Sivas'ta kadınlar el ele verdi: "Çarpana Dokuma" yeniden hayat buluyor

Sivas'ta kadınlar el ele verdi: "Çarpana Dokuma" yeniden hayat buluyor
Sivas'ta Şehirli Kadınlar Derneği ve KADEM iş birliğiyle "Çarpana Dokuma" atölyesi düzenlendi. Geleneksel el sanatlarını yaşatmayı hedefleyen projeyle, asırlık teknikler kadınların elinde yeniden canlanıyor.

Sivas’ta kültürel mirasın korunması ve kadınların üretim gücünün desteklenmesi amacıyla anlamlı bir iş birliğine imza atıldı. Şehirli Kadınlar Derneği ve KADEM Sivas Temsilciliği, kökleri binlerce yıl öncesine dayanan geleneksel "Çarpana Dokuma" sanatını düzenledikleri atölye çalışmasıyla yeniden gündeme taşıdı.

whatsapp-image-2026-04-22-at-13-58-02-2.jpegGelecek, Geleneğin İzinde Yükseliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Gülendam Polat rehberliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Anadolu’nun bu eşsiz el emeği sanatının incelikleri katılımcılara aktarıldı. Atölye çalışmasının amacını açıklayan Şehirli Kadınlar Derneği Başkanı Ayşegül Coşkun, "Bizler geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran kadınlarız. Çarpana dokuma sadece bir el sanatı değil; sabrın, emeğin ve kültürel kimliğimizin güçlü bir ifadesidir. Amacımız, unutulmaya yüz tutmuş bu değerleri yeniden görünür kılmaktır," dedi.

whatsapp-image-2026-04-22-at-13-58-02-1.jpeg

Kadınların Sosyal ve Ekonomik Güçlenmesine Katkı

KADEM Sivas Temsilcisi Esra Canyiğit Kocaman ise geleneksel sanatların yaşatılmasının kadınların toplumdaki rolünü güçlendirdiğine dikkat çekti. Kocaman, bu tür iş birliklerinin kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı açısından kritik bir rol üstlendiğini belirterek, ortak projelerin artarak devam edeceğini ifade etti.

Üretim Hafızası Canlanıyor

Geleneksel motiflerin ve tekniklerin modern yarınlara aktarılmasını hedefleyen çalışma, Sivaslı kadınlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Katılımcılar, asırlık dokuma tekniklerini deneyimleyerek kültürel mirasın korunmasına doğrudan katkı sağlama fırsatı buldu.

Kaynak:Burcu Cellat

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.