XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker, güneş gözlükleri için yasal düzenleme yapılmasını talep etti.
İşportada satılan sözde güneş gözlüklerinin uluslararası standartlara uygun olmadığını ifade eden Küçüker, bu konuda adım atılmasını istedi.
Küçüker, “Günümüz teknolojileri sayesinde gelişen hayat şartları dolayısıyla bizlerden her gün daha fazla performans beklemektedir. Yüzyıllar önceki hayat şartlarındaki ışığın hayatımızdaki yerini ve ortalama insan ömrünü bugün ile karşılaştırırsak, bugün hayatımızın ışık ile olan beraberliğindeki fazlalığı görebiliriz. Gece aydınlatmaları, bilgisayarlar, televizyonlar, diğer monitörler bütün bu hayatımızın kaçınılmaz unsurları bizlerden çok güzel bir görüş talep eder. Bunu elde edebilmek için gözümüzün performansını artırıcı, yardımcı olucu bir takım filtreler veya mercekler kullanırız. Bu yardımcı filtre veya mercekler, gözün durumuna ve iyi görüşü elde etmek istediğimiz ortama göre değişir. Örneğin, güçlü güneş ışınlarının olduğu ortamlarda, görüşümüzü rahatlatmak için zararlı UV ışınlarını, görünen ışınları dengeli bir şekilde filtre eden, güneş gözlükleri kullanırız. Geceleri, araba kullanmak gibi dikkat ve iyi görüş gerektiren durumlarda, ortam genelde karanlık ve karanlıkların ortasında parlayan ışık kaynakları bunlara, karşı yönden gelen araba farları diyebiliriz. Bu noktada biraz ışıktan bahsetmemiz gerekir. Bilindiği gibi görme becerimiz 400nm ve 700nm arası spektrumda gerçekleşir. Işın, görmemizi sağlar ve elektromanyetik bir dalgadır. Aslında parlak ve renksiz olarak gördüğümüz ışık, içinde tüm renkleri taşıyan bir ışın demetidir. Bu ışın demetinin içerisindeki mavi ışın diğerlerinden daha yoğundur ve bu retinamızı rahatsız eder dolayısıyla görüşümüzün kalitesi düşer. Bu gibi durumlarda mavi ışını diğerlerine oranla daha fazla kesen ve ışık geçirgenliğini de çok düşürmeyen bir filtre bize yardımcı olacaktır. Şimdi bu filtrenin standardı nasıl olmalıdır? Bu filtrenin standardı ülkemizin de kabul ettiği AB normlarına uyumlu olmalıdır. Gece görüş diye adlandırdığımız gruba giren filtrenin ışık geçirgenliği 77 yüzde dersek UV filtrasyonuna ek olarak ışın filtrasyonları kırmızıda 0,80’den, sarıda 0,80’den, yeşilde 0,60’dan, mavide 0,40’dan az olmamalıdır. Bu rakamlar niye önemlidir, çünkü bunlar arasındaki denge trafik sinyalizasyon ışıklarını ve diğer renkleri düzgün ve doğru görmemizi, algılamamızı sağlar. İşportadan elde edilecek bir gözlükte kimse bu standartları garanti edemez. Kazalara sebep olur. Can ve mal kayıplarına sebep olur. Hurda malzemeden üretilen kaçak yollarla ülkemize giren, İşportada satılan renklendirilmiş lensler Türkiye'de bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Kolayca kırılır, göz-yüz yaralanmalarına sebep olur. Kullanılan filtrenin belirtilen standartlara uyumu ve uygunluğu göz ve görme sağlığı açısından çok önemlidir. İşportada satılan sözde güneş gözlükleri uluslararası standartlara uygun değildir” dedi.
Küçüker, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Toplum sağlığının korunması, kamu zararının önlenmesi amacıyla, güneş gözlükleri için yasal düzenleme talep ediyoruz. Taleplerimiz ticari değil, halk sağlığı ve kamu zararının önlenmesi amacıyla meslekidir. Optisyenlik müesseslerinde hiçbir şekilde reklam istemiyoruz. Güneş gözlüğü reklamı yapılacaksa üreticisi ya da tedarikçisi yapsın. Güneş gözlükleri de kozmetik ürünler gibi ÜTS üzerinden takip ve güvenlik kontrolü yapılmalıdır.”
Editor : Burcu CELLAT