Tarihi kent meydanındaki Sivas Belediyesine ait sosyal tesislerin çayevi olarak kullanılan kısmı geçtiğimiz yıl 27 Eylül tarihinde Albatros Cafe bünyesindeki TADET restoranlarına ihale ile kiraya verilmişti. Zarar ettiği gerekçesiyle 5 yıllığına özel sektöre devredilen çayevinde yürütülen çalışma kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Çayevi olarak kullanılan alanda yürütülen çalışmalar nedeniyle hemen alt tarafta bulunan Sivas Belediyesi Sosyal Tesislerinin tavan kısmının zarar gördüğü ve akan sulara kovalarla önlem alınmaya çalışıldığı öğrenildi.
ÖZDEMİR: TARİHİ UNSURLAR KORUNMALI
Çayevi olarak kullanılan kısmın çok daha üzerinde bir alanı işgal eden firmanın Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini eserlerini bünyesinde barındıran tarihi kent meydanının estetik dokusuna zarar verdiği görüşü hakim. Şehirde faaliyet gösteren önemli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ise konu hakkında herhangi bir açıklama yapmaması dolayısıyla tepkilerin odağında. Sadece Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir, projede tarihe dokuya zarar verilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Özdemir, “Kent kimliğini oluşturan tarihi unsurların korunması bizim için önceliklidir. Bu tür projelerde, estetik ve işlevselliğin yanı sıra kültürel mirasın yaşatılmasına da büyük önem verilmeli” dedi.
BAZI İSİMLERİN DERDİ SADECE KOLTUK!
Özdemir’in tavrı takdir toplarken sadece bulunduğu koltuğu korumaya çalışan başkanlar ise tepki topladı.
Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hakan Demirgil, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 27. Bölge Birliği Başkanı Mesut Dursun, Mimarlar Odası Sivas İl Temsilcisi Alper Ilıkçay, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ve Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ’ın da inisiyatif alarak şehrin tarihi dokusuna zarar verebilecek çalışmaların önüne geçilmesi noktasında harekete geçmesi isteniyor.