YUNUS BUDAKTAŞ
Oturumun son kısmında ise gündem dışı konuşmalara yer verildi. Gündem dışı konuşan meclis üyeleri çeşitli problemleri dile getirerek çözüm beklediklerini ifade etti.
MALATYA´DAN ÇOK
PANCAR ÜRETİYORUZ
Kangal İl Genel Meclisi üyesi Emin Ünlüer, son yıllarda yapılan yatırımlarla Sivas´ta sulu tarım olanaklarının arttığını söyledi. Ünlüer, tarım olanaklarının artmasıyla birlikte Sivas´ta ciddi bir tarım potansiyelinin oluştuğunu ancak buna rağmen Malatya´dan daha az destek gördüklerini kaydetti. Ünlüer, "Sivasımız büyük bir coğrafya. Ekonomimizde ağırlıklı olarak tarım, hayvancılığa dayalı. Bu konuyu daha önce de gündeme getirdim. Türkiye´de 30 milyon dönüme yakın bir tarım arazisinin kullanıldığı, bunun içerisinde de 2 milyon 720 bin dönüm arazinin Sivas´ta kullanıldığı, tarımla ilgili şu 10 yılda göletlerin ve barajların yapıldığı, devam eden çalışmalarla Sivas´ta kullanılabilir ve fizibilitesi yapılmış 310 bin ila 360 bin dönüm arasında bir arazinin sulanması söz konusu. Gölet barajlarla ilgili ağırlıklı olarak faaliyete geçen yerlerde çiftçimiz genel olarak arazileri kiraya vermekte. Bu iş içinde Adana´dan, Nevşehir´den bu işin alt yapısını yapan, patates eken insanların dışarıdan geldiğini bu topraklara da cüzi bir kiranın verildiğini, ekonomik yönden de ilimizin çok fazla kaybının olduğu aşikardır. Sivas´ta 630 bin 340 hektar pancar işleniyor. Bunlar 2015 yılının net rakamları. 315 bin ton da üretim yapılmış. Sivas´ta 67 yerleşim yerinde de pancar işiyle uğraşan çiftçimiz var. Şeker pancarı fabrikasıyla ilgili baktığımızda tablo şöyledir böyledir ama günler akıp geçiyor ekonomimize de fazla bir girdisi yoktur. 4 yıldır da bu konuyla ilgili bir arpa boyu yol alamıyoruz. Yanımızda bulunan Malatya iline zamanında yapılmış. Ben şimdi oraya da bakıyorum inceliyorum. Biz 630 bin 340 hektar pancar üretimi yapıyoruz. 315 bin ton üretim yapmışız. Malatya 1 milyon 675 dönüm pancar ekmiş. Orada fabrika var. 9 bin 278 ton üretim yapmış. Arada uçurum var. Köy sayısına bakın, tonaja bakın, ekilebilirliğe bakın. Ben konuyla ilgili meclise bir önerge vermek istiyorum. Bu konuda geç kaldığımızı düşünüyorum. Resmi yolların bir an önce başlatılmasını hepinizden arz ediyorum."diye konuştu.
SİLİNDİRLER
İLÇELERE DE GELSİN
Divriği İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Güller sözlerine 3 Mayıs Dünya Özgür Basın Günü ile 3 Mayıs Türkçüler günü kutlayarak başladı. Basının önemine değinen Güller, özgür basının susturulmaması gerektiğini ifade etti. Türkçüler Gününün de önemine dikkat çeken Güller,"Önceki gün 3 Mayıs Türkçüler Günüydü. Tüm arkadaşlarımın da Türkçüler Gününü kutluyorum. Türkçülük dendiğin de bizim ülkemizde 72 buçuk milletin yer aldığı Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, ortak noktada ise vatanımızın, bayrağımızın ortak paydamız olduğunu söylüyorum. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara da buradan bir kez daha cevap veriyorum. Bizi ayrıştıramayacaklar diyorum. Bayrağımızı indiremeyecekler, vatanımızı bölemeyecekler."dedi.
Stabilize yol çalışmaları için alınan silindirlerin ilçeler gönderilmemesine tepki gösteren Güller,"Biliyorsunuz 2017 yatırım programları başladı. Bu programları da biz yaptık. Buradan bir iki kere talepte bulunduk. Stabilize çalışmalarımız var burada. Ancak alınan silindirlerin birçoğu ilçelerde yok. Yapılan stabilizelerin üzerinden silindir geçmesi lazım. Biz meclise önerge verdik. Silindir alındı ama ilçelere verilmedi, merkezde çalışıyorlar. Alınan bu silindirlerin ilçelerde yapılan stabilizelerde çalışmasını istiyorum. Yarın yağış olduğunda, karla mücadele olduğunda yapılan bu stabilize çalışmaları bir kenara atılıyor. Serme yapılıyor ancak sıkıştırma olmadığından bizim ilçelerimizde programlar dahilinde silindire ihtiyacımız olduğunu bir kez daha beyan ediyorum. " diye konuştu.
EKSPERLER ÇİFTÇİ VE
ESMAFI MAĞDUR EDİYOR
Şarkışla İl Genel Meclisi Üyesi Bayram Sevim ise eksperlerin çiftçi ve esnafı mağdur ettiğini söyledi. Eksperlerin yaptığı fiyatlandırmaların tutarsız olduğunu ifade eden Sevim, "Hem esnafımızın hem de çiftçimizin büyük bir sıkıntısı var. Eksperler konusunda bir sorun yaşanıyor. Arazi bedellerini belirlemeye gelen eksperler çok düşük rakamlar veriyorlar. İPAD´dan işletme yaptıran bir çiftçimize 2 buçuk milyonluk projeden 600 bin lira bedel biçtiler. Biri geliyor, diğeri gidiyor. Çok ciddi de para alıyorlar. Hem esnafımız hem de çiftçimiz bu durum karşısında çok zor durumda kalıyor. Biz bir akaryakıt istasyonu için eksper istedik. 800 bin lira bedel biçen var, 1 milyon lira bedel biçen var, 2 milyon değer biçen var. Bir yerin değeri %150 oranın da değişiklik göstermez. Ticaret Odasının da bu konuda taşın altına elini koymasını bekliyorum. İPAD´dan işletme alıyoruz. İşletme 3 milyon lira. Ama eksper geliyor 600 bin lira bedel biçiyor. Burada sıkıntıyı çeken hem esnafımız hem de çiftçimiz."şeklinde konuştu.
Tarım arazilerinin giderek azaldığına dikkat Çeken Sevim, "Diğer yandan son 20 yılda yapılaşmadan dolayı tarım arazilerimizin 1/7´sini kaybetmiş bulunuyoruz. Bu yapılaşmanın önüne geçilmesi lazım. Tabi bu durum göçü de tetikliyor. Eğer bu şekilde devam edersek torunlarımız tarımı saksılarda yapacak. Sivas´ın çok büyük bir arazisi var. Şeker üst kurulu şeker pancarıyla ilgili olan durumları belirliyor. Pancar üreticilerimiz nakliyeye çok fazla ücret ödüyor. Biz eğer Malatya´ya pancar vermesek Malatya Şeker Fabrikası kapanır. Ama biz her tarafa nakliye ödüyoruz. Kayseri´ye ödüyoruz, Turhal´a ödüyoruz, Malatya´ya ödüyoruz, Erzincan´a ödüyoruz. Yeni bir fabrika yapılma şansı yok ama mevcut fabrikaların satın alınması ya da Sivas´a taşınmasıyla alakalı bir çalışma olabilir."ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim