santim büyüklüğündeki minyatür bıçaklarla bilinen ve 'Şirin Baba' olarak anılan Erdoğan Güzel (78) son yıllarda görme kaybına neden olan 'Mekula dejenerasyonu' olarak bilinen hastalığa yakalandı.

Sivas’ta 30 yıldır bıçak ustalığı yapan ve “Şirin Baba” olarak tanınan Erdoğan Güzel, görme kaybı nedeniyle Guinness hedefi olan minyatür bıçakları artık üretemediğini söyledi. Elindeki son örnekleri de hediye etti.

sivasta-minyatur-bicaklarin-ustasi-sir-1082043-321169.jpg

Atatürk Caddesi’ndeki atölyesinde 1995 yılından bu yana bıçak ustalığı yapan, 8 çocuk babası Erdoğan Güzel, sakalı ve giyim tarzı nedeniyle çizgi film karakteri Şirin Babaya benzetilince bu ismi işletmesine verdi. Zamanla bu lakap, Türkiye genelinde tanınan bir marka hâline geldi.

sivasta-minyatur-bicaklarin-ustasi-sir-1082037-321169.jpg

Sivas Bıçağını Avrupa’ya Taşıdı

Türkiye ve Avrupa’da ün kazanan Sivas bıçağını büyük bir titizlikle üreten Güzel, sapları ahşap ve kemikten yapılan bıçaklara çeşitli figürler işliyor. El emeğine dayalı üretimiyle dikkat çeken usta, mesleğini yalnızca kazanç için değil kültürel bir değer olarak sürdürdüğünü ifade ediyor.

sivasta-minyatur-bicaklarin-ustasi-sir-1082047-321169.jpg

Guinness Hayali Minyatür Bıçaklarla Başladı

Erdoğan Güzel, Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek amacıyla 1,5–2 santimetrelik minyatür bıçaklar üreterek büyük ilgi gördü. Bu özel çalışmalar, onu Türkiye genelinde tanınır hâle getirdi.

sivasta-minyatur-bicaklarin-ustasi-sir-1082041-321169.jpg

Göz Hastalığı Üretimi Durdurdu

Son yıllarda makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) nedeniyle görme kaybı yaşayan Güzel, artık minyatür bıçak yapamadığını söyledi. Gözlerinde yaklaşık yüzde 50 oranında kayıp olduğunu belirten usta, üç farklı gözlük kullandığını ifade etti.

“Artık Minik Bıçağım Yok”

Mesleğe dair duygularını paylaşan Güzel, şunları söyledi:

“Türkiye genelinde beni Şirin Baba olarak tanıyorlar. Sivas sevdalısıyım. 30 yıldır unutulmaya yüz tutmuş bıçakçılığı yaşatmaya çalışıyorum. Amacım zengin olmak değil, gençlere Sivas’ın değerlerini anlatmak. Minik bıçaklara başladığım dönem göz rahatsızlığımın da başlangıcıymış. Elimdeki son minik bıçakları da hediye ettim. Artık minik bıçağım yok, sadece normal bıçak yapıyorum.”


“Sivas Bıçağı Sivas’ta Yapılmalı” Uyarısı

Sivas bıçağının başka illerde üretilip “Sivas hatırası” adıyla satılmasına tepki gösteren Güzel, bu durumun kaliteyi düşürdüğünü söyledi:

“Sivas bir bıçak merkezidir. Bıçaklar Sivaslı ustaların elinden çıkmalı. Başka yerlerde üretilip üzerine ‘Sivas’ yazılmamalı. Olumsuzluk olursa bunun bedelini Sivas’ın adı ödüyor.”

Kaynak:Demirören Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.