Gündem

?Ramazanda Bol Sıvı Tüketin!?

?Ramazanda Bol Sıvı Tüketin!?

?Ramazanda Bol Sıvı Tüketin!?
02-06-2016 11:28


ADEM NALBANT

Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Songül Bişgin, 6 Haziranda başlayacak Ramazan ayında sağlığı olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınılması yönünde uyarılarda bulundu.

Bişgin, Ramazan süresince tutulan uzun süreli oruçlardan dolayı yaşanan açlığın, enerji, protein, vitamin ve mineral gibi besin öğelerini içeren öğünlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi açısından daha önemli bir hale geldiğini vurguladı.

Songül Bişgin, oruç tutarken vücut hareketleri yavaşladığı için bu dönemde metabolizma hızının düşebildiğini aktararak, iftar ve sonrası için yapılması gerekenlere dikkat çekti. Bişgin, ‘İftardan sonra yapılacak 45 dakika-1 saat kadar yürüyüşle metabolizma hızını arttırmamız gerekir. Ani ve fazla miktarda yemek yediğimiz için yemek sonrasında kan şekerimiz hızla artar, ardından da yine hızla düşer. Bu durumu genelde iftar sonrasında kendimizi yorgun, bitkin hissetmemizle anlayabiliriz. Ayrıca açlık durumunun uzun süre devam etmesi baş ağrısı, unutkanlık, dikkatsizlik, uykuya eğilim, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi sorunlara da neden olur. Bu tarz sağlık sorunlarının oluşmaması için iftar öğününü ikiye bölerek ilk başta çorba ve salata atıştırarak başlanmalı ardından en az 20 dakika bekleyip ana yemeğe geçilmelidir’ dedi.

Bu dönemde kilo problemi yaşayanlar için de Bişgin bazı tüyolar verdi. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bişgin, Oruçta kilo almamak için yapılması gerekenleri sıraladı:

-İftar-sahur arası su en az 8-10 bardak içilmelidir.

-Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

-Gece sahura kalkılmalı ve sahurda kahvaltılık besinler ile ayrıca 1 porsiyon meyve tüketilmelidir.

-Özellikle su içeriği yüksek olan karpuzdan 3-4 üçgen dilim kadar tercih edilebilir.

-İftarda sıvı ihtiyacını karşılamak için az şekerli komposto veya şekersiz naneli limonata tercih edilebilir.

-Haftada 2 gün şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlü tatlı veya güllaç tüketilebilir. Diğer günler çayın yanında az miktarda kuru meyve yenilerek tatlı ihtiyacı karşılanabilir.

-Sahurda hemen yenilip yatılmamalı mutlaka en az 20 dakika beklenmeli

-İftarı açarken 1 su bardağı su ile 1-2 tane hurma yiyerek kan şekerini dengeleyebiliriz.

-İftar veya sahurda yoğurt grubundan birine (süt, cacık, ayran, kefir) öğünlerde yer vermeliyiz.

-Yemekler iyi çiğnenerek yavaş yenmeli. Bu şekilde kan şekerini hızlı yükseltmemiş oluruz.

-Yemeklerin suyunu tüketmek yerine taneli kısmını tercih ederek daha az kalori alıp daha çok doyarak posa ihtiyacını da karşılarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER