USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADALET

18-12-2023

Geçtiğimiz Cuma hutbesinin konusu adalet üzerine idi.  Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan metni kim yazdıysa çok güzel yazmış. Mesajlarını o kadar güzel vermiş ki, herkesin anlayacağı ve hissesine düşeni alacak şekilde yazılmış.  Cuma hutbesini okuyan hocamızda çok güzel okudu.

Önce inandığımız dinin kutsal kitabından bir ayetle başladı. Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor dedi: “Ey iman edenler! Allah için adaleti ayakta tutun, adil şahitler olun. Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi asla adaletsizliğe sevk etmesin. Adil olun; bu, takvaya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır., sonra da Peygamber Efendimizin sözüyle devam etti: “Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletle davrananlar, Allah katında nurdan hazırlanmış tahtlarda ağırlanacaklardır.”, devamında adaleti tarif etti: “Adalet, toplumu ayakta tutan en temel değerdir. Adalet, vicdanın sesidir; huzurun teminatıdır; güvenin dayanağıdır. Adalet, her hak sahibine hakkını vermektir. Aleyhimize de olsa hakkı üstün tutmaktır. Daima haklının yanında yer almaktır.”

Toplumu oluşturan her kademeye adaletle ilgili mesajlar verdi: “Adalet, hayatın tüm alanlarına hâkim kılındığı zaman gerçek anlamını bulur. Mümin, her şeyden önce ailesine karşı adaleti gözetmelidir. Anne ve babasına, eşine ve çocuklarına şefkat, merhamet ve nezaketle davranmalıdır. Onlara kötü söz söylememeli, kalplerini kırmamalıdır. Mümin, sorumluluğu altındaki kişilere karşı adil olmalıdır. Onların haklarını korumalıdır. Alın terini yok saymamalıdır. Mümin, ticaretinde adaleti elden bırakmamalıdır. Hiç kimseyi aldatmamalı, rızkına haram bulaştırmamalıdır. Mümin, toplumsal ilişkilerinde de adaleti gözetmelidir. Kendisi için istediğini kardeşi için de istemelidir. Eliyle ve diliyle hiç kimseye zarar vermemelidir.” dedi.

Bir mesajıda dünyada adaleti sağlayacağız iddiasında bulunan zalimlere idi: “Bugün, kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden masum insanları katleden zalimler, yeryüzünde adaletin temsilcisi olduğunu iddia etmektedirler. Son örneğini Filistin ve Gazze’de gördüğümüz gibi bunlar, ‘Dünyada adaleti sağlayacağız’ söylemiyle beldeleri, şehirleri, ülkeleri yaşanmaz hale getirmektedirler. Kendi çıkarları uğruna insani ve ahlaki bütün değerleri hiçe saymaktadırlar. İşlemiş oldukları tarifsiz zulümlerle, çıkardıkları büyük fitne ve fesatlarla nice acı ve gözyaşına sebep olmaktadırlar. Yeryüzünün düzenini bozan bu zalimleri Yüce Rabbimiz bizlere şöyle tanıtmaktadır: “Onlara, ‘Yeryüzünde fesat çıkarmayın’ denildiğinde, ‘Biz ancak ıslah edicileriz!’ derler. İyi bilin ki onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat onlar anlamazlar.”

Hocamız hutbeyi Allahın kelamıyla bitirdi: Biz, kıyamet gününde adalet terazileri kurarız; kimseye hiçbir şekilde haksızlık edilmez. Yapılanlar, bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu adalet terazisine getiririz. Hesap görücü olarak biz yeteriz.”.

Hutbeyi can kulağıyla dinleyip, etkilenmemek mümkün değil. Hele ki “Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi asla adaletsizliğe sevk etmesin.” sözü ne kadar muazzam bir söz. Bu konuda ülkemizde öylesine adaletsizlikler var ki gücü eline geçiren gözünü karartıp adaletsizliğin en büyüğünü yapabiliyor ve yaptığının farkında bile olamıyor. Allah muhafaza intikam hırsıyla gözünü karartıp, ezip geçebiliyorlar.  Özellikle yönetici pozisyonunda olanlar, duygusal dengelerini korumak zorundalar, bu yüce kelam onların tarafsızlığını sürdürmesi ve adil kararlar alabilmesi için önemli bir hatırlatıcıdır.

Hz. Ömer’e ait olduğu söylenen "Adalet mülkün temelidir" sözünü sık sık tekrarlayan hatip, bu anlayışla devletin adaletle, adil uygulamalarla ayakta kalabileceğini üstüne basa basa söyledi. Son zamanlarda dinlediğim en güzel hutbelerden birisiydi geçen haftaki hutbe.  Adalet su gibi, hava gibi herkese lazım olan elzem bir kavramdır. Ne mutlu yerine getirenlere.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?