Sivas'tan önemli uyarı: Bir kap su ile hayat kurtarın

Sivas'tan önemli uyarı: Bir kap su ile hayat kurtarın
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Veteriner Fakültesi Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Sefer Türk, yaz aylarında sokak ve evcil hayvanlar için yapılması gerekenleri sıraladı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Veteriner Fakültesi Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Sefer Türk, yaz aylarında artan sıcaklıkların sokak ve evcil hayvanlar üzerindeki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türk, küresel ısınmayla birlikte sıcaklığın daha belirgin şekilde hissedildiğini belirterek, hayvanların da tıpkı insanlar gibi bu sıcaklıklardan ciddi şekilde etkilendiğini kaydetti.

SUSUZLUK HAYVANLARI ÖLÜME GÖTÜREBİLİR

Dr. Öğr. Üyesi Türk, özellikle yaz aylarında sokak hayvanlarının susuz kalmasının ciddi bir hayati risk oluşturduğunu söyledi. Türk, “Sıcak havalarda sokak hayvanları da insanlar gibi etkilenir. Bizler sıcak altında yürüyüş yaptığımızda nasıl suya ihtiyaç duyuyorsak, hayvanlar da aynı şekilde su arar. Susuzluk, hayvanlar için ölümcül sonuçlara yol açabilir.” dedi.

Sıcak günlerde sokak hayvanları için gölgelik alanların önemine vurgu yapan Türk, “Basit bir şemsiye ya da el yapımı küçük bir kulübe ile onlara gölge sağlayabiliriz. Bu tür küçük dokunuşlar, büyük etkiler yaratabilir.” ifadelerini kullandı.

745191968911067.jpg

SICAK YAZ GÜNLERİNDE HERKESİN DUYARLI DAVRANMASI GEREKİR

Dr. Öğr. Üyesi Türk, sıcak havalarda sokak hayvanları için bir kap su ve mama bırakmanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Özellikle plastik kapların doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerektiğini dile getiren Türk, “Sıcakta hayvanlar daha halsiz hale gelir, bu da mama ve suya ulaşmalarını zorlaştırır. Bu yüzden yapacağımız küçük yardımlar büyük fark yaratabilir. Temiz olmak kaydıyla bir kap suyun gölgede bırakılması, mama desteğiyle birlikte hayvanların yaşamını kolaylaştıracaktır. Sıcak yaz günlerinde herkesin bu konuda duyarlı davranması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

PATİLERE KORUYUCU KREM SÜRÜLEREK ÖNLEM ALINMALI

Evcil hayvanların da sıcaktan etkilendiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Türk, köpeklerin sabah ve akşam yapılan yürüyüşlerinde dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Asfalt ve beton yüzeylerin yüksek sıcaklık yaydığını hatırlatan Türk, “Ayakkabı giymeyen hayvanların patilerinde yanık ve yaralanmalar meydana gelebilir. Bu yüzden gerekirse yürüyüşler ertelenmeli ya da patilere koruyucu krem sürülerek önlem alınmalı” uyarısında bulundu.

TOPLUMUMUZDA HAYVANLARA DUYULAN SAYGIYI GÖREBİLİYORUZ

Toplumun sokak hayvanlarına yaklaşımını değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Türk, bu duyarlılığın köklü bir geçmişe dayandığını ifade etti. Türk, “Toplumumuzun sokak hayvanlarına bakış açısına tarihsel bir perspektiften baktığımızda, eski inançlara ait motiflerde dahi hayvanlara duyulan saygıyı görebiliyoruz. Örneğin, eski dönemlerde mezarların yanına kuşlar düşünülerek su kaseleri konuluyordu. Bu uygulamalar, dini inançlarımız ve kültürel değerlerimizle birlikte hayvanlara sahip çıkma anlayışının temelini oluşturuyor.” dedi.

TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYUYOR

Geleneksel değerlerin günümüzde de yaşatıldığını dile getiren Türk, evlerin önüne bırakılan su ve mama kaplarının bu anlayışın bir yansıması olduğunu dile getirdi. Ayrıca, yaz aylarında sıcak çarpması nedeniyle tedavi altına alınan birçok hayvanla karşılaştıklarını belirterek, “Hastanemize getirilen hayvanlarda en sık gözlemlediğimiz sorun susuzluk oluyor. Bunun yanında sıcak stresine bağlı olarak bağışıklık sistemlerinde zayıflama da görülebiliyor ve bu durum tedavi gerektiriyor. Tüm bu bulgular, toplumsal farkındalığın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.

Türk, toplumun geçmişten gelen hayvan sevgisi mirasını bugüne taşımasının, sokak hayvanlarına karşı duyarlılığın sürdürülmesi açısından büyük bir değer taşıdığını vurguladı.

ÇİP TAKILMAMIŞ HAYVANLARDA BU DURUM DAHA SIK KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Dr. Öğr. Üyesi Türk, son yıllarda sokak hayvanlarının sayısında belirgin bir artış yaşandığını ifade etti. Bu artışın özellikle kedi popülasyonunda dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirten Türk, “İnsanlar bazı kedi ırklarını sahiplendikten sonra, bakım sürecinin beklediklerinden daha zor olduğunu fark edince, bu sorumluluğu taşıyamayıp hayvanları sokağa bırakabiliyor. Özellikle çip takılmamış hayvanlarda bu durum daha sık karşımıza çıkıyor” dedi.

Eskiden sokaklarda daha çok yerli ırk olan tekir kedilerin dolaştığını belirten Türk, artık Scottish ya da British gibi cins kedilerin de sokakta görüldüğüne dikkat çekti. Türk, “Bu durum, sahipli hayvanların da sokakta yaşamaya terk edildiğini açıkça gösteriyor” diye konuştu.

BASİT HAREKET BİR CANIN HAYATINI KURTARABİLİR

Tıpkı insanlar gibi hayvanların da sıcak havalarda su ve gölgelik arayışına girdiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Türk, bu nedenle sokak hayvanlarının serinlemek için araç altlarına ya da motor kaputlarının içine sığınabildiğini vurgulayarak, “Sıcaklardan korunmak isteyen hayvanlar, serin yerler ararken araçların altına veya kaputlarına girebiliyor. Bu yüzden aracınıza binmeden önce kaputa hafifçe vurmanız, içeride saklanan bir hayvanın zarar görmesini engelleyebilir. Bu basit hareket bir canın hayatını kurtarabilir.” dedi.

Sokak hayvanlarına karşı toplumsal sorumluluğu hatırlatarak duyarlılığın önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Türk, “Bu evrende yalnız değiliz. Sokak hayvanlarına bir kap su ya da mama koymak, onlara gölgelik alanlar oluşturmak bizim için küçük bir adım gibi görünebilir; ancak bu basit dokunuşlar bir canlının hayatını kurtarabilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Adem Sabit Nalbant

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.