Sonunda Onay Çıktı
8 kez kurulun gündemine gelen ve eksikliklerin tamamlanması için ek süre verilen projede onay süreci hafta içi tamamlanacak. Sivas İl Özel İdaresi ise ihale için hazırlıklara başladı.
ERSAN ARSLAN
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan 122 yıllık tarihi kongre binasının 'İç Konsept Teşhir Tanzim" çalışmaları Milli Saraylar Bilim Kurulu'nun kısmen de olsa onayını aldı.
Sivas İl Özel İdaresi aracılığı ile gerçekleştirilen çalışmalar için hazırlanan projeleri inceleyerek, hataların düzeltilmesini isteyen Bilim Kurulu, kısa süre önce gerçekleştirilen toplantıda kararını verdi. 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında daha önce belirtilen eksiklik ve hataların düzeltildiği çalışma, herhangi bir hataya meydan vermemek için değerlendirilmek üzere Ankara Üniversitesi Atatürk İnkılap Tarihi Enstitüsü'ne gönderilmişti. Milli Saraylar Bilim Kurulu, projeleri onaylamak için Enstitünün raporu ve istenilen düzenlemeler yapıldığı için projeye bir iki küçük eksikliğin düzeltilmesi şartıyla onay verdi. Bu hafta içi gerçekleştirilecek toplantıda proje onayı tamamlanarak Sivas İl Özel İdaresi'ne gönderilecek. Sivas İl Özel İdaresi, onay yazısının gelmesi ile birlikte ihale sürecini başlatacak.
'EN GEÇ NİSAN'DA
İHALEYE ÇIKILACAK"
İl Özel İdaresi, Restorasyon, elektrik, mekanik, teşhir-tanzim ve bahçe düzenlemesi için en geç Nisan ayına kadar ihaleye çıkmayı planlıyor. Bu çalışmaları en kısa sürede tamamlamak isteyen idare, Kongre Binası'nı '4 Eylül Kongre Müzesi" adıyla Eylül 2015'te hizmete açılmayı hedefliyor.
2011'DE TBMM'YE DEVREDİLDİ
Uzun yıllar İnkılap Müzesi olarak hizmet veren ve 2011 yılında dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in talebi ile TBMM'ye devredilen Kongre Binası'nın restorasyon çalışmaları 2013 yılında başlamıştı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yakın ilgi gösterdiği tarihi Kongre Binası'nın restorasyon ve iç dizaynına yönelik çalışma konusunda Milli Saraylar Bilim Kurulu titiz bir çalışma yürütüyor.
'MÜZEDE SERGİLENECEK
MATERYALLER TOPLANIYOR"
Kongre Binası'nın restorasyon, elektrik, mekanik, teşhir-tanzim ve bahçe düzenlemesi için ihale süreci devam ederken, müze de sergilenecek materyallerle ilgili de bir çalışma yapılıyor. Sivas İl Özel İdaresi, bu konudaki eksiklikleri tamamlamak için de çalışma yapıyor. Bu doğrultuda o dönemde İrade-i Milliye Gazetesi'ni basan matbaa makinesini satın alınmıştı. Ayrıca, hem Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndaki arşivlerden hem de Sivas'taki arşivlerden Kongre binasını hatırlatan objeler de toplanıyor. Buradaki yoğunluğu tarihsel akış süreci oluşturuyor. Bu kapsamda temin edilebilen tüm objeler de müzede sergilenecek.
Kongre Müzesi hizmete girdiğinde bütün odaların girişinde kısa bir tanıtım filmi gösterime sunacak. Ayrıca hangi odada nelerin gerçekleştiği, hangi tarihsel süreçte hangi kararların alındığına ilişkin materyallere de yer verilecek.
Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.