USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TAKSİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ

TAKSİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ

TAKSİCİLER BİLGİLENDİRİLDİ
03-02-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

Sivas Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Denetleme Şube tarafından ilimizdeki taksi şoförlerini bilgilendirmek için toplantı düzenlendi. Emniyet Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, taksi şoförlerinin önemli görevler üstlendiğini söyledi.

Ülkemizin zor bir dönemden geçtiğini, bu dönemde taksi şoförlerinin de Emniyet mensuplarına destek olduğunu belirten Aksoy; ?İçerisinden geçtiğimiz çok narin bir dönem var. Türkiye belki tarihin en zor dönemlerinden birini geçiriyor. Biz bu dönemi her yönüyle çok başarılı geçirip sonunda ülkemizin huzur birlik ve refahının çok daha iyi yerlere gideceği kanaatindeyim. Ancak içerisinden geçtiğimiz dönemin bizlere getirdiği çok ciddi zorluklar var. Bu 37 taksi durağımız 450 taksi şoförü arkadaşımız aynı zamanda birer istihbaratçıdır. Taksi şoförleri Toplumun dışarıdaki yaşanan her türlü suç suça karışma ihtimali olan bir nevi toplumun anatomisini analiz eden, çözümleyen, şehrimize ilk kez ayak basan kişilerden, şüpheli hareketleri olan herkesi gözlemleyen bir mesleği yapıyor. Bu meslek grubu bizim en büyük yardımcımızdır? dedi.

?TAKSİLERE SİVİL DENETİM?

Önümüzdeki dönemlerde polislerin taksilerde sivil denetim uygulaması yapacağını, belirten Aksoy, ?Polis arkadaşlarımız bir şekil değişik trafikte yürüyen vasıtalara binerek araçları kontrol edecek? diyerek taksi şoförlerinin sıkı denetime tabi tutulacağını söyledi. Yapılan denetimlerle kaza sayısını en asgariye indirmeye çalışacaklarını ifade eden Aksoy; ?İl genelinde görülen kaza sayısına baktığımızda il içerisinde 20 kazada 23 vatandaşımız rahmetli olmuştur. Türkiye´nin terör kadar önemsediğimiz en önemli sorunlarından bir tanesi de maalesef trafik kazalarıdır. Dolayısıyla Bakanlığımızın içerisinden geçtiğimiz terörle ilgili bu yoğun dönemde üzerine düştüğümüz en ciddi konulardan bir tanesi de trafik kazalarıdır. Bunu Sayın Bakanımız zaman zaman kamuoyuyla paylaşıyor? şeklinde konuştu.

 ?TAKSİLER ARASINDA HAKSIZ REKABET YAYGIN?

Haksız rekabet konusunun Sivas´ta yaygın olduğunu kaydeden Akyol; bu konuda titizlikle çalışacaklarını söyledi. Ceza yazmak için çalışan bir kurum olmadıklarını ancak uyarılara rağmen kuralları ihlal edenler için cezai işlem uygulamaktan kaçınmayacaklarını anlatan Aksoy; ?Taksici esnafımızın en büyük sorunlarından bir tanesi de haksız rekabet konusudur. Yaklaşık üç aydır görevdeyim neredeyse her gece bütün taksi duraklarına uğramaya çalıştım. Taksi duraklarının çayı bizim Özel Harekât Şube Müdürlüklerinin çayı gibi lezzetlidir. O lezzeti alarak çay içtik ve esnaflarımızın sorunlarını dinledik. Neredeyse bütün şoför esnaflarımız haksız rekabetten yakınıyor. Bir kere ben Emniyet olarak şunu ifade edeyim. Haksız rekabet sadece taksi esnafımızın sorunu değil, diğer tüm alanlardaki esnaflarında ortak sorunudur. Bunun gereği yapılır ama bizim amacımız esnafımıza ya da vatandaşımıza ceza yazmak değil. Biz böyle bir gayretle ortaya çıkmış bir yapı değiliz. Hele de ekonomik sorunları olan vatandaşlarımıza ceza yazarak bu işi çözmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim amacımız sizlerle hep beraber çözmek. Ancak tebligatların, ifadelerin yeterli olmadığı yerde cezai işlemlerimiz devreye girer. Dolayısıyla birilerinin haksız kazanç sağlamak suretiyle diğer meslektaşlarını mağdur etmesine fırsat verilmesi kesinlikle konuşulacak ya da tartışılacak bir konu değildir. BİMER, CİMER ve vatandaşlarımızdan gelen şikâyetlerde haksız rekabet çok fazla gündeme geliyor? ifadelerine yer verdi.

?KORSAN TAKSİ GÖRÜRSENİZ İHBAR EDİN?

Sivas´ta korsan taksi konusunda da çalışma yapmaya başladıklarını belirten İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, ?Taksici esnafımızın bu konuda ihbarlarını bekliyoruz? diyerek taksi şoförlerine seslendi. Taksicilerin polis kadar uyanık olduğunu ve bu uyanıklığı avantaja çevirmek için Trafik Şube Müdürlüğü ile taksiciler arasında Whatsapp gurubu kuracaklarını belirten Aksoy; ?Taksici esnafımız toplumda polis kadar ve polis kadar uyanık görünen bir gruptur, her şeyin farkındadır. Bizim sıradan vatandaşlarımızın dışında her şeyi gördüğü için uyanık bir gruptur. Biz bunu biraz daha pratiğe çevireceğiz ve taksi şoförlerimizle ortak bir Whatsapp gurubu kuracağız. Muhtarlarımız ve taksici esnafımızla çalışma yapıyoruz, haftaya da temizlik görevlileriyle toplantı yapmayı planlıyoruz. Çünkü temizlik görevlileri de ilin biyografisini yakından takip etme imkânına sahiptir. Evin önündeki çöpe baktığınızda evde oturan sayısına, sosyal durumuna, eve misafir gelip gelmediğine karar verebilirsiniz? dedi.

?ŞÜPHELİ ŞAHISLARA DİKKAT EDİN?
Taksicilerin şüpheli şahıslara karşı dikkatli olmasını isteyen Aksoy; ?İlimize gelen şüpheli şahıslar, yaz döneminde paltoyla gezen şüpheli şahıslar, alanımıza girmiş tanımadığımız plakalar konusunda dikkatli olmalıyız. Esnaflarımızın birçoğu bütün sivil ve ticari araç plakalarını tanımaktadır. Şüpheli gördüğünüz şahıslar, durağınıza gelen yabancılar, şüpheli hal ve hareketleri olan müşteriler noktasında biz sizlerden yardım istiyoruz. Bu birlikte yaptığımız daha güvenli bir Sivas´ı daha ileriye götürmenin birlikteliğidir? ifadelerine yer verdi.

?YOLCULARIN GÜVENLİĞİ SİZE EMANET?

Uyuşturucu müptelası, alkol alan ve araçta sigara içenlerin taksi şoförlüğünde çalıştırılmaması gerektiğini ifade eden Aksoy; ?Yolcularınızın canı, malı, namusu sizlere emanettir. Dolayısıyla zaman zaman uygulamalarda karşımıza çıkan bazı sorunlar var. Polisin tanımı kanunlarda ?Polis vatandaşın can, mal ırz, namus güvenliğini muhafaza ile görevlidir.´ Taksici esnafımızda aynıdır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde buyurur ki; ?Hangi mümin din kardeşinin canını malını ırzını korura o cennetliktir.? Bu tanım üzerinden hareket edersek yaptığımız işin anlam ve önemi ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla içerimizde uyuşturucu müptelası olabilecek, alkol alan, vatandaşın yanında o ufacık takside bir sigara kullanıcısı olarak söylüyorum bizim bile tiksineceğimiz şekilde rahatlıkla sigara içen kişileri lütfen içerinizde barındırmayın. Lütfen terbiye edin. Onların ekmeğinden olmalarını istemeyiz ama maalesef özellikle okul servislerinde gördük ki hala uyuşturucu kullanan kişiler o araçlarda şoförlük yapıyor, biz onlara çocuklarımızı emanet ediyoruz? şeklinde konuştu.

?ARAÇLARINIZIN BAKIMLARINI YAPTIRIN?

Araç bakımlarının zamanında yapılmasını ve araç içerisinde emniyet kemerinin takılmasını isteyen Aksoy; ?Vatandaşlarımızın bakımlarını zamanında yaptırmalıyız. Araç kullanırken hem sizin hem de yolcularımızın güvenliği açısından emniyet kemerlerinin takılması gerekiyor. Şehir içerisindeki kaza sayısını verdim, Türkiye geneline baktığımız zaman durum daha ciddi. Yapacağınız kazalar genellikle maddi hasarlıdır. Kışın en sert yaşandığı illerden biri olan Sivas´tayız ancak yollara baktığımız zaman problemli yollarımız yok, Belediyemizin çalışmasıyla genellikle yollarımız açık. Trafiğin zeminle ilgili hususlarıyla ilgili çok mazeret ortaya koyma durumunda değiliz. Dolayısıyla yollardaki hız limitlerine dikkat etmemiz gerekiyor. Bu hız limitleri yıllarca üzerinde çalışılarak belirlenmiş şeylerdir? dedi.

?SUÇLU İNSANLARI İHBAR EDİN?

Taksiye binen sıkıntılı ve suçlu insanların Emniyet Müdürlüğüne ihbar edilmesi gerektiğini kaydeden Aksoy; ?Araçlarınıza binen sıkıntılı insanları ya da tanıdığınız suçluları bize ihbar etmenizi rica ediyoruz. Uyuşturucu hususu okul alanlarında sıkça karşımıza çıkan, son dönemlerde de üzerine sıkça gittiğimiz bir husustur. Bu konuda bildiğiniz bir şey olursa bizimle paylaşmanızı rica ediyorum. Yeni Alışveriş Merkezi civarında, kalabalık alanlarda, menfezlerde, kamu binalarında, köylerimizde zaman zaman yolcu götürüp getiriyorsunuz, buralarda dikkatinizi çeken hususları bizlerle paylaşmanızı istiyoruz. Akli dengesi yerinde olmayan şahıslarla ilgili görgü ve bilgilerinizi de bizlerle paylaşırsanız sevinirim. Bu bilgilerin önemli olacağını düşünüyorum. Empati kurarak birbirimize yardımcı olabiliriz. Günübirlik konaklama yerlerinden araçlarınıza binen olabilir. Önceden oteller günlük bildiride bulunarak konaklayanların listesini bildiriyordu ama artık günübirlik konaklayanlar için de bu uygulama başladı? ifadelerine yer verdi.

?OTOBÜSLERİN DIŞINDA DA KAMERA OLACAK?

Yeni alınacak halk otobüslerinin dışında da kamera sistemi olması için Belediye Başkanı Sami Aydın ile görüşme yaptıklarını anlatan Aksoy; ?Yeni alınacak tüm otobüslerin sadece içerisine değil, dışarısına da kamera takılması konusunda Belediye Başkanımızla görüşme yaptık. Meydana gelebilecek olaylara karşı bu otobüsler bizim gözümüz kulağımız olacak. Meydana gelebilecek adli olaylara karşı gözümüzü artırma niyetindeyiz. Tabi bunların maliyet hususları vardır, çok fazla maliyet artırımı yapmadan bir değerlendirme yapmak gerekiyor? dedi.

?DOLANDIRICILARA ALDANMAYIN?

Dolandırıcılıkta mücadele konusunda Türkiye genelinde ilk beşinci sırada olduğumuzu sözlerine ekleyen Aksoy; ?Dolandırıcılığa karşı müdahale ve çözüm noktasında Türkiye genelinde ilk beş içerisindeyiz. Arkadaşlarımız inanılmaz güzel şeyler elde ediyor. Her şeye rağmen hala Vali Beyimiz adına, Belediye Başkanımız adına, Özel İdare Genel Sekreterimiz adına, benim adıma FETÖ davalarını temel alarak, ?Sizin ailenizden biri şu durumun muhatabı, şurada savcılık aldı´ filan diyerek vatandaşlarımız dolandırılıyor. Siz de bu hususta bilgi sahibi olur, en azından kendi ailenizdekilere ve kendi çevrenizde uyarılarda bulunabilirsiniz. Savcı hiç kimseden para almaz, Şimdi resmi bir arkadaşım kalkıp dışarıda bana Bin lira verin derse kimse vermez. Burada vermeyeceğimize göre telefonda tufaya düşmenin anlamı yoktur? şeklinde konuştu.

?SİVAS´TA BİN 154 TAKSİ ÇALIŞIYOR?

Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Orhan Gürbüz de il merkezinde ticari plakalı bin 154, aktif faaliyet gösteren 449 ticari araç ile 37 taksi durağı olduğunu belirtti.

Taksi şoförleriyle ilgili yapılan denetimlerden de bahseden Gürbüz, şunları kaydetti: ?İl merkezimizde Ticari plakalı araç sayısı 1154, aktif olarak faaliyet gösteren 449 adet ticari aracımız ile 37 adet Taksi durağı mevcuttur. Taksi şoförlerinin çoğunluğu tarafından yapılan en önemli şikayetin, Taksimetreyi açmadan taşımacılık yapan, haksız rekabette bulunan meslektaşlarınızdan şikayetçi olduğunuz tespitlerimiz dâhilindedir. Trafik Şube Müdürlüğü olarak bu sorunu nasıl çözeriz noktasında denetimler yaptık, yapılan şikâyetlerin doğru olduğunu gördük ve bilindiği üzere bazı şoförlerimize ceza yazdık. Taksimetre açmadan yolcu taşımanın cezası 427 lira para cezası ve 20 ceza puanıdır. Yani taksimetre açmadan yolcu taşımak trafik suçudur? dedi.

?CEZA YAZMA TARAFTARI DEĞİLİZ?

Ceza yazma taraftarı olmadıklarını, sorunları konuşarak çözmek için çalıştıklarını anlatan Gürbüz; ?Bizler Emniyet görevlileri olarak taksi şoförlerinin karşısında sürekli ceza yazan tehdit unsuru oluşturun bir kurum olma yerine, Kamu hizmeti gören sizlerle yan yana, sorunlarınızı dinleyen ve sizlerle işbirliği içerisinde çalışmayı isteyen bir kurum olmak istiyoruz. Sizleri güvenlik açısından çok önemsiyoruz. Bundan sonra da, sizlerle birlikte sizlerin görüş ve önerilerinizi dikkate alarak çalışma gayreti içinde olacağız? şeklinde konuştu.

Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen taksi şoförlerini bilgilendirme toplantısına Sivas Belediyesi Halk Otobüsü Kooperatifleri Başkanı Şaban Yalman da katıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
03.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!