Sivas'ta, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bağlı Sancaktar Kız Yurdu'nda kalan 48 öğrenci, hafta sonu akşam yemeğini yedikten sonra mide bulantısı, baş dönmesi, karın ağrısı ve kusma gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. Gıda zehirlenmesi şüphesiyle ambulanslar yurda yönlendirilirken, bazı öğrenciler kendi imkanlarıyla hastaneye gitmek zorunda kaldı. Valilik, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu ancak yemek sağlayan firma, denetimler ve sonuçları hakkında kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmedi.
"KABUL EDİLEMEZ"
Olayla yakından ilgilenen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, gıda zehirlenmesi yaşayan öğrencilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Karasu:
“Yurtta yaşanan bu olay, 48 genç kızımızın zehirlenmesi yüreğimizi sızlattı. Neyse ki sağlık durumlarının iyi olduğunu öğrendik. Ancak ailelerin emanet ettiği bu gençlerin sağlığının tehlikeye atılması kabul edilemez”
"GENÇLERİN ÇEKTİĞİNE NE DEMELİ?"
Mustafa Kemal Atatürk'ün “Benim bütün ümidim gençliktedir” sözünü hatırlatan Karasu, Atatürk'ün gençliğe duyduğu güvenin altını çizdi. Ancak mevcut iktidarın gençlere yönelik tavrının, “giderlerse gitsinler” yaklaşımına dönüştüğünü belirten Karasu, yaşanan olayda da bu anlayışın etkili olduğunu vurguladı. Karasu, iktidara şu şekilde seslendi: “Nedir bu gençlerin sizden çektiği? Yurtta kalır, zehirlenir, hak arar gözaltına alınır, iş bulamaz intihar eder!”
BAKAN BAK'A SORULARINI SIRALADI
Valiliğin açıkladığı soruşturmanın bir an önce sonuçlanmasını ve ihmali, kusuru olan sorumluların cezalandırılmasını istediklerini belirten Karasu, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a özetle şu soruları sordu:
“Sivas’taki KYK’ya bağlı öğrenci yurtlarında hangi firma veya firmalar yemek hizmeti sağlamaktadır?
Öğrencilerin besin zehirlenmesi geçirmesine neden olan kişi ya da kişiler hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma hangi aşamadadır? Sonuçlanmış ise sonuçları nelerdir?
Gıda zehirlenmesi yaşayan öğrencilerin bir kısmının kendi imkanları ile sağlık kuruluşlarına gittiği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Söz konusu iddialar doğru ise bu konuda ihmali bulunan yurt yöneticileri hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise sonuçları ne olmuştur?
KYK Yurtlarında kalan öğrencilerin güvenliği ve sağlığı ile ilgili denetimler hangi aralıklarla yapılmaktadır?
Son bir yıl içinde Türkiye genelindeki KYK yurtlarında kaç gıda zehirlenmesi olayı yaşanmış ve bu olaylardan kaç öğrenci etkilenmiştir? Öğrencilerin sağlığını tehdit eden bu olayların sonuçları ne olmuştur?
Yaşanan gıda zehirlenmesi olayının ilk olmadığı bilinirken, ülkemiz genelindeki KYK yurtlarında kaç gıda mühendisi, diyetisyen görev yapmaktadır?”