Ekonomi

Taylan Küçüker: "Güneş Gözlüklerinde Sürekli İndirim Yasalara Aykırı"

Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker; seri sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri ürünler dışında satışı yapılan güneş gözlüklerinin 365 gün sürekli indirim yapılarak satılmasının mevzuata aykırı olduğunu söyledi.

Taylan Küçüker: "Güneş Gözlüklerinde Sürekli İndirim Yasalara Aykırı"
03-11-2024 10:10
SİVAS

20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker; güneş gözlüklerinin satışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mevsim değişmeleri, mal stoklarının eritilmesi, işletmenin açılması, kapanması, devredilmesi, tasfiyesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği ve benzeri nedenlerle indirim yapıldığını gösteren bir ibare ile gerçekleştirilen satışın, indirimli satış olarak tanımlandığını dile getiren Küçüker, “Ayrıca indirimli satışa konu edilen malların indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ile birlikte, etiketinde aynı büyüklükte gösterilmeli. Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise altı ayı geçemiyor. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da Sürekli İndirimli Satış; seri sonu, sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların, perakende işletmelerce, indirimli fiyattan veya malların fabrika çıkış fiyatı üzerinden yıl boyunca satılması şeklinde tanımlanıyor. Güneş gözlüklerinde, sürekli indirim sloganının kullanılabilmesi için müessesenin perakende işletmelerin hepsinin seri sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malları satıyor olması gerekir. Benzer uygulamalar, Tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı mahiyettedir. Seri sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri ürünler dışında satışı yapılan güneş gözlüklerinin 365 gün sürekli indirim yapılarak satışı mevzuata aykırıdır” dedi.

“Güneş gözlükleri bahane edilerek optisyenlik müessesinde reklam yapılmasını kabul edemeyiz” diyen Küçüker, “Reçete dışı ürünler için reklam yapılacaksa ithalatçısı üreticisi yapsın. Müessesenin reklam yapması, haksız rekabet, haksız kazanca sebep olur. Talep yaratır, kamu sağlık harcamalarında devasa artışlara uzantısında israfa neden olur. Reklam pazarı büyütmez. Reklam, reklamı veren sermayenin pazarını büyütür. Reklam sağlık mesleklerine olan güven ve saygıyı azaltır. Etik ve deontolojik bozulmalara sebep olur. Sağlığın reklamı İnternet'i olmaz. Güneş gözlüğü reklamı adı altında müessesenin reklamı yapılıyor. Yasamıza göre kapı önüne yönlendirici bir tabela konması yasak. Billboardlardaki, TV’lerdeki reklamlar nasıl serbest olur? Tam bir yönlendirmedir. Eczaneler de çok sayıda reklamı yapılan kozmetik ve ıtriyat ürünleri satılır, bu ürünlerin reklamları üreticileri tarafından yapılır. Bir eczacı asla reklam yapmaz. Güneş gözlükleri, internet ve reklamlarla ilgili yasal düzenleme talep ediyoruz” dedi.


Editor : Burcu CELLAT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Adem Erdoğan 4 hafta önce
Ülke de saat kullananların sayısı güneş gözlüğü kullananlardan azdır , savunma sanayisine destek istiyorsanız güneş gözlüğünden başlayın.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER