Gündem

Bayramın Ağır Misafiri ?Türk Kahvesi? Oldu

Bayramın Ağır Misafiri ?Türk Kahvesi? Oldu

Bayramın Ağır Misafiri ?Türk Kahvesi? Oldu
21-07-2015 09:47


Talas, ‘Kahve çok ağır bir içecektir. Yani ağır dediğimiz ağır misafirlere, önemli misafirlere ikram edilen bir içecektir. Bu yüzden Türk kahvesinin çok özel bir yeri vardır toplumda. Özellikle bayramlarda gelen misafirlere kahve ikram edilerek değerli oldukları hissettirilir’ dedi.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Vazgeçilmez içecekler arasında olan Türk kahvesi bu bayramda da ikramlar arasında yerini korudu. Sivas'ta 89 yıllık kahve kavurma ve öğütme makineleriyle kuru kahve üretimi yapan 56 yaşındaki Nuri Talas, Türk kahvesinin günümüzdeki önemi ve özellikle bayramlarda Türk kahvesinin ikram edilmesinin önemini gazetemizle paylaştı.

Vakıflar İşhanı'nın giriş katındaki dükkânda kuru kahve imal edip satan Talas, çocukluğunun burada kurulan dükkanda geçtiğini ve 50 senedir kuru kahve işi ile uğraştığını ifade etti. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulmuş bir kuru kahve imal edip satan bir firma olduklarını da sözlerine ekleyen Talas şunları kaydetti:

‘Yaklaşık 1926 yılında kurulmuş o gün bugündür bu dükkânda kuru kahvecilik işi yapılıyor. Burası son Osmanlı dönemin yapısı, vakıfların içinde olduğu bu taş bina. O yıllarda burası han olarak yapılmış, şimdinin ifadesi ile otel olarak yapılmış. Yolcular gelip burada dinleniyorlar, Cumhuriyetin ilk yıllarında burası bölünmüş ve araları örülerek dükkâna çevrilmiş. Şuan 6 tane dükkân var burada. O yıllardan bugüne kadar kuru kahvecilik mesleğini burada sürdürüyoruz. Eskiden kuru kahveciliğe tahmisci derlerdi. Yani kavurma anlamına gelir. Kahveler kavrulur, değirmenlerde öğütülür ve insanlara sunulur.’

Türk kahvesinin ağır bir içecek olduğunu önemli misafirlere ikram edilen bir içecek olduğunu söyleyen Talas, ‘Özellikle bayramlarda Türk kahvesinin yeri önemlidir’ dedi.

Talas, ‘Osmanlıdan beri Türk kahvesi yani bizim cezvede yapıp da insanlara sunduğumuz kahve çok ağır bir içecektir. Yani ağır dediğimiz önemli ağır misafirlere, önemli misafirlere ikram edilen bir içecektir. Bu yüzden Türk kahvesinin çok özel bir yeri vardır toplumda. Sıradan misafirlere pek eskiden kahve ikram edilmezdi. Osmanlı saray içeceğidir kahve. Çok kıymet verilen misafirlere kahvemi iç diyerek onurlandırılır. Bu anlamda özeldir Türk kahvesi. Bayramlarda, düğünlerde vb. önemli günlerde kahve ikram edilir. Düğünde gelen misafirlere verilen önemden dolayı misafirlere oğlumun ya da kızımın kahvesi içilecek denilir. Yani gelen misafirlere kıymet verildiği gösterilir. Düğünün önemine atfen yapılan bir iştir bu. Düğün önemlidir, kıymetlidir o halde bunu kahve ile taçlandırmaktır. Özellikle bayramlarda daha bir taçlandırmak için gelen misafirlere kahve ikram edilerek misafirlere değerli oldukları hissettirilir. Bunun için çok önemlidir Türk kahvesi. Bu bayramda kahve ikramının önemini bilen birçok vatandaşımız bizlere gelerek Türk kahvesi almayı tercih etti’ şeklinde konuştu.

Kuru kahvecilik yaptığı dönem içerisinde başına gelen hiç unutamadığı bir anıyı da gazetemizle paylaşan Talas sözlerini şöyle noktaladı;

‘Buraya bir yaşlı amca gelmişti. Burada yaşadığımız olayı hiç unutamam hep aklımın bir köşesinde kalır. Yanında bir delikanlı ve çocukla gelmişti yaşlı amca. Şimdi çocuğa amca şunu söylüyor, ‘bak evladım ben buradan evlenmiştim. Senin babanı buradan evlendirdim. Şimdi emmini de buradan evlendireceğim. İnşallah senide buradan evlendireceğim’ dedi. Yani burada amca 3-4 nesilden bahsediyor aslında. Kendiside dâhil olmak üzere evlenen insanlara buradan aldığı kahve ile hayırlı bir işe adım attığını ifade ediyor.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER