USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YILDIZ DAĞI II

05-02-2024

Geçen hafta yazdığım Yıldız Dağı’yla ilgili güzel dönüşler oldu. Sivas’ta var olan kamu yatırımlarına sahip çıkılmasıyla ilgili yazdığım yazıda, Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi'ni örnek vermiştim. Tesislerin, ilimize,  yöre insanımıza olumlu yansıması tartışılmaz bir gerçektir. Bu gerçeğin farkında olan Sivas Valiliği geçtiğimiz cumartesi günü kış turizmi hakkında Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi'nde bir basın toplantı düzenledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Sivas Valisi Yılmaz Şimşek basın mensuplarına kış turizmi ve tesisler hakkında bilgilendirmede bulundu. İlimizde her geçen gün kış turizminin daha da geliştiğini söyleyen Vali Şimşek; “Yüzde 100 doluluk oranına sahip merkezimiz Türkiye’deki kayak merkezleri içerisinde ki konumunu güçlendirmektedir” dedi. Verilen rakamlarla kafa karıştırmak istemiyorum ama işletmede öyle aman aman büyük konaklama tesisleri yoktur. Sadece Sivas Valiliği işletmesi olan Buruciye A.Ş. tarafından işletilen toplam kapasitesi de üçyüz yatak olan bir konaklamadan bahsedebiliriz. Bu kapasitede sadece okullar tatil edildiğinde yüzde yüz doluluk oranına ulaşıyor, sezon sonuna kadar kendi yağıyla kavrulan bir sistem orada hayatını devam ettiriyor. Vali bey, kamu yatırımlarıyla ancak bu kadar olabileceğini, özel sektörün burada yatırım yapmasıyla tesislerin daha da gelişip güzelleşeceğini söyledi.

Vali bey, Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi'ni anlatırken tesislerin pozitif ve negatif yönlerini de anlattı. Negatif yönlerini dinlerken içimde ki ses “özel sektör buraya yatırım yapmaz” diyordu. En başta sezon kısa, kış turizmi için planlana süre en az beş ay iken neredeyse günümüzde bu üç aya kadar düşmüş durumda. Havaların sıcak gitmesi, kar yağışının yetersiz olması, ulaşımın istenilen kalitede olmaması bunların hepsi olumsuz etkenler. Peki, ne yapmalı?

Vali bey bu konuda kendilerinin de kafa yorduğunu ama her türlü teklife de açık olduklarını ifade etti. Kısa sezonda kış turizmiyle o koca yatırımların ayakta tutulamayacağının farkında olan idare haliyle arayış içerisinde. Toplantıya katılan arkadaşların güzel önerileri oldu. Özellikle İrade Gazetesi Yöneticisi Taner Karabal kardeşimin teklifi oldukça mantıklı ve çok ta yatırım gerektirmeyen bir öneriydi. Taner Karabal, “Yaz aylarında futbol kulüpleri yüksek irtifada bir iki hafta futbolcularının kondisyonu için kampa girer, dağ havasında yapılan antrenmanlarda onların performansını artırmaya çalışırlar.  Bu ihtiyaç nedeniyle, özellikle Anadolu kulüpleri uygun fiyata kalabilecekleri tesis arayışı içinde olurlar. En ufak takım otuz kişi, iki tane çim saha lazım, atmış kişinin çalışacağı çim sahaları yapmak zor olmasa gerek, Özel İdare ve Belediye imkânlarıyla dahi yapılabilir.” önerisinde bulundu. Bu teklifi oldukça olumlu bulan vali bey umulur ki değerlendirip, sonuçlandırır.

Ben de bizzat vali beye, Eğribucak Kanyonu yakınına yapmayı düşündükleri karavan kamping tesisinin oraya yapılmasındansa Yıldız Dağı tesisleri içine yapılmasının daha mantıklı olacağını teklif ettim. İlla ki bir karavan kamp alanı oluşturulmak isteniyorsa her türlü altyapısı olan Yıldız Dağı kompleksinden daha uygun bir yer bulamazlar. Özellikle yaz aylarında doğa sporlarıyla uğraşan ve deniz turizminden bıkmış binlerce karavan sahibi dağ havası teneffüs edecekleri temiz, nezih karavan kamping tesisi arayışı içindedirler. Yıldız Dağı bu iş için de biçilmiş kaftan. Bu çokta karmaşık olmayan karavan kamp tesisin yapılmasıyla birlikte yaz aylarında yapılan doğa sporlarından birçoğu buralarda yapılır hale gelecektir. Yamaç paraşütü, dağ bisikleti, çim kayağı, çevre köylerden alınan destekle atlı sporlar, fotoğrafçılık; özellikle yıldız takibi için gece fotoğrafçılığı gibi çok değişik faaliyetler yapılabilir.

Bu tesisler sonuçta milletin, ne yapılacaksa en iyisi olmalı, Vali beyin tesisleri yıl boyu faal tutma düşüncesine katkı sağlayacak her düşünce kıymetlidir. Akıl akıldan üstündür, kimin bu konuda bir fikri varsa Sivas Valiliği iletişim kanallarına çekinmeden yazmalı, düşüncelerini ifade etmelidir. İnsanlar konuştuklarıyla değil, eserleriyle anılır. Eser bırakanlara minnetlerimizle.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?