Havların ısınmasıyla birlikte, Sivas ve çevresinde ciddi bir sağlık tehdidini yeniden gündeme getirdi.

Keneler ve taşıdıkları ölümcül Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı her yıl olduğu gibi bu yıl da can almala başladı. Özellikle tarım, hayvancılık, ormancılık faaliyetlerinin yoğunlaştığı ve piknik gibi aktiviteler için kırsal alanların tercih edildiği bu dönemde, vatandaşların endişeleri ve kaygıları arttı.

İKTİDAR, VATANDAŞIN CAN KAYBINI İZLEMEKLE YETİNİYOR

Son bir ay içinde KKKA hastalığı şüphesiyle biri 1,5 yaşında bir çocuk olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. Konuyu daha önce de gündeme getiren CHP’li Karasu, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 20 yılda yaklaşık 16 bin KKKA vakası görüldü. Ölümlerin sayısı da bine yaklaşmış olmasına karşın, hala yeterli tedbirler alınmıyor. Vatandaşımız, göz göre göre canını kaybediyor. Her işi doğru yapmakla, sağlıkta reform yapmakla övünen iktidar, vatandaşın can kaybını izlemekle yetiniyor. Geçen yıl da bu konuyu gündeme getirdiğimde, aşıyı hala birinci faza dahi getiremediklerini açıklamışlardı. Aşının akıbeti hala bilinmiyor. Bakanlık sadece vatandaşa kişisel önlem alması konusunda uyarmakla yetiniyor. Bu yeterli mi? Laf kalabalığını bırakın, önlemleri alın. Önümüzde Kurban Bayramı var. Bayram tatilini şehrimizde geçirmek isteyenlerin sayısı artacak. Elbette vatandaşlarımız kişisel önlemlerini almalılar, ama yetkililer de uyumamalı. Hangi önlem alınması gerekiyor ise bir an önce alınmalı. Hiçbir vatandaşımızın kaybetmesini arzu etmiyoruz” dedi.

BİR KEZ DAHA MECLİSTE

Konuyu bir kez daha Meclis gündemine taşıyan Karasu, hem Sağlık hem de Tarım bakanlarına ayrı ayrı soru önergesi verdi. Karasu, özetle şu soruları sordu:

LÖSEV’den Sivaslı Ailelere Et Desteği
LÖSEV’den Sivaslı Ailelere Et Desteği
İçeriği Görüntüle

Kene vakalarına karşı Sivas’ta Bakanlığınız tarafından herhangi bir tedbir alınmış mıdır? Kene vakalarının yılın bu mevsiminde artmasının sebepleri bilimsel olarak ortaya konulmasına karşın, neden gereken önlemler neden alınmamıştır? Kene ısırma vakalarına karşı yapılan çalışmalar nelerdir? Bundan sonraki süreçte, özelde Sivas gösterilmek üzere ülkemiz genelinde kene vakasına karşı hangi tedbirlerin alınması bakanlığınızın gündemindedir? Bu konuda bir Eylem Planı var mıdır? Var ise öngörülen mücadele yöntemleri ve içeriği nelerdir? Bu tür vakaların meydana geldiği diğer dünya ülkelerinin ilgili kuruluşlarıyla bu problemin çözümü konusunda koordineli bir çalışmanız var mıdır? Olmuş ya da olacak mıdır? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının önlenmesi adına, ülkemizde rekombinant aşı üretme çalışmaları ne durumdadır? Üretimdeki faz aşaması nedir? Kene olaylarına karşı kırsal kesiminde yaşayan vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine yönelik hangi çalışmalar yapılmaktadır? 2002-2025 yıllan arasında toplam kaç KKKA vakası tespit edilmiş, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

Editör: Haber Merkezi