Esnaflar adına açıklama yapan Kuruyemiş işletmecisi Tuncay Kaya, hastanenin taşınması nedeniyle bölgedeki esnafların tamamının mağdur olduğunu belirterek, ‘Sivaslı Milletvekillerimize sesleniyoruz. Lütfen bizlere yeni yerler yapmayın. Çünkü eskiden de oluyoruz. Yeni yerler yapalım dedikçe, eski yerlerin hepsi gidiyor. Askeri Hastane, Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Sivas Devlet Demiryolları Hastanesi bunlardan bazıları…’ dedi.
HAYRULLAH AĞKAŞ
Numune Hastanesi’nin Çevre yolu üzerindeki yeni binasına taşınmasının ardından eski hastanenin çevresindeki esnaflar zor durumda kaldıklarını belirterek, tepki gösterdiler.
Bilindiği üzere öncesinde Bölge Hastanesi olarak planlanan, sonrasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak lanse edilen ve nihayetinde eski Numune Hastanesiyle Devlet Hastanesi’nin bazı bölümlerinin yeni hastaneye taşınmasına karar verilen Numune Hastanesi ile ilgili kamuoyunda sular durulmuyor.
Geçtiğimiz haftadan itibaren Numune Hastanesi yeni binasına taşındı. Hastanenin yeni yerine taşınmasına eski bina çevresindeki esnaflar da tepki gösterdi. Hastanenin açık olduğu dönemde hasta yakınları ile sağlık personeline hizmet veren çevredeki eczane, medikal ve lokanta esnafı yapılan uygulamayı protesto etti.
Numune Hastanesi eski binası önünde toplanan esnaf, hazırladıkları dövizler ile taşınmaya tepki gösterdi. Gruba CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ile MHP Milletvekili adayı Uğur Kurugöllü de destek verdi.
Esnaf adına konuşan kuruyemiş dükkânı işletmecisi Tuncay Kaya, hastanenin taşınmasıyla zor günler yaşadıklarını söyledi. Kaya, hastanenin yeni yerine taşınmasının ardından neredeyse siftah yapamadan dükkânı kapatır hale geldiklerini belirtti.
‘KEŞKE HAKLI
ÇIKMASAYDIK’
Esnaflarla görüşerek, açıklamalarda bulunan CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, ‘Yapılan bu uygulamanın yanlış olduğunu biz dün de söyledik, bugünde söylüyoruz. Keşke biz haklı çıkmasaydık’ dedi.
Hastanenin taşınmasıyla ilgili aylar öncesinden TBMM’ye soru önergesi verdiğini söyleyen CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, kent içindeki mevcut hastanelerin kapatılıp, tek bir bina içinde toplanmasının yanlış ve kentteki sağlık sorunlarını artıracak bir uygulama olduğunu söyledi.
Esnafın da zor durumda kaldığına dikkat çeken Akyıldız, ‘Yeni binaya, bölge hastanesi olarak başlanmış, bin 100 yatak kapasiteli olarak planlanmıştı. Ama maalesef son dönemde bin yataktan da bölge hastanesi olmasından da vazgeçtiler. Numune Hastanesi'ne dönüştürerek mevcut hastaneyi oraya taşıdılar. Sivas'ın gelişmesi noktasındaki çalışmalarımızı böyle mi sürdürüyoruz. Mevcut iki hastaneyi kapatıp orada birleştirmekle mi Sivas büyüyecek? Sivas’ın göç sorunu var diyoruz, işsizlik sorunu var diyoruz. Ama bu yaptığımız uygulamalarla adeta bunu tetikliyoruz. Göçü tersine çevirelim. İl dışında yaşayan Sivaslıları hemşerilerimiz Sivas’a dönsün, Sivas’ımız gelişsin diyoruz. Ama bu yaptığımız uygulamalarla adeta siz burada yaşamayın. Başka yerlere gidin diyoruz. Onun için bana göre bir uygulama yapılmadan önce bunun sosyal boyutu da ele alınmalıdır. Hastanenin kapatılmasından buradaki esnaflarla birlikte aileleri de etkileniyor. Bir Allah’ın kulu gelip de, biz burada şu projeyi uygulayacağız diye bir açıklama dahi yapma zahmetine katlanmamışlar. Önemli olan Sivas’tır, Sivas’ta yaşayan halkımızdır, Sivas’ın ekonomisine katkılarıdır, Sivas’ın gelişmesine katkılarıdır. Yapılan bu uygulamanın yanlış olduğunu biz dün de söyledik, bugünde söylüyoruz. Keşke biz haklı çıkmasaydık’ ifadelerini kullandı.
BU HASTANE SİVAS’A
NEDEN FAZLA GELDİ?
Bölgedeki esnafları temsilen açıklamalarda bulunan Kuruyemiş işletmecisi Tuncay Kaya, ‘Burada toplanma amacımız sadece semtimizden taşınan hastanemizin yerinde kalması, mevcut bulunan esnaflarımızın da rahatlıkla evlerine ekmek götürebilmesi ve çalışanların da benim bir işim var artık bir iş kaygım falan yok demeden burada durabilmesidir. Şimdi devletin bize reva gördüğü buradaki hastanemiz yeri yerine taşınıyor. Orada kiralar 7 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Bu fiyatlarla orada dükkân tutmaya kimsenin gücü yetmez’ dedi.
Mevcut yerlerdeki kiraların oradaki dükkânlara göre çok düşük olduğunu belirten Kaya, şunları kaydetti:
‘Şimdi biz buradan diyoruz ki; bu hastane neden buraya zararlı? Biz bir liste hazırladık. Kayseri’de sadece özel hastane sayısı 21… Devlete bağlı 13 tane hastane, 102 sağlık Ocağı, 151 Köy sağlık evi, 259 mahalle sağlık evi, 2 verem dispanseri, 8 adet tıp merkezi, 1 böbrek taşı kırma merkezi, 106 özel muayenehane ve 3 tane de özel diş hastanesi bulunuyor. Bunlar hemen yanı başımızdaki Kayseri’de çok olmuyor. Ama Sivas’ta Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimiz bu hastanelerin mevcut şekilde çok verimsiz olduğunu, diğer hastanedeki 600 yataklı yerin, 2’şer kişilik odalar halinde çevrilerek yeteceğini söylüyor. Evet, o semte yetebilir ama Sivas’a yetmez. Sivaslı Milletvekillerimize sesleniyoruz. Lütfen bizlere yeni yerler yapmayın. Çünkü eskiden de oluyoruz. Yeni yerler yapalım dedikçe, eski yerlerin hepsi gidiyor. Askeri Hastane, Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Sivas Devlet Demiryolları Hastanesi bunlardan bazıları…’
CHP Milletvekili Akyıldız, konunun takipçisi olacağını söyledi.
Editor : Haberpanelim