Gündem

200 Bin Ehliyet Yenilenecek

200 Bin Ehliyet Yenilenecek

200 Bin Ehliyet Yenilenecek
02-12-2013 17:36


Sivas’ta bu kapsamda 200 binin üzerinde sürücü, ehliyetini yenileyecek. 126 bin otomobilin bulunduğu kentte, ehliyeti olan her bir kişiye yarım otomobil düşüyor.

KEMAL ÇAĞLAYAN

AB Standartlarında uluslar arası geçerliliğe sahip yeni ehliyetler, 2014 yılında eski ehliyetlerle değiştirilecek. Sivas’ta 200 binin üzerinde sürücü, ehliyetini yenileyecek. Yenileme işlemleri için sürücüler, 15 TL ücret ödeyecek. Ayrıca 2014 yılında ‘aday sürücülük’ uygulamasına geçilecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar en az 1 yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek.

Sivas’ta, ‘aday sürücü’ uygulaması ile ilgili belirsizlik, sürücü kurslarındaki yoğunluğu artırdı, 2014 yılında uygulamaya girmesi beklenen düzenlemeden önce ehliyet almak isteyenler sürücü kurslarına akın etti.

 AB standartları gereği uygulanacak düzenlemede ‘aday sürücüler’ 1 yıl boyunca ‘stajyer sürücü’ belgesi ile araç kullanabilecek. 1 yılın sonunda belirli kuralları ihlal etmeyen aday sürücüler asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacak.

SÜRÜCÜ ADAYLARI

MERAKLA BEKLİYOR…

‘aday sürücü’ uygulamasının ne zaman başlayacağı konusunda bir açıklama yapılmasını isteyen sürücü adayları, ‘Uygulama 1 Ocak’tan itibaren mi geçerli olacak, yıl içinde belirli bir tarih var mı? Bunun açıklanmasını istiyoruz’ dedi.

Bu konuda çeşitli haber ve bilgilerin yer aldığını ancak, tarih ve içerik açısından kafa kurcalayan birçok sorunun cevap bulmadığını belirten sürücü adayları,  ‘Bu düzenlemeden 3-5 ay önce, ya da 1 yıl önce ehliyet almaya hak kazanmış ancak sürücü belgesini almamış kişiler de etkilenecek mi?  Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi almaya hak kazanan kişiler bu kapsamın dışında mı tutulacak?’ gibi soruların cevabını arıyor.

DEĞİŞİM ÜCRETİ 15 TL

2014 yılında sürücü belgelerinin değiştirilerek AB standartlarında kare kodlu ehliyet uygulamasına geçilmesi kararlaştırılırken, sürücü belgelerinin ne zaman değiştirileceği konusunda net bir tarih açıklanmadı. Ocak ya da Haziran ayında değiştirileceği ileri sürülen ehliyetlerin yenileme ücreti 15 TL olacak.

Yeni ehliyetler pembe ağırlıklı, türkuaz ve bej renklerinin hâkim olduğu bir tasarımda ve karekodlu olacak. Karekodun içinde sürücünün parmak izi, kimlik numarası ve kan grubu gibi bilgiler yer alacak. Ayrıca yeni sürücü belgelerinde sahteciliği önlemek için 8 ayrı özellik bulunacak.

SİVAS’TA 200 BİNİN ÜZERİNDE

SÜRÜCÜ EHLİYETİNİ YENİLYEYECEK

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte ülke genelinde 25 milyon, Sivas’ta, il genelinde 200 bin, kent merkezinde ise 160 binin üzerinde sürücü, ehliyetini yenileyecek.

Düzenlemeyle artık ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. Sürücü belgeleri bazı sınıflar için 10 yıl, bazı sınıflar için ise beş yılda bir değiştirilecek. Sürücü belgelerinde sınıf yükseltilirken her sınıfta iki yıllık deneyim aranacak.

İL MERKEZİNDE 121 BİN ARAÇ VAR

Sivas’ta, il Genelinde kayıtlı toplam 121 bin, il merkezinde ise 77 bin 162 otomobil bulunuyor.  İl genelinde nüfusa oranla bakıldığında her beş kişiye bir otomobil düşerken, merkezde ise her dört kişiye bir otomobil düşüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER