Gündem

9 Yıllık Hasret Sona Erdi! Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Açıldı!

UNESCO'da yer alan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda tarihinin en kapsamlı gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tarihi yapı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı bağlantılı olarak katıldığı törenle açıldı.

9 Yıllık Hasret Sona Erdi! Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Açıldı!
06-05-2024 15:11
SİVAS

Hayrullah AĞKAŞ 

2015 yılında başlatılan ve titizlikle yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlandığı   Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası,  ibadete ve ziyarete açıldı.  

“METHİNDE DİLLER KISIR, KALEM KIRIKTIR”

Evliya Çelebi'nin, "Methinde diller kısır, kalem kırıktır" sözleriyle anlattığı Anadolu taş işçiliğinin zirve yaptığı muhteşem eserin açılışı  Vakıflar Genel Müdürlüğünün ‘Vakıf Haftası Kutlama Programı’ kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da uzaktan bağlantısı ile gerçekleştirildi. Erdoğan’ın video konferans sistemi üzerinden Divriği’ye bağlandığı açılışta konuşan TBMM AK Parti Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler, eser hakkında bilgi verdi.

ESERLERİ İNŞA VE İHYA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Güler, Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşmada, “800 yıl önce Divriği ilçemizde inşa edilmiş olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası zatıalilerinizin 2010 yılında Divriği ilçemize geldiğinizde yapmış olduğunuz ziyaret sonrasında vermiş olduğunuz talimat neticesinde restore edildi ve eski ihtişamlı günlerine dönüş yaptı. Bu yüzden şükranlarımızı arz ediyorum. ‘Anadolu’nun Elhamrası’ olan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa çok önemli bir eser. Bu süreçte emeği geçen herkese şükranlarımızı arz ediyoruz. Sizlerin liderliğinde inşallah Anadolu’nun her bir karışında inşa edilmiş, bizlere emanet edilmiş olan tüm tarihi varlıklarımızı sizlerin kararlı duruşu ve destekleriyle inşa ve ihya etmeye devam edeceğiz” dedi.

DİVRİĞİ ULU CAMİİ’Yİ ZİYARET EDİN

Restorasyon kapsamında darüşşifadaki havuzun tekrar hayata geçirildiği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa’da  uzun yıllar önce zarar gören ve yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ da tekrar işlevsel hale getirildi. Eserin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Divriği Ulu Camii’nin çevre peyzaj düzenlemeleri tamamıyla yapılmış.  Divriği Ulu Camii’yi ziyaret yapma imkanınız olursa tavsiye ederim. Divriği Ulu Camii güzeller güzeli bir yer” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER