Sırrı Süreyya Önder, Türk siyasetinin ve sanat dünyasının renkli ve etkili isimlerinden biri olarak hafızalarda yer etti. Ancak bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği haberiyle Türkiye derin bir üzüntü yaşadı.

Sırrı Süreyya Önder Kimdir?

 Adıyaman'dan TBMM'ye: Bir Direniş Hikayesi

1962'de Adıyaman'da, Türkmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Önder, babasını 8 yaşında kaybetti. Babası, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Adıyaman kurucusuydu. Genç yaşta fotoğrafçı çıraklığı, lastik tamirciliği gibi işlerle ailesine baktı. 1978'de Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için ilk kez cezaevine girdi. 12 Eylül Darbesi'nde ise 7 yıl hapis yattı.

Sırrı Süreyya Önder Kimdir?

Erbakan'dan İktidara Sert Eleştiri: '5 Milyon Kişiyi Deprem Bölgesine Yerleştirmek Akıl İşi Değil' Erbakan'dan İktidara Sert Eleştiri: '5 Milyon Kişiyi Deprem Bölgesine Yerleştirmek Akıl İşi Değil'

Sinemada İz Bırakan Bir Yönetmen

Cezaevi sonrası sinemaya yönelen Önder, "Beynelmilel" (2006) filmiyle Altın Koza'da "En İyi Film" ödülünü aldı. 12 Eylül'ü hicivle anlatan bu film, onun gençlik acılarından besleniyordu. "F Tipi Film""Sis ve Gece" gibi yapımlarda senarist ve oyuncu olarak yer aldı.

Sırrı Süreyya Önder Kimdir?

Gezinin simgelerinden biri oldu

2011'de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) desteğiyle milletvekili seçildi. 2013 Gezi Direnişi'nde polis gazıyla yaralanan ilk vekillerden oldu. "Ben ağaçların da vekiliyim" sözü hafızalara kazındı310. Çözüm Süreci'nde Abdullah Öcalan'la görüşen heyette yer aldı, ancak 2018'de "terör propagandası" suçlamasıyla hapis yattı.

15 Nisan'da kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırılan Önder, aort yırtılması nedeniyle ameliyata alındı. 18 gün süren yoğun bakım tedavisinin ardından, bugün saat 16.10'da çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Kaynak: Haber Merkezi