USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Sivaslı Vekil Projeleri Bir Bir Anlattı!

Meclis’te Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Toy, “Mesleki eğitimi güçlendirmek, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek fakat aynı zamanda millî ve manevi değerlerimizi de içerecek şekilde eğitim programlarımızı güncellemek ve bu sayede Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için çalışmaya ve projelerimizi bir bir hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

18-12-2023 09:46
SİVAS
Google News

Hay­rul­lah AĞKAŞ 

AK Parti Sivas Mil­let­ve­ki­li Ru­ki­ye Toy,  Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­sin­de (TBMM) 2024 Yılı Mer­ke­zi Yö­ne­tim Bütçe Ka­nu­nu'nda yer alan Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı büt­çe­si üze­ri­ne AK Parti grubu adına söz aldı.

AK Parti hü­kü­met­le­ri dö­ne­min­de eği­ti­me ya­pı­lan ya­tı­rım­lar hak­kın­da ve­kil­le­ri bil­gi­len­di­ren Toy,  Tür­ki­ye Yüz­yı­lı he­def­le­ri­ne ulaş­mak için ça­lış­ma­ya devam ede­cek­le­ri­ne dik­kat çekti.

İSRAİL'İ TELİN EDİYORUM

Vekil Toy, “Hü­kû­met­le­ri­mi­zin 22'nci, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı hü­kû­met sis­te­mi­nin 6'ncı, yeni Tür­ki­ye Yüz­yı­lı'nın ilk büt­çe­si olan 2024 yılı büt­çe­si­nin ül­ke­miz ve mil­le­ti­miz için ha­yır­la­ra ve­si­le ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum. Bu­ra­dan, bir kez daha, terör dev­le­ti İsrail'i ger­çek­leş­tir­di­ği me­za­lim, soy­kı­rım ve in­san­lı­ğa ya­şat­tı­ğı trav­ma se­be­biy­le en derin duy­gu­lar­la telin edi­yo­rum” dedi.

EN BÜYÜK PAY EĞİTİME

2023 yı­lı­nın Âşık Vey­sel yılı ola­rak idrak edil­di­ği­ni ha­tır­la­tan Toy, “Âşık Vey­sel Şa­tı­roğ­lu; Sivas'tır, sul­tan şeh­ri­mi­zin müs­tes­na bir de­ğe­ri­dir. Ya­şa­dı­ğı top­lu­ma ve dün­ya­ya karşı büyük bir du­yar­lı­lı­ğa sahip olan Vey­sel gör­me­yen göz­le­ri­ne rağ­men ilim ve ir­fan­la mil­le­ti­nin bi­linç­len­me­si­ne ön­cü­lük et­miş­tir. ‘Olmak is­ti­yor­san dün­ya­da mesut/ Hakk'a, halka ya­ra­ya­cak bir iş tut/ Ça­lış­tır oğ­lu­nu, kı­zı­nı okut/ İnsan olmak için oku­mak gerek.’ diyen Vey­sel oku­ma­yı, eği­tim­li bir insan ol­ma­yı ve derin fe­ra­se­tiy­le daha o yıl­lar­da kız ço­cuk­la­rı­nı okut­ma­yı teş­vik et­miş­tir. Cum­hu­ri­ye­ti­mi­ze sahip çı­ka­cak ve ko­ru­ya­cak insan ser­ma­ye­si­ni inşa et­me­nin, top­lum­sal kal­kın­ma­nın ve Tür­ki­ye Yüz­yı­lı viz­yo­nu doğ­rul­tu­sun­da ulu­sal he­def­le­ri­mi­ze ulaş­ma­nın en önem­li un­su­ru millî bir eği­tim sis­te­mi­dir. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın li­der­li­ğin­de AK Parti hü­kû­met­le­ri ola­rak bunun far­kın­da ve bi­lin­cin­de bir yö­ne­tim­le eği­ti­me ver­di­ği­miz önem hiç­bir şart­ta de­ğiş­me­miş­tir. 2003'ten bu yana ha­zır­la­dı­ğı­mız 21 büt­çe­de ol­du­ğu gibi 2024 yılı büt­çe­sin­de de en büyük payı eği­ti­me verme ge­le­ne­ği­miz devam et­miş­tir. Tam 60 yıl­dır gün­de­me ge­ti­ri­len Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu ha­ya­ta ge­çi­ri­le­rek öğ­ret­men­le­ri­mi­ze ilave sos­yal ve mali hak­lar ta­nın­mış­tır. Bu sü­reç­te, bi­ri­le­ri­nin iddia et­ti­ği­nin ak­si­ne hep ge­ri­de bı­ra­kı­lan kız ço­cuk­la­rı­nın okul­laş­ma­sı için özel gay­ret sarf ettik. 2002 yı­lın­da yüzde 45,16 olan ve or­ta­öğ­re­tim­de kız­la­rın net okul­laş­ma ora­nı­nı 2023 yı­lın­da ulaş­tı­ğı­mız yüzde 91,57'den yeni pro­je­ler­le yüzde 100'e çı­kar­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Bu ra­kam­la­rın da gös­ter­di­ği gibi, eği­ti­min tüm ka­de­me­le­rin­de okul­laş­ma oranı ar­tı­rıl­mış, ders­lik ve öğ­ret­men ba­şı­na düşen öğ­ren­ci sa­yı­sı önem­li öl­çü­de azal­tı­la­rak OECD or­ta­la­ma­sı­na yak­laş­mış­tır. 2002'de 18 olan bilim ve sanat mer­ke­zi sa­yı­sı 2023 yı­lın­da 394'e, spor sa­lo­nu sa­yı­sı yak­la­şık 5 kat ar­ta­rak 12 bin 185'e, la­bo­ra­tu­var sa­yı­sı 2 kat­tan fazla ar­ta­rak 52 bin 911'e, kü­tüp­ha­ne sa­yı­sı 3 kata yakın ar­ta­rak 43 binin üze­ri­ne çık­mış­tır. 2003'ten bu yana sa­yı­la­rı 4 mil­ya­ra ula­şan üc­ret­siz ders ki­tap­la­rı­nın da­ğı­tıl­ma­sı, şart­lı eği­tim yar­dı­mı, pan­si­yon ka­pa­si­te­si­nin ve burs­la­rın ar­tı­rıl­ma­sı, ta­şı­ma yo­luy­la eği­ti­me eri­şim hiz­me­ti gibi kap­sam­lı sos­yal po­li­ti­ka­lar­la de­za­van­taj­lı öğ­ren­ci­ler başta olmak üzere top­lu­mun tüm ke­sim­le­ri­nin eği­tim fa­ali­yet­le­ri­ne eri­şi­mi daha da ko­lay­laş­tı­rıl­mış­tır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

SESİNİ DEĞİL, SÖ­ZÜ­NÜ YÜK­SELT

Son 20 yılda ya­pı­lan ya­tı­rım­lar­la eği­ti­me dair alt­ya­pı so­run­la­rı­nın önem­li oran­da çö­zül­dü­ğü­nü ve eği­tim sis­te­min­de ka­li­te odak­lı bir dö­nü­şüm ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni kay­de­den Toy, “Bu durum, ulus­la­ra­ra­sı iz­le­me ça­lış­ma­la­rı­nın so­nuç­la­rı­na da yan­sı­mış­tır; öğ­ren­ci sa­yı­mız­da­ki ar­tı­şa rağ­men eği­tim ka­li­te­mi­zin düş­me­di­ği hatta OECD ta­ra­fın­dan ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me­ler­de ül­ke­mi­zin PISA ve TIMSS per­for­man­sı­nın önem­li bir artış gös­ter­di­ği de göz­lem­len­miş­tir. AK Parti hü­kû­met­le­ri ola­rak Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın li­der­li­ğin­de eği­tim­de fır­sat eşit­li­ği­ni ya­ka­la­mak, öğ­ret­men­le­ri­mi­zin sos­yal ve eko­no­mik hak­la­rı­nı iyi­leş­ti­rir­ken diğer yan­dan ki­şi­sel ve mes­le­ki ge­li­şim­le­ri­ne des­tek olmak, öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin ge­li­şim­le­ri­ni takip ede­rek bir ölçme de­ğer­len­dir­me sis­te­mi ge­liş­tir­mek, mes­le­ki eği­ti­mi güç­len­dir­mek, çağın ih­ti­yaç­la­rı­na cevap ve­recek fakat aynı za­man­da millî ve ma­ne­vi de­ğer­le­ri­mi­zi de içe­recek şe­kil­de eği­tim prog­ram­la­rı­mı­zı gün­cel­le­mek ve bu sa­ye­de Tür­ki­ye Yüz­yı­lı he­def­le­ri­ne ulaş­mak için ça­lış­ma­ya ve pro­je­le­ri­mi­zi bir bir ha­ya­ta ge­çir­me­ye devam ede­ce­ğiz. Ül­ke­mi­zin eği­ti­me dair he­def­le­nen her nok­ta­ya ulaş­ma­sın­da en büyük pay şüp­he­siz öğ­ret­men­le­ri­miz­dir. Bu ve­si­ley­le, Ba­şöğ­ret­men Ata­türk başta olmak üzere ebe­di­ye­te ir­ti­hal eden tüm öğ­ret­men­le­ri­mi­zi say­gıy­la anı­yor, ha­yat­ta olan öğ­ret­men­le­ri­mi­ze sağ­lık ve mut­lu­luk niyaz edi­yo­rum. Millî Eği­tim Ba­ka­nı­mız Sayın Yusuf Tekin ve ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­na mu­vaf­fa­ki­yet­ler di­li­yo­rum. Âşık Vey­sel'le baş­la­dı­ğım ko­nuş­ma­mı Haz­re­ti Mev­lâ­na'yla sona er­dir­mek ve belki de bugün, bu­ra­da ya­şa­nan­la­ra da bir cevap olsun Haz­re­ti Mev­lâ­na'nın söz­le­ri diye onun bir sö­züy­le bi­tir­mek is­te­rim: Se­si­ni değil, sö­zü­nü yük­selt. Yağ­mur­lar­dır yap­rak­la­rı bü­yü­ten gök gü­rül­tü­le­ri değil. Genel Ku­ru­lu say­gıy­la se­lam­lı­yo­rum” di­ye­rek ko­nuş­ma­sı­nı ta­mam­la­dı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!