USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KIZILIRMAK-2

24-05-2017

  Bir önceki yazımda Kızılırmak kenarında bir köyde yaşanmış gerçek olan bir çiftin hikayesini yazmıştım. Bu yazımda ise biraz Kızılırmak ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.
     Kızılırmak Türkiye´nin en uzun nehridir. Uzunluğu 1.355 km´dir. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak´tır.
     Kızılırmak nehri ülkemizin en çok bilinen nehirleri arasındadır.  Uzandığı yol boyunca pek çok ilimize ve yerleşim yerlerinde bulunan kişilere hayat vermekte, tarlalar, bağ ve bahçeler sulanmakta, Kızılırmak sayesinde hayvancılık yapılmaktadır. Kızılırmak´ın uzandığı yol boyunca doğaya verdiği güzellik ise ülkemiz için başka bir ayrıcalıktır. İsmini renginden alan Kızılırmak nehri, üzerinde deniz taşımacılığı yapılmamaktadır. Nehrin, İç Anadolu bölgesinde bulunan Sivas ili İmranlı ilçesi Kızıldağ´da 2000 rakımlı yükseklikte ilk kaynağı başlamaktadır.
     Kızılırmak nehri geçmişte pek çok medeniyetin uğrak yeri olmuş ve eski çağda burası yerleşim yeri olarak kullanılmış. Eski çağ uygarlıklarına da ev sahipliği yapmış olan bu nehir, hemen hemen bütün eski çağda kurulmuş olan  Anadolu uygarlıkları buradan beslenmişlerdir ve buralara yerleşmişlerdir.
Rejimi düzensiz olup, yağmur ve kar suları ile beslenmektedir. Suyun en düşük olduğu dönemler Şubat ve Temmuz ayları, en yüksek olduğu aylar ise Mart ve Nisan aylarıdır.
     Kızılırmak nehri içerisinde birçok küçüklü büyüklü gölü de barındıran  ve ülkemizin en önemli ovası olan, ayrıca Kızılırmak deltası olarak bilinen Bafra Ovası´nı oluşturmaktadır.
Bir önceki yazımda da yazdığım gibi içerisinde birçok türden balık barındıran ve  özellikle yaz geldiğinde tatillerini buralarda geçiren kişilerin balık tuttuğu nehirlerimizden bir tanesidir. Nehrin bazı yerlerinde küçük çaplı balıkçılık ve balık avcılığı da yapılmaktadır.
Kızılırmak nehri ülkemizin en uzun akarsuyu olmasından dolayı üzerinde çok sayıda ve çok önemli barajları da bulundurmaktadır.
    Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemiz de, güzel nehirleri, gölleri, baraj ve ormanları ile doğa güzelliklerini barındırmaktadır.  Önemli olan bu doğal güzellikleri korumak ve bu doğa güzelliklerinden doğru bir şekilde faydalanmaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?