ADEM NALBANT
Patates hasat dönemi geldi. Tarlalarda hummalı bir çalışma yürütülüyor. Türkiye’de patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Sivas’ta da durum pek farklı değil. Çiftçiler ürettikleri patateslerin karşılıklarını almak için kolları sıvadı. Hasat dönemi çerçevesinde ayrıca geleneksel hale gelen Patates Hasat Töreni de gerçekleştirildi.
İlimizde faaliyetlerini sürdüren çiftçilerden Mehmet Kantar’ın tarlasında düzenlenen programa, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız’ın yanı sıra Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Burhan Tokgöz, Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Birlik Müdürü İsmail Köse, El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Latif Korkmaz, Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Hasan Bolat, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Sivas İl Koordinatörü Muhammed Ali Genç, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas Pancar Ekiciler Kooperatifi Müdürü İbrahim Karadikme katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ yaptı. Çetindağ, Sivas’ın son yıllarda patatesle ilgili iyi bir çalışma içerisine girdiğini belirterek, ‘Türkiye’deki sayılı iller arasında olduk. İnşallah bu durum bizim Sivas’ın ekonomisine, çiftçisine çok değer katar’ dedi.
Ziraat Odası olarak patates ile ilgili isteklerini dile getiren Çetindağ, ‘Biliyorsunuz Sivas en son hasat sökülen illerden. Biz bu büyük şehirlerdeki, haldeki, kışlık patatesleri Sivas’tan verme ihtimalimiz olur mu? Niye biz Türkiye genelindeki hallere patates vermeyelim. Bunun tabiî ki altyapısı lazım’ diye konuştu.
ÇETİNDAĞ: DEPO SIKINTISI VAR
Sivas’tan çıkan tohumlukların tamamen Hatay’a gittiğine dair bir söylenti olduğunu aktaran Hacı Çetindağ, ‘Bahar geldiği zaman da Sivas’ta patates tohumunda büyük bir sıkıntı yaşanıyor ve karaborsada bulunmaya çalışılıyor. Depoların burada olmamasından dolayı sıkıntı oluyor. Ben buradan iş adamlarımıza da çağrı yapıyorum. Sivas’ımız biliyorsunuz tarım şehri ve patateste de sanayiye dair büyük bir geliri var. İnşallah patates depolama ile ilgili, cips fabrikası ile ilgili de işadamlarımız bu imkanları kullanırlarsa biz Sivas olarak tüm patates tohumluğunu buradan karşılayabiliriz. Diğer illerimizin kışlık patates ihtiyacını buradan karşılayabiliriz. Buradan işadamlarımızın buna el atması gerekiyor, biraz uzak duruyorlar. Bizim patatesimiz gerçekten kaliteli. Hem kışa dayanıklı. Hasat bayramının tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum’ ifadelerini kullandı
YILDIZ: PATATES ÜRETİMİNDE PROBLEM YOK
Daha sonra kürsüye gelen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldız ise ilimizin önemli tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, ‘İl Müdürlüğü olarak elimizden geldiği kadar üreticimize, çiftçimize, sanayicimize ve esnafımıza destek olmaya çalışıyoruz ve her zamanda çalışacağız. Bugün burada patates hasadı yapacağız. Tüm çiftçilerimizin ürünlerinin bol ve bereketli olmasını diliyorum. İlimizde patates yemeklik ve tohumluk olarak üretilmektedir. İlimiz özellikle tohumluk patates üretiminde hem kalite bakımından hem de üretim miktarı bakımından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Patates üretiminde problem yok. Önemli olan talep doğrultusunda istenilen çeşit ve miktarda üretim yapmaktır’ dedi.
‘PATATES MUTLAKA MÜNAVEBEYE GİRMELİDİR’
Patatesin ülkemizde piyasa dalgalanmalarından en fazla etkilenen ürünlerden biri olduğunu da kaydeden Yıldız şunları söyledi:
‘Dolayısıyla fiyatlardaki artışlar bir sonraki yıl için patates ekim alanlarının artmasına fiyatlardaki düşme ise bir sonraki yılda ekim alanlarının daralmasına neden olabilmektedir. Patates bir çapa bitkisidir. Kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanmış toprak bırakmaktadır. Aynı tarlaya üst üste patates ekmeyi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü topraktan geçen hastalıkların yoğunluğu artacağından yumru veriminde de önemli azalmalar olacaktır. Patates mutlaka tahıl, baklagiller, yem bitkileri ile münavebeye girmelidir. İlimizde gittikçe artan sulu tarım alanlarında mutlaka ekim nöbeti uygulanmalı bu aynı zamanda hem iklim şartları ve hem de piyasa fiyatlarındaki dalgalanmalardan oluşan riskin azalmasını sağlayacaktır.’
‘45 BİN TON VERİM BEKLENİYOR’
İlimizde patatesin yemeklik ve tohumluk olarak üretiminin yapıldığı bilgisini veren Seyit Yıldız şöyle devam etti:
‘2016 verilerine göre 15.384 dekar alanda tohumluk patates ekimi yapılmış ve 45.000 ton verim beklenmektedir. Yemeklik patates üretimimiz ise 79.280 dekar alanda ekim yapılmış verim olarak 275.739 ton ürün beklenmektedir. Ülkemiz 4 milyon 397 bin 711 ton ile dünya patates üretiminde 15.sırada, Dünya patates verimi 1613kg/dekar iken ülkemizde TÜİK rakamların göre 3078 kg/dekardır, ilimiz Tohumluk üretiminde yıllara göre değişmekle birlikte Konya’dan sonra 2. Sırada, yemeklik üretiminde 7. Sıradadır.’
Yıldız, Sivas’ta patates üretiminde istenilen yere ulaşabilmesi için üretilen patateslerin Sivas’ta depolanması gerekliliğine de değinerek, ‘Bu nedenle Yatırımcıları %50 destek kapsamında olan soğuk hava deposu yapmaya davet ediyoruz. Ben patates tarımının ilimizde daha da yaygınlaşacağına inanıyorum’ dedi.
Konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldız ve katılımcılar tarlada hasada katıldılar. Tarlada bulunan kalp şeklindeki bir patates ise ilgi odağı oldu. Yıldız o patatesle basın mensuplarına poz vermeyi de ihmal etmedi.
Editor : Haberpanelim