Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, havaların ısınmasıyla beraber Sivaslıların korkulu rüyası haline gelen kene konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte kene popülasyonunda hızlı bir artış yaşandığını söyleyen Şimşek, “Özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene popülasyonu oldukça arttı. Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında başlayan kene hareketliliği, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Uzmanlar, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan keneler, insanlara temas yoluyla bulaşabiliyor ve yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtilerle başlayarak hayati risk oluşturabiliyor. Hayvancılıkla uğraşan insanların hayvanların ayda bir defa olmak üzere uygun ilaçlar ile ilaçlamalarını öneriyor. Kene ısırığı durumunda ise vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayati önem taşımaktadır” dedi.
Zara’da ortalama her yıl 20 ila 30 arasında vaka görüldüğünü ve vakalara bağlı olarak her yıl 1 ila 5 arasında kişinin öldüğünü belirten Şimşek şöyle devam etti:
“Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen tedbirler fayda etmemektedir. KKKA hastalığı için aşı geliştirilmeli, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kene ile mücadele için doğal çözüm yolları uygulanmalı, hastalığın görüldüğü il, ilçe ve kırsal alanlarda sıkı tedbirler uygulanmalıdır. Kenelerle biyolojik mücadele kapsamında doğaya salınacak beç tavuğu ve kınalı keklik gibi türlerin, kene popülasyonunun doğal yollarla azaltılmasında etkili olduğu çeşitli çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle, Zara Ziraat Odamız tarafından daha önceki yıllarda Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğüne yapılan beç tavuğu ve kınalı keklik talebimize olumlu dönüş sağlanamamış olup, bölgemizin acil ihtiyacı doğrultusunda bu talebimizin yeniden değerlendirilmesini önem arz etmektedir."