USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HÜKUMETTE BAKAN DAĞILIMI VE DENGELER

21-07-2017

Görünen o ki; Ak Parti, seçim sonuçlarını, dikkate alarak; Yeni kabineyi açıkladı...
Son oylamada, İç Anadolu ve Karadeniz bölgesi desteği, açıkça gözükmekte idi. Bu sonuçlara ve dengelere göre; Kabine oluşturuldu. Öyle olması da; gerekiyordu.
Bakanların ağırlığı; Karadeniz ve İç Anadolu kaynaklıdır.
Karadeniz ağırlıklı bakanlar; Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Bayburt, illerinden seçilen vekillerdir. Ayrıca; Bakan olan bazı; Kocaeli, İstanbul Milletvekilleri de; Karadeniz kökenlidir.
İç Anadolu Bölgesinden; Altı bakanlık bulunmaktadır. Bu Bakanlıkları oluşturan vekiller; Sivas, Kayseri, Karaman, Ankara, Yozgat, Afyon şehirlerinin vekilleridir.
Doğu Anadolu ve Güney doğu Anadolu kökenli bakanlıklar ise; Şu şehirlerin vekillerinden oluşmaktadır. Kars, Erzurum, Malatya, Batman, Urfa, Gaziantep...
Batı Karadeniz´den Bakan olan vekil; Düzce şehrinin vekilidir.
Marmara bölgesinden Bakan olan vekiller; İstanbul üç adet, Kocaeli bir vekil, Bursa bir vekilden ibarettir. Bursa´dan seçilen vekilimiz; Batı Trakya, doğumludur.
Ege Bölgesinden, Denizli şehri vekili, Bakan olmuştur...
Güney Anadolu Bölgesinden; Adana ve Antalya illerinin vekilleri, Bakan olmuştur.
Bunların ötesinde; Sayın Başbakan İzmir Milletvekilidir.
Bu bakanlıkların oluşturulmasında; Denge unsuru, Ülkeyi kuşatması, seçim sonuçları, Bakanların aktiflikleri de; göz önünde bulundurulmuştur. Örneğin, Bursa şehrinin bir vekili Bakanlıktan alınırken; aynı şehrin başka bir vekili; Bakanlığa getirilmiştir. Yine, Samsun şehrinin bir vekili bakanlıktan alınırken; başka bir vekili; Bakan olmuştur. Ankara şehrinin bir vekili bakanlıktan alınırken; başka bir vekil; Bakan olmuştur. Urfa şehrinin bir vekili, Bakanlıktan alınırken; başka bir vekili; BAKAN olmuştur.
Bakanlıktan alınan, VEYSİ KAYNAK, KAHRAMANMARAŞ Milletvekilidir. Nabi AVCI ise; ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİDİR. Yeni kabinede Kahramanmaraş yerine; Gaziantep vekili; Bakan olmuştur. Eskişehir şehrinden boşalan Bakanlık ise; Doğu Karadeniz bölgesine kaydırılmıştır.
Anlaşılan, BAKANLIK dağılımlarını da, yapmak; öyle kolay değildir.
Analizini yaptığımız Bakanlık dağılımları; Bende, son oylama sonuçları dikkate alınarak, değerlendirilmiş; fikrini oluşturdu. Sonuçta; Ne Trakya´dan, ne Kıyı sahillerden, Ne de; Sorunlu bölgemizden olan vekillerden, Bakanlık görevi alan yoktur. Ağırlık İç Anadolu ve Karadeniz bölgesidir.
Şehrimizin Bakanı değişmemiştir. Şimdiden hayırlı olsun...
Şehrimiz kökenli, Milletvekillerimizin; Büyük şehirlerde yeteri kadar temsil edilmediği, gerçeğini de; vurgulamak isterim. Örneğin; Doğu Karadeniz altı bakanlıkla temsil edilmektedir. Ancak; İstanbul milletvekillerinin bazıları; Karadeniz bölgesi, kökenlidir.
Gönül istiyor ki; Büyük şehirlerde, bu kadar yoğun nüfus ile; temsil edilen şehrimizin vekil sayısı, daha fazla olsun... İşte, O zaman başka şehirde ikamet ederek, oranın vekili olan bazı arkadaşlar; Bulundukları şehri temsilen; BAKANLIK görevine getirilebilirler. Bu kadar yoğun nüfusa sahip olan şehrimiz de; yeteri kadar, temsil edilmiş olur...
Ayrıca, İMAM HATİP lisesi ağırlığı, ciddi manada hissediliyor... Bazı illerde ise; teşkilattan gelme, geleneği öne çıkıyor...
Selam ile...
Yeni Hükumet Hayırlı olsun...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?